Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakáseladás kételyek - Ti mit...

Lakáseladás kételyek - Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Két éve vettem 1.5 szobás új építésű lakást Budán (kp-ben vettem, nevemen van már), viszont társasház lévén, sajnos még két év után sem tudta bejegyezni illetve albetétesíteni a Földhivatal.. Én viszont szeretném eladni, így viszont nehéz vevőt találni, aki ilyen kondiciokkal - tehát albetét nélkül - megvenné... (valoszinű banki hitel miatt..). Így egy éve meghirdettem kiadásra (amíg nem sikerül teljesen albetétesíteni)de eladásra is (bízva abban, hogy talán van valaki, akit így érdekelne). Találtam is egy delikvenst, akit hosszú tavon érdekelne a megvétel is, de egyelőre boldog a bérléssel is (olcsó bérleti díjon bérli). Ez azonban már több, mint egy éve volt, azóta ugyebár változott a piac, nőtt a kereslet, és ugyanazt a lakást, amit akkor hirdettem eladásra is, drágább lett... És mivel egy évre szólt eredetileg a bérlés (mivel senki sem hitte anno, hogy a Foldhivatalnál csigalassan dolgoznak, és abban bíztunk, egy év múlva bejegyzik végre...ez azonban nem történt meg. Ti mit csinálnátok? Ha fair lennék, kivárnám még ezt a pár hónapot (vagy fél évet, amíg végre albetétesítik) és az eredeti áron adnám el neki a lakást, addig bérli (mondjuk magasabb albérlettel), viszont azért mégiscsak a pénz beszél, és azt az egy évvel korábbi áron felül kellene eladnom. Kérdés, hogy belemegy-e... A meghirdetésnél ugyan szerepelt a kiadási és eladási ár is, de egyelőre csak a kiadásban állapodtunk meg (ami ugye már lejárt pár hónapja). Ismerve a jelenlegi extra keresletet új építésű kis lakások iránt, valószínűleg azonban másnak többért tudnám eladni, viszont akkor őt tegyem ki..? Ti mit tennétek? Adjam ki még pár hónapig (az albetétesítésig) kicsit magasabbért és utána adjam el neki az eredeti áron? Vagy ne emeljem most már tovább az albérletet, viszont kérjek el tőle magasabb eladási árat (elmagyarázva neki a piaci helyzetet stb)? vagy tegyem ki és találjak valaki mást, aki (számolva a jelenlegi magas vásárlási kereslettel Budán) többet is hajlandó érte fizetni?

2022. febr. 9. 17:59
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
88%
Ha 5 èven belül adsz el ingatlang drágábban mint ahogy vetted akkor a különbözetetre nincs ado veletlen?
2022. febr. 9. 20:55
 12/17 A kérdező kommentje:
Termeszetesen belekalkulaltam az adot, es meg igy ket ev utan is jol jarok. Allampapirnal van az inflaciokoveto PMAP, ami azert eleg nagy konkurencia befektetesi celu ingatlanoknal…
2022. febr. 9. 22:02
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Én nem adnám el állampapírért a lakást. Ha most eladod a lakást és veszel állampapírt belőle, az 5 év múlva jár le. 5 év múlba ez az ingatlan többet fog érni, mint amennyiért az állampapírokat visdza tidod váltani. Plusz még bérleti díjad is van belőle addig. Én piaci áron adnám ki, és nem adnám el a helyedben.
2022. febr. 9. 23:22
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

egyébként már két éve megy a Földhivatalnál a bejegyzés..), tehát legjobb esetben 3-4 hónapról beszélünk.”

Ezzel csak hitegetnek. Valószínűleg még be sem nyújtották a kérelmet. A földhivatal 1 hónap alatt bejegyzi az albetétet. Itt másról van szó, mégpedig komoly problémák lehetnek az ingatlannal: kivitelező nem fizette ki az alvállalkozókat, ők ugyanakkor nem zárták le az e-naplóját, hiánypótlást nem tudja a kivitelező megcsinálni ésatöbbi.

En azt ajánlom, hogy mindenképpen menj be az építésügyi osztályra érdeklődni, ott meg tudják mondani, hogy mi a pálya. Hidd el, ez nem a földhivatalon múlik. ( hivataloknál 30 napos ügyintézés van)

A lakás jogilag akkor lesz a tiéd ha az albetétesítve lesz. Most jelenleg egy hrsz-en van az összes tulajdonos. Hiába épült meg fizikailag a lakóház a földhivatalban még csak a telek van bejegyezve és ilyen jogi hátérrel még epikezésnek számít. Az építkezési törvények értelmében, egy olyan épületet amelynek nincs használatbavételi engedélye, nem is szabad használni. A használatbavételi engedéllyel szűnik meg az építkezés. Az építési engedélyt 5 évre adják és 1 évvel hosszabitható, tehát 6 év a rendeljezésre álló idő ami alatt megkérhetitek a használatbavételi engedélyt. Azután már csak fennmaradási engedélyt lehet kérni.

Nálatok már két éve van folyamatban, így még van maximum 4 év hátra.

Nem valami jó kilátások.

Készülj fel a legrosszabbra és reméld a legjobbakat.

2022. febr. 10. 05:44
 15/17 anonim ***** válasza:

12: 4,9%, nem?

A infláció lassan 7% már.

2022. febr. 10. 10:51
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Biztos vagyok benne,hogy a bérlő is tisztában van az ingatlanárak emelkedésével. Megvárod az albetétesítést, betervezed az irányárat és először a bérlőt kérdezed meg. Ha Neki kell annyiért vegye meg,ha nem,akkor is tisztességes voltál Vele.
2022. febr. 10. 16:15
 17/17 A kérdező kommentje:
Sziasztok!! Nagyon koszonom a valaszokat!! Roviden reagalnek a legutobbi kommentekre is! 13 es 15: az inflaciohoz kotott PMAP most valami 6.5%, a MAP pedig fix legalabb. De igazatok van, 5 ev utan barmi lehet a lakasarakkal, es akkor akar nagyobb osszeget tudnek lekotni ( ki tudja lesz-e akkor meg szuperallampapir…). 14: Koszi a reszletes hatterinfot! Hasznalatbaveteli engedely mar megvan regota, hiszen a 800 lako mar bent lakik regen.. a foldhivatal azzal magyarazza, hogy hianypotlas es ilyen-olyan zalogjogok stb miatt meg kell ido… ez azert is felhaborito, mert miert erdekelne engem az, hogy masok hitelbol es milyen konstrukciokkal vettek anno, en pedig kp-bol… raadasul elivasarlasi joguk van a tarsashazban lakoknak, ha meghirdetnem most…. Soha tobbet ilyen tarsashazi konstrukcioba nem megyek bele! 16: jo otlet, hogy megvarom az albetetesitest es majd akkor piaci aron ujra bearazom es megkerdezem eloszor a berlot. Addig viszont berelje ugyanezen a nyomott aron vagy emeljek erre a par honapra berleti dijat ( vagy ki tudja, par honap/ ev kell meg….?)
2022. febr. 10. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!