Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hitelre csak úgy vegyek...

Hitelre csak úgy vegyek lakást, ha amíg nincs kifizetve a hitel addig eladni is sokkal nehezebb? Első lakást vásárló vagyok.

Figyelt kérdés

Sajnos csapdában érzem magam. Úgy elszálltak az árak még tavaly óta nézve is, hogy itt vidéki nagyvárosban ami pénzből tavaly vehettem volna akár egy közepes állapotú belvárosi kétszobás lakást is, ugyanabból most egy tizedik vagy negyedik emeleti zárószinti panelt lehet venni kint a lakótelep és a város végén. Azt se lehet mondani miért nem tavaly vagy öt éve vettem, mert szó szerint most egy-két hónapja jutottam nagyobb összeghez és előtte nem volt meg a pénz.

Az a helyzet van egy erős önerőm, de így is fog kelleni kb. 8-10 millió hitelt felvenni és annyiból lehet venni egy ilyen kint a fenében panel lakást majd, amik között biztos vannak jobbak is, de abszolút átmeneti megoldásnak tartom. Nagyon nem ez volt az álmom, csak 1 év alatt mentek el az árak, ennyin csúsztam meg. A hitelt szeretném kifizetni 3-4 év alatt, viszont az a kérdésem, hogy előtte ha véletlenül jönne egy jobb lehetőség és eladnám a már meglévő lakásom, akkor nehezebb eladni, ha hitel van még rajta, akár csak pár millió is?

2022. márc. 20. 11:43
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Előző, egyetértek.
2022. márc. 21. 09:20
 12/21 anonim ***** válasza:
51%

"10 millió ft hitelt 3-4 év alatt? Mégis mennyi a fizetésed?"

Sosem értettem ezt a zsebben turkálást.

Amúgy nem elérhetetlen összeg.

Én (szoba bérlés mellett) 16-17 milliót szedtem össze 5 év alatt.

4-500 ezres fizetés, projekt utáni, év végi bónuszok, maszek munkák, kisebb befektetések.

Én is "csak" panelt tudtam venni külső kerületben, viszont az legalább egész jó 2 szobás. 21-ért vettem 12 önerő 9 hitellel, másik 4-5 millió ment a felújításba, hogy költözhető legyen meg elment az egyéb költségekre.

Fél éve vettem, most azt látom, hogy a hasonló panelok 30-32 körül vannak, és azokra még milliókat kell költeni, de már látom megjelenni a felújítottakra a 35-40 közötti hirdetéseket is.

Egyrészt így kevesebbet (55 ezret) fizetek a törlesztőre, mint korábban egy szoba bérlésre. Másrészt most már konkrétan nem is tudnék lakást venni.

2022. márc. 21. 11:43
 13/21 anonim ***** válasza:
70%
Nagyon hasonlóan jártam mint az előző, nekem most 62 a törlesztőm, én is kb 7 milliót költöttem rá utána felújításra, de ha mindent összeadok, akkor is sokkal jobban kilőttek azóta az ingatlanárak, pedig 2020.októberéről beszélünk, ami nem volt olyan régen. Most nem tudnék venni, egyszerűen tébolyda ami van.
2022. márc. 21. 11:58
 14/21 anonim ***** válasza:
55%

"Sosem értettem ezt a zsebben turkálást."

Oké, hogy Te itt "rázod a rongyot", de az ugye megvan, hogy a 4-500 ezres fizetés nem átlagfizetés Magyarországon.

Kár, hogy kiragadtad a szövegkörnyezetből és a többit nem másoltad be - merthogy ott meg is indokoltam, miért kérdezem:

"10 millió ft hitelt 3-4 év alatt? Havi kb. 200 ezer ft törlesztőrészlettel?

Mégis mennyi a fizetésed?"

Tekintettel arra, hogy egy bolti eladó vagy egy tanár is csak kb. nettó 200 ezer ft körül keres, azt hiszem, abszolút indokolt volt a kérdésem: nettó 200 ezerből nem lehet 200 ezer ft törlesztőt fizetni - ilyen egyszerű :-)

Minimálbérből meg meg sem kapná a 8-10 millió hitelt - max 20 évre.

Persze a gyakorin "nincsenek kisemberek", csak 4-500 ezret keresők :-(

2022. márc. 21. 12:00
 15/21 anonim ***** válasza:
63%
Nyilvan ha a kerdezo azt irja, hogy 3-4 ev alatt torleszteni akar, akkor nem netto 120-ert takarit a kozszferaban.
2022. márc. 21. 12:02
 16/21 A kérdező kommentje:

7. Talán 5 évig még épp megtartanám. Aztán majd tovább lépnék olyanba, amilyet tényleg szeretnék.

8. Ez meg már az én saját vágyam, de én egy 1,5 szobás lakást szeretnék, ahol van külön nappali és háló. Még mindig inkább veszek ugyanannyi pénzért egy 1,5 szobás panelt, mint egy egyszobás fele akkora pici garzont a belvárosban.

9. Itthon elengednek nyáron fizetés nélküli szabira. A nyári munkám egy mezőgazdasági munka Angliában. (Nem a földeken kell dolgozni, de mezőgazdasági jellegű cégnél vagyok.)

10. De ezeket tökéletesen értem, de ez hogy jön ide? Afrikában pedig nem azt nézik az emberek, hogy panelt vagy téglát vegyenek, vagy óriási családi házat, vagy albérleti szobát béreljenek, hanem szó szerint naponta ezrek halnak éhen, mert nincs mit enniük. Ezekkel mind tisztában vagyok, de attól még hogy ezekről tudok én én vagyok és a saját életemet élem itt a saját világomban. Te nem? Tudom sok más embernek sokkal rosszabb nálam, sok másiknak pedig jobb, de ez engem miben befolyásoljon?

Az ingatlan árak most fél év alatt szálltak el számomra brutálisan. Nem arról nosztalgiázok, hogy de jó lett volna 5 vagy 10 éve lakást vennem. Hanem hogy fél éve! Fél év alatt ami áremelkedés történt az engem pontosan kiárazott arról azokból a lakásokból, amiket nézegettem fél-1 éve. Nem tudsz semmit rólam: Egész felnőtt életemben szobát béreltem. Most is itt vagyok az albérleti szobámban. Sosem laktam egyedül, mert bár otthon nem akartam lakni a család nyakán, arra sajnáltam rengeteg pénzt kidobni, hogy egy egész lakást béreljek egyedül. A különbözetet inkább félre tettem. Annyi történt összekuporgattam néhány milliót magamtól, ezen kívül külső családi okokból most jutottam idén egy nagyobb összeghez, ami már együtt kiad egy erős önerőt. Nem akarok egész életemben kijárni külföldre dolgozni nyáron, mert ez egy tróger cigányélet, hogy már 5 éve nem volt egy nyaram sem Magyarországon, mindig lelépek külföldre dolgozni az év negyedében. De ez miatt nem panaszkodom. Jelenleg is munka mellett iskolába járok itthon, hogy legyen egy nyugisabb piacképes szakmám, amivel kellemesen tudok keresni, de mellette (fizikailag) nem kell kidolgoznom a belem. De most így huszonévesen ez egy jó lehetőség volt kimenni külföldre, mert ahogy mondtam 3 hónap alatt megkeresek 3 milliót, amit máshogy nem tudnék.

12-13. Erről inkább ne is beszéljünk. Itt a vidéki nagyvárosban fél év alatt 5 millióval mentek fel az árak a huszonmilliós árkategóriában is. Gratulálok nektek és tényleg ti szerencsések vagytok, hogy már pár éve tudtatok lakást venni. Bárcsak én is mondjuk 3-5 évvel korábban születtem volna.

14. "Persze a gyakorin "nincsenek kisemberek", csak 4-500 ezret keresők :-( "

- A kisembereknek általában sokkal gürizősebb munkáik vannak a kevés pénzükért. Akik többet keresnek, azoknak nagyon sokszor fizikailag kevésbé kell odatenni magukat és időben is jobban ráérnek pont. Rengeteg ilyen szakma van. Totálisan érthető, hogy azért lebzsel ezen az oldalon is annyi informatikus vagy más jól kereső ember, mert ráérnek idővel. Nem olyan munkájuk van, amiben napi 8-12 órában meg kell szakadni és ott kell lenni folyamatosan minden nap. Ellentétben a kisemberekkel.

Egyébként ahogy írtam itthon max. 250 körül keresek, de nyaranta kimegyek külföldre dolgozni és onnan hazahozok 3 hónap alatt 3 milliót. Szóval az én helyzetem elég speciális.

2022. márc. 21. 13:13
 17/21 anonim ***** válasza:

"Oké, hogy Te itt "rázod a rongyot""

Nem a rongyot rázom, csak szimplán leírtam, hogy nem lehetetlen összeszedni ennyi pénzt vagy akár többet.

Ezért is értelmetlen a zsebben turkálásod, mert felteszed a kérdést, hogy "Hát oszt miből"? Aztán ha valaki leírja, akkor meg azért szólod le.

"de az ugye megvan, hogy a 4-500 ezres fizetés nem átlagfizetés Magyarországon"

Az ugye megvan, hogy az átlagfizetés nem jelenti azt, hogy mindenki annyit keres?

Az ugye megvan, hogy 4-500 ezer nem is az elérhetetlen gazdagság kategória?

"Kár, hogy kiragadtad a szövegkörnyezetből és a többit nem másoltad be - merthogy ott meg is indokoltam, miért kérdezem:"

Nem indokoltál meg semmit, csak feltetted a "Hát oszt miből?" kérdést.

"Tekintettel arra, hogy egy bolti eladó vagy egy tanár is csak kb. nettó 200 ezer ft körül keres, azt hiszem, abszolút indokolt volt a kérdésem: nettó 200 ezerből nem lehet 200 ezer ft törlesztőt fizetni - ilyen egyszerű :-)"

Oké, és?

A világ többől áll mint bolti eladó vagy tanár. És nyilván nem nettó 200 ezerből fogsz 200 ezres törlesztőt fizetni, de ettől még léteznek emberek akik számára a 200 ezres törlesztő sem jelent gondot. Ilyen egyszerű.

"Minimálbérből meg meg sem kapná a 8-10 millió hitelt - max 20 évre."

Egyrészt mint írtam nem csak minimálbéresek léteznek. Másrészt a 20 évre felvett hitel nem egyenlő azzal, hogy te 20 évig kell azt fizesd. Ahogy a kérdező is leírta, simán vissza lehet fizetni idő előtt.

"Persze a gyakorin "nincsenek kisemberek", csak 4-500 ezret keresők :-("

Nem tudom melyik adást nézed, de a "nagy ember" nem 4-500 ezertől kezdődik.

2022. márc. 21. 13:37
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

"8. Ez meg már az én saját vágyam, de én egy 1,5 szobás lakást szeretnék, ahol van külön nappali és háló. Még mindig inkább veszek ugyanannyi pénzért egy 1,5 szobás panelt, mint egy egyszobás fele akkora pici garzont a belvárosban."

Értem, de azt magyarázzuk, hogy 2-3-4-több legyet ütni egy csapásra meghaladhatja az ember erejét, és nem érdemes rámenni! Egymás után is nagyon klassz az!

"9. Itthon elengednek nyáron fizetés nélküli szabira. A nyári munkám egy mezőgazdasági munka Angliában. (Nem a földeken kell dolgozni, de mezőgazdasági jellegű cégnél vagyok.)"

Az szuper, nagyon ügyes vagy! Jók a körülmények?

Közvetítő cég visz ki?

Kell tudni angolul?

2022. márc. 21. 14:00
 19/21 anonim ***** válasza:

A 1,5 szobát meg tudom érteni, nekem is alapvető kattanásom volt, hogy ne garzon legyen, hanem legyen minimum egy hálószoba/hálófülke.

Gyerekként marha nagy családi házunk volt, mégsem volt soha egy normális nappali ahol vendéget lehetne fogadni. Utána is kollégium, meg szobabérlések hada.

Engem mindig zavart, hogy az ágyamra kell leültessem a vendéget, meg nem is igazán lehet vendéget fogadni. Illetve ha jön is valaki, akkor is egy légtérbe vagyunk összezárva, együtt kell aludni.

2022. márc. 21. 14:20
 20/21 anonim ***** válasza:
60%
17-es, befejeztem - úgy látszik, Veled nem lehet normálisan beszélgetni, csak kötözködni tudsz. Egészségedre!
2022. márc. 21. 17:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!