Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Akinek már van saját ingatlana...

Akinek már van saját ingatlana 3-5-10-20-40 éve, az tudna most sajátot venni a mostani árszinteken a mostani bevételeiből? Nehezebben, mint akkoriban tudott?

Figyelt kérdés
Nehezebben tudnál venni mostanában, mint akkoriban tudtál?
2022. márc. 27. 13:03
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
85%

40 éve a fizetésem 4500 Ft volt és a lakás amit örököltem 1M Ft-ért lehetett volna eladnom. Ez 223 havi munkabérem volt akkoriban.

Most mentem nyugdíjba, az utolsó munkabérem 40 év munkaviszony után nettó 320ezerFt volt. Ez 223-al beszorozva 72millió.

Nagyjából ennyit is ér a lakásom, tehát az arányok ugyanazok.

2022. márc. 27. 13:48
 2/21 anonim ***** válasza:
95%

Mi "szerencsére" 7 évvel ezelőtt, pont az állami támogatások által okozott ugrásszerű áremelkedés előtt vettünk házat. Most nem tudnánk venni, legalábbis nem ilyet.

De hozzá kell tenni, hogy az átlagos fizetésekhez képesti ingatlanárak nem most magasak, hanem 8-10-12 évvel ezelőtt, a válság következményeként voltak relatíve alacsonyak. 20-30 évvel ezelőtt semmivel nem volt egyszerűbb ingatlanhoz jutni átlagos jövedelemből, mint ma. Amikor az ezelőtti lakásunkat 20+ éve vették a szüleim, úgy kellett az önrészt is összespórolni sok-sok év alatt, mint ma kéne, ha egy hasonló lakást akarnánk venni.

2022. márc. 27. 14:00
 3/21 anonim ***** válasza:
40%

20-30 éve a magas hitelkamatok nehezítették az olcsó ingatlan vásárlását, akkoriban 20-25% volt a jegybanki alapkamat, tehát a THM ennél több.

A 2008-as válság után, kb 2012-től elindult az áremelkedés, az utóbbi 5 évben meg elszállt az "ingyen" pénzektől, de az olcsó hitel valamilyen szinten kompenzálta a dolgokat.

Idén még annyira nem vészes a helyzet, mert még vannak az állami támogatások, de elvileg az idén mind kifut. Meghosszabbítják-e az jó kérdés marad.

Ha nem, akkor a következő években tapasztaljuk az elszállt árakat a várható 8-10% THM-el. Ez azért jól megköti majd az embereket, főleg úgy, ha nem kapják a 10-25 milliós "ingyen" pénzeket.

Én most egyedül állóként építkezek, támogatások nélkül. Korábban nem tudtam volna megtenni, mert nem fizetik jól a diák munkákát, és 26 éves koromig egyetemre járatam. Idén leszek 35, de csak 4 éve kezdtem annyit keresni, hogy építkezni tudjak. Az első 5 év az amolyan betanulós időszak volt, bár már akkor is jóval több volt az átlagnál a bérem, de összességében csak "jól" éltem, de nem tudtam belőle tovább lépni.

2022. márc. 27. 14:52
 4/21 anonim ***** válasza:
75%

Dehogy tudnek.

2005-ben hitel nelkul tudtam kertes hazat venni.

Most minimum 2x nehezebb videken, varoson mar 3x.

2022. márc. 27. 14:59
 5/21 anonim válasza:
74%

2016-ban vettem pesti panelt, azóta duplája az ára, most nem tudnék venni, nagyon együtt érzek a fiatalokkal, borzasztó nehéz lehet.

Javaslat: albérlet, ha sürgős akkor külkerület legyen a cél, meg asszem az ingatlan 1/3-a legalább kell a kölcsönfelvételhez, és munka az mondjuk jó ha van. :)

2022. márc. 27. 15:27
 6/21 mindentudó99 ***** válasza:
66%

13 éve lett a második már egy szép élhető kertes házam

Az előző régi vajogot eladtam. Akkor se volt könnyű. Én egy pici kis ezer éves szoba konyhát örököltem. Majd toldottam hozzá. 62 m2 ert. Tehát építkeztem felújítottam. Akkori áron 10 millában volt. Most szerintem a duplája is kevés lenne ugyan erre. Igaz hogy a fizetésem is sokat nőtt de az anyag és munkadíjak annyit nőttek hogy nem mernék belevágni ugyan ilyen munkába.

2022. márc. 27. 16:56
 7/21 anonim ***** válasza:
41%

Mindig már meglévő ingatlan árából vettünk újat, mindig lakáscsere volt, kisebb megtakarítást tettünk még hozzá.

Apránként lépegettünk előre.

Mostanság is ugyanannyit tudnánk előrelépni, vagy most átmenetileg nem.

Ez több száz éves folyamat, 5-ről a 6-ra jutni, közben csak kicsi lépések vannak.

Most is van 10 millióért lakóingatlan, meg 500 millióért is, bármit lehet lépni a 2 között.

Az ilyen kérdések mögött általában ettől eltérő hiedelem áll.

2022. márc. 27. 18:05
 8/21 anonim ***** válasza:
83%
Az 1. az nagyon jó példa!
2022. márc. 27. 18:05
 9/21 anonim ***** válasza:
9%
A 2., 3., 5., hitelről beszél, az teljesen más, mint mikor 100%-os tulajdonod van, nem lehet a 2-t összehasonlítani. Az ő lakásuk nincsen megvéve, az még X %-ban a banké. Érdemes lenne tudni, mennyi most a saját tulajdonrészük pénzügyileg (jogilag tudom, hogy az övék, de van rajta követelés).
2022. márc. 27. 18:08
 10/21 anonim ***** válasza:
89%

A kérdés nem csak a kp-s vásárlásokra vonatkozik.

Azért 30%-ot előteremteni sem egyszerű manapság, hát még a teljes összeget.

Nekem nincs 20-40 év közötti család az ismeretségi körömben, akik nem vettek fel hitelt ingatlan vásárláshoz. Persze kivételek mindig akadnak.

2022. márc. 27. 18:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!