Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ma már rossz döntés panelt venni?

Ma már rossz döntés panelt venni?

Figyelt kérdés

A közvélekedésben az él, hogy egy 60-70-es években épült panel már jó eséllyel az élettartama végn jár, és hamarosan bajok lesznek velük (egylőre semmi).

Másfelől ezt sok építész, szakmai vélemény cáfolja is és arra helyezi a hangsúlyt hogy szigeteléssel, megfelelő karbantartással még 50 évig biztosan sámíthatunk rájuk.

Mi az igazság? Én hosszú távra venném és még akkor megtartanám, ha párommal házat vennénk. Jó környéken van és nagyon könnyen kiadható, egyetem mellett. Van egy tégla is, de az elég csöves környéken sajnos, ahol nem szívesen tolnám a babakocsiban majd a gyerekem.

2022. ápr. 28. 12:14
A kérdező szavazást indított:
Igen, ez rossz döntés
Nem, ez egy jó döntés
Attól függ, nem lehet előre látni
23 szavazat
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
85%

A panelprogram leallt, egyelore nem tudni, hogy mikor lesz megint folytatasa. Igy ha panelt akarsz venni, akkor mindenkepp olyat erdemes, ami panelprogramban mar reszt vett, vagy folyamatban van, elkezdtek mar a szigetelesi munkakat.

A korszeruseg egyebkent egy nehez dontes, kulfoldon eleg korszeruen tartjak karban, de ez azt jelenti, hogy 3. illetve 4. emeletig megtortenik a visszabontas. Itthon ilyen nem varhato, de statikailag egyebkent massziv epuletekrol beszelhetunk, joval kevesebb muszaki hibaval, mint amit egy tegla lakas rejt magaban ( foleg azok a polgari lakasok neccesek, amik szocializmus alatt fel lettek darabolva, es mindenfele random valaszfalakkal lettek levalasztva - emiatt sokkal zajosabb, sokkal konnyebben van kiteve a vizesedesnek, kevesbe szellozik at, ha megindul a penesz, akkor nagyon nehez fenttartani azt az allapotot, hogy ne legyen a penesznek megfelelo korulmeny).

Mas kerdes, hogy mi eri meg. Nem tudom melyik reszen nezelodsz, de egy havannai panel is 32 milliotol indul... Ennyit viszont ezek az epuletek nem ernek, ha befektetesben gondolkozol, akkor pedig ilyen osszeghatarban nagyon lassan fog csak visszajonni a penzed, ha kiadas a cel. Lakhatasra, elso lakasnak viszont jo lehet. Bar hitelbol nem finnansziroznam, ha csak 30% onerod van, mert akkora hitelfelvetelt viszont nem er meg egy panellakas.

2022. ápr. 28. 12:50
 2/16 anonim ***** válasza:
80%
Azért ezek elég masszív épületek, szóval attól nem kell tartani, hogy elkezdenek összeomlani. Más kérdés, hogy a karbantartásuk fontos lenne, és nagy kár, hogy a panelprogramot leállították.
2022. ápr. 28. 13:02
 3/16 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem manapság már olyan befecskendezéses technológiák,

ipari megoldások, speciális anyagok és zsalu meg támrendszerek vannak

hogy bármilyen panelt megtámogatnak ha hirtelen komolyabban megroggyanna.

Eleve a szendvicsszerkezet felépítését nemtudom ismered e, de az lényegében

egy térhálós vasszerkezet két oldalon beton borítással belül könnyű hőszigetelő habbal

A panelek a vasszerkezetek egymáshoz hegesztésével tartanak össze,

és a beton az csak az egésznek az 50%-a kb, aról nem beszélve, hogy nagyon komoly alaprendszer van alattuk.

Pont, Kút vagy Gúla alap, vagy ezek kombinálva.

A panelek darabonként is kicserélhetőek, és az emelet födémszerkezete is szintenként.

A komoly szövetkezeti és állami háttérről már nem is beszélve.

Szerintem a Panel örökéletű lesz mint a Trabant vagy a régi Ikarusok...

Én abból indulok ki, hogy a jelenlegi épület ami masszív kistégla 110 éve épült...

Valószínűleg le is bombázták párszor, mégse reped meg ázik, de ha megnézed vidéken a sok vályog meg egyéb szemétből épült ház is már 60-80 éves, aztán még mindíg megveszik behúzzák drájvittal befecskendezik műgyantával lemezt préselnek az alapba és mehet tovább...

2022. ápr. 28. 13:04
 4/16 anonim ***** válasza:
*- ahol lakom.
2022. ápr. 28. 13:06
 5/16 anonim ***** válasza:
88%

Egyebkent ha panel mellett dontotok, tenyleg probaljatok panelprogramos ingatlant vasarolni, mert az energia valsag miatt azok fognak sajnos a legjobban szivni iden telen, akik panelprogramon kivul eso ingatlanban laknak.

Inkabb akkor vegyetek meg dragabban, mert rezsiben most hatvanyozottan vissza fog jonni az ara, maskulonben eleg nagy buko lesz.

2022. ápr. 28. 13:06
 6/16 anonim ***** válasza:
25%

38 nm-es szigetelt panel rezsije megvan egy huszasból mindennel szerintem semmi bukó nincs ezen.

Ha nem ölük meg a közösköltséggel az egészet akkor nem lesz gond.

Nekem anyám lakik panelba az élettárásval és van, hogy a közösköltség több mint a rezsijük. Villany iylen 3-4 ezer szokott lenni a távhő fűtés / melegvíz szintén hasonló, főzni meg palackosról szoktak 8 ezer egy gázpalack.

A többi már a közösköltség. Ez lenne olyan vészes?

Megértem hogy sokat fizet az aki 3-4 gázkonvektorral fűti az 55 nm-es szigeteletlen panelt, mert ott az ablakon megy ki a meleg szó szerint... Azt el kell felejteni..

2022. ápr. 28. 13:13
 7/16 anonim ***** válasza:
85%
Igen, most meg megvan egy 20asbol, de ha a nemzetkozi ugyek miatt elzarjak a gazt, es mashonnan kell vennunk, akkor az 20-as inkabb 40-50 ezer lesz, valamint a hazai aramellatas nagy resze is gazzal mukodik, igy annak a novekedesevel is mindenkeppen szamolni kell.
2022. ápr. 28. 13:18
 8/16 anonim ***** válasza:
85%

Az áramot már jelenleg is megemeltéák 38 ft ról 50 ft ra, e már az áprilisi számlákban is látszik. Anyámnál ez kereken ezer ft emelkedést jelentett, nálam aki hőszivattyúval fűtök meg semmi gázt nem használok a legkeményebb decemberi 800 kw / havi fogyasztásomra is olyan plusz 10 ezret jelent.

Szerintem nem fogok belehalni úgyérzem.

A benzin / diesel ár miatt inkább aggódnék...

Arra kellene valami megoldás vagy jóval lejjebbvinni az elektromos autók árát meg a használtakét is és több töltőpontot építeni.

2022. ápr. 28. 13:24
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Csernobilban a panelházak ott vannak karbantartás nélkül 36 éve és még mindig állnak.

6. Én 47 nm-es panelben lakom és nekem is legtöbbször 30 ezer alatt van a havi rezsim, amiben benne van az átalányos fűtés, közös költség, internet, víz, gáz, villany.

2022. ápr. 28. 14:19
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

"Az áramot már jelenleg is megemeltéák 38 ft ról 50 ft ra,"

Ez hol van? Mert EOn területen még nincs változás. Lehet anyud átlépte az éves 1320kW-ot akkor van, hogy másik, drágább díjszabásba kerül.

2022. ápr. 28. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!