Tényleg esni fognak a lakásárak?
10. Senki nem arról beszélt, hogy az emberek eladják az egyetlen lakásukat, amiben laknak. Hanem hogy a 3. és 5. lakást vevők/öröklők adogatnak majd el a meglévőekből. Mert nem mindenkinek úgy van 5 lakása, hogy van mellé soktízmillió megtakarítása is biztonsági tartaléknak. A legtöbb ember rohadt nagy illikvid vagyonnal rendelkezik (pl. ingatlan) és ahhoz képest kevés likvid vagyona (bankbetét, készpénz, állampapír, stb) van. Sok embert ismerek, akik az áremelkedések miatt mostanra 80-100-150 milliós ingatlanvagyonnal rendelkeznek, mert Pesten van egy-két ingatlanjuk vagy vidéken néhány, 'oszt közben szinte semmi félretett pénzük nincsen, a havi bevételük (fizetés/nyugdíj) pedig csak párszázezer.
Nagyon sok vagyonilag asszimetrikus ember létezik. Ennek két véglete van: A fiatalok között rengeteg a havi 500-800 ezret, 1 milliót kereső jól kereső, akinek nincs semmi vagyona, mert az áremelkedések miatt még nem bírt lakást venni magának, illetve még csak pár éve keres jól és gyűjtöget. Tehát hatalmas havi bevétele van, jól tud élni, de nincs vagyona (pl. ingatlan).
A másik véglet azok az emberek, akik ahogy mondtam 50-100-150 milliós ingatlan vagyonon ülnek, miközben a fizetésük/nyugdíjuk mondjuk 150-300 ezer. Akár azért, mert régen vettek ingatlant, amikor még olcsó volt, vagy mert örököltek, vagy mert pl. régen vállalkozók voltak és jól kerestek, de már nem azok (és még ezer oka lehet).
Sztem most aki befektet, az a tizen pár szazalekokat fizető allampapirral is jobban járhat most mint egy allampapirral. Ha stagnálnak netán az árak akkor egy 40 milliós lakás után lap havi 180 albérleti pénzt mondjuk? Fele mint az allampapire is nincs vele gond
. Szoval sztem kevesebb befektetoi vásárlás lesz most. Saját célú pedig még kevesebb, mert kva magasak lettek a hitel kamatok. Szoval én az evésre tippelek. Aztán nem vagyok szakertő és senki nem tud biztosat most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!