Szerinted hogyan fogja befolyásolni a háború és a forint gyengülése az ingatlan árakat?
"Nincs és nem lesz állami bérlakásépítés (sehol a világon) egyetlen kormány alatt sem, mert nem éri meg."
Érdekes Németországban mindenhol vannak állami bérlakások és folyamatosan építik őket.
Sozialwohnung-nak hívják, jellemzően olcsó bérű és és rezsijű lakások ezek, meg kell őket pályázni és jogosultság esetén valaki elnyeri, a legrászorultabb feltehetőleg.
Több lakás is pályázható egyszerre, másfél évig ilyenben laktam, mert egy barátommal közösen pályáztunk rá, akinek kint volt a felesége és a gyermeke is.
Még 2011 ben történt, azóta gondolom arabok laknak benne, három szobás viszonylag új panel volt, rendes burkolatokkal, beépített konyhával.
Szociális bérlakásokról írsz (a nevében is benne van), én viszont állami bérlakásokról beszéltem, amihez nem szükséges 8 gyerekkel éhezned egy zsákfaluban.
A kettő nem ugyanaz!
Münchenben, Ingolstadtban és Lahrban minden tízemeletes panel szociális bérlakás, amit pont, hogy a német állam épít.
A pályázatok is állami szervezethez nyújtandók be.
22-24-25
Még mindig nem a SZOCIÁLIS bérlakásokról beszélek, hanem az állami bérlakásokról.
Az állami bérlakásba bárki beköltözhet, akinek nincs lakása, de tervezi a vásárlást.
Pl. Két életkezdő fiatal bármilyen jövedelemmel, csak 5 vagy 10 év alatt össze kell gyűjteniük annyit, hogy önrész + hitellel tovább tudjanak lépni. A szerződéseket is ennyi időre kötik velük, utána menni kell onnan.
Vagy válás utáni életkezdéshez fedél 5 évre, utána menni kell.
A SZOCIÁLIS bérlakások, amikről te beszélsz az nem ez a kategória.
A társadalmi hierarchia legalján levőknek utalják ki, megfelelő szociális helyzet igazolása mellett.
Magyarország nem Németország, összesen egy 10 milliós nemzet, ami 50 évig szovjet gyarmat volt és mégis a többség saját ingatlanban lakik.
Nem Németország - aminek ismerjük a "dicső" múltját és jelenét - ezért nem osztogatnak alanyi jogon mindenkinek, migránsoknak, lumpenproliknak, vendégmunkásoknak lakásokat.
De roppant egyszerű a történet, ha Németország fenékig tejfel, akkor ott kell maradni, vagy sürgősen ki kell menni!
Én egy évtizedet voltam kint összességében, de nekem volt lakásom itthon, egyébként állami építésű sz9vetkezeti lakással kezdtem, vagyis nem kell feltétlanül bérlakásnak lennie.
Amit írtam, az úgy van, semelyik építő vállalatnak nincs annyi tőkéje, hogy érdemben annyi lakást építsenek, amennyi telítené a hazai piacot és ez talán nem is érdekük.
Van egy bizonyos mennyiségű lakás és annyit lehet megvenni, amennyi ebből eladó. Bármennyi segítséget, hitelt, vissza nem térítendő támogatást ad az állam, ennél többen úgysem tudnak lakást venni, mert nincs több, csak rálicitálnak egymásra.
A lakásgondok megoldása az lehet csak, ha több lesz a megvehető lakás, de ezt csak az állam képes finanszírozni.
Vagy bevezetnék az ingatlanadót a 2., 3., sokadik ingatlanokra, mint ahogy ez szintén létezik számos országban. A kijátszásának elkerülésére is lehet beépíteni elemeket a törvénybe, ahogy azok léteznek is már az ilyen országokban, szóval ne írjátok, hogy majd úgy is kijátszanák. Egyből elmenne sok ember kedve a 3. vagy 6. lakást venni már kiadásra, ha a 30 milliós lakásra mondjuk fizetni kellene évi 300-600 ezer adót még minden máson felül is (1-2% ingatlanadó esetén pl).
Magyarországon amúgy sem létezik kb. vagyonadó, csak fogyasztási és jövedelmi típusú adók vannak. Ez is csak a gazdagok még gazdagabbá válását segíti elő.
Anyit még hozzátennék a 27. válaszhoz, hogy az semmit nem jelent, hogy a hirdetésekben vannak eladó lakások, mert azok azért nem kelnek el, mert túl drágák az aktuális árfolyamon, így gyakorlatilag nem eladhatók, ezért kiesnek a lakáspiacról.
A megvehető lakásokra meg sokkal több vevő aspirál, mert sokkal többen vennének, mint eladnának. ezért a lakástámogatások semmit nem érnek, mert csak annyian juthatnak lakáshoz, amennyi megvehető, így majdnem azt lehet mondani, hogy látszatintézkedés, mert hitelfelvétellel, ami a bankoknak érdeke, ugyanúgy meg tudnák őket vásárolni, csak esetleg olcsóbban,mert a támogatások igénybevételével többet tudnak érte fizetni és így csak az ára növekszik, a vevők száma meg nem.
28.
"Vagy bevezetnék az ingatlanadót "
Akkor annyival több lakbért fizetnél a kis albérletedért.
Ez gondolom, hogy nem jutott az eszedbe?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!