Készpénzes vevőként tudunk nagyobbat alkudni? Vagy teljesen mindegy?
Első lakás lesz, nem vagyok még járatos benne.
Hol azt olvasom, hogy mindenki alkudozik. Hol meg azt, hogy ma már nem lehet, mert kapkodják a jobb helyeket.
Van valakinek tapasztalata?
"Ha nem kap a vevő hitelt akkor bukja a vevő a foglalót"
Hacsak nem rendelkezik másként a szerződés, márpedig mostanában szereti magát bevédeni a vevő is.
"egyre többe kerül ugyanakkora összeg felvétele mint pár éve"
Igen, és egyre rizikósabb is. Simán van, hogy nem adnak hitelt (vagy nem annyit) annak ellenére, hogy 2 hónappal korábban pozitív hitelbírálaton ment át az ember.
Egy hitel előbírálat 3 hónapig érvényes. A hitelbírálat az más.
A szerződések meg nem rendelkeznek másként. A foglaló teljesen szokványos, és törvény mondja ki hogy mit jelent.
Itt olyanok válaszolnak, akik sose vettek lakást hitelre, mert alap dolgokat nem tudnak.
"Itt olyanok válaszolnak, akik sose vettek lakást hitelre, mert alap dolgokat nem tudnak."
Én válaszoltam, és vettem és adtam is már el ingatlant, ha jól számolom eddig 6-szor (illetve, mivel édesapám ingatlan-ügynök és ingatlan befektető volt, láttam közvetve kb 100 ingatlan adásvételt).
"A szerződések meg nem rendelkeznek másként. A foglaló teljesen szokványos, és törvény mondja ki hogy mit jelent."
Láttam olyan szerződést, melyben az állt, hogy a foglaló visszajár abban az esetben, de ha nekem nem hiszel olvasd el erről egy szakértő ügyvéd írását (gondolom nem feltételezed, hogy ő sem ért hozzá):
"... a Polgári törvénykönyv szerint a felek megállapodásukkal eltérhetnek a jogszabályi rendelkezésektől, visszajárhat a foglaló a banki hitel meghiúsulása esetén is, ha a vevő ügyesen tárgyal az eladóval. Nincs akadálya ugyanis, hogy a bemutatott jogszabályi háttér ellenére a felek úgy állapodjanak meg a szerződésben, hogy a foglaló visszajárjon, ha a vevő nem kap hitelt. "
Részemről mindig FIXÁRON hirdetem az ingatlanomat, a szövegbe is beleírom, hogy alku kizárva, miután én tudom, hogy a továbblépésemhez mennyi pénzre van szükségem.
Aki ezt nem tartja be, azzal nem tárgyalok, mert nem egymást keressük.
Ezekkel a feltételeimmel is 1-2 hét alatt eladtam az ingatlanaimat, mert reálisan határozom meg az értéket.
Általában mindegy, hogy készpénzes vagy hiteles, soha nem hajszolt a tatár, de féléveket azért nem akarok várni.
Foglalót - ha a vevő önhibáján kívül hiúsul meg az ügylet - visszaadok, ha van róla szerződés, ha nincs. Az én lelkiismeretem így tiszta.
Sajnos eddig csak 1 lakás volt, ami nagyon tetszett, de az elvitték előlünk.
Van még 2-3 opció, de azokba valahogy nem szerettünk úgy bele.
Ahogy észrevettem minimális alkut engednek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!