Szerinted hogyan fogja befolyásolni a háború és a forint gyengülése az ingatlan árakat?
Nem a forint gyengülése a probléma, tegnap pl sokat erősödött is vissza... a gond az építőanyagok miatt lesz, az építő fenyő 2 hete pl 160000/m³ vokt, most 220000/m³...
És valószínűleg lesz még több is...
Tavaly, január környékén 73000/m³ volt...
Ez sokkal jobban megfogja nyomni az ingatlan árakat, mint a ft gyengülése... annyira nem gyenge ám az a forint.
Rövid távon nőnek, hosszú távon stagnálni fognak (max az inflációval nőnek majd).
Mindenki elfelejti, hogy a hitelkamatok iszonyatosan mennek fel, 1 év múlva már nem is lehet normális piaci lakáshitelt felvenni, dupla annyi lesz a törlesztő, mint tavaly lett volna. Ez sok embert eltántorít, illetve sok ember már nem fog tudni annyi hitelt felvenni, amennyi a lakásvásárláshoz kellene neki.
Tavaly 36 milláért majdnem eladtam a lakásom, de kihátráltam, most ötvenért hirdetem és van érdeklődő.
Gondolkodom persze, mert mások hasonló paraméterű lakást hatvanért hirdetnek.
Mellesleg az első lakásom háromszázhatvanezerért vettem, akkor kétezer Ft volt a havi fizetés. Két és félszoba hallos, új lakás volt.
A második használt másfél szobás volt hétszáznegyvenezerért.
A mostanit, ami három szobás régi lakás volt, 2,8 millióért huszonöt éve.
Ez az infláció.
Ugyanaz a helyzet alakul ki mint a COVID alatt. A piaci árak stagnálnak. Ha a helyzet normalizálódik akkor egyszerre tolulnak a piacra az eladók/vevők.
Ekkor még feljebb mennek az árak. Kereslet/kínálat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!