Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakáseladás kételyek - Ti mit...

Lakáseladás kételyek - Ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Két éve vettem 1.5 szobás új építésű lakást Budán (kp-ben vettem, nevemen van már), viszont társasház lévén, sajnos még két év után sem tudta bejegyezni illetve albetétesíteni a Földhivatal.. Én viszont szeretném eladni, így viszont nehéz vevőt találni, aki ilyen kondiciokkal - tehát albetét nélkül - megvenné... (valoszinű banki hitel miatt..). Így egy éve meghirdettem kiadásra (amíg nem sikerül teljesen albetétesíteni)de eladásra is (bízva abban, hogy talán van valaki, akit így érdekelne). Találtam is egy delikvenst, akit hosszú tavon érdekelne a megvétel is, de egyelőre boldog a bérléssel is (olcsó bérleti díjon bérli). Ez azonban már több, mint egy éve volt, azóta ugyebár változott a piac, nőtt a kereslet, és ugyanazt a lakást, amit akkor hirdettem eladásra is, drágább lett... És mivel egy évre szólt eredetileg a bérlés (mivel senki sem hitte anno, hogy a Foldhivatalnál csigalassan dolgoznak, és abban bíztunk, egy év múlva bejegyzik végre...ez azonban nem történt meg. Ti mit csinálnátok? Ha fair lennék, kivárnám még ezt a pár hónapot (vagy fél évet, amíg végre albetétesítik) és az eredeti áron adnám el neki a lakást, addig bérli (mondjuk magasabb albérlettel), viszont azért mégiscsak a pénz beszél, és azt az egy évvel korábbi áron felül kellene eladnom. Kérdés, hogy belemegy-e... A meghirdetésnél ugyan szerepelt a kiadási és eladási ár is, de egyelőre csak a kiadásban állapodtunk meg (ami ugye már lejárt pár hónapja). Ismerve a jelenlegi extra keresletet új építésű kis lakások iránt, valószínűleg azonban másnak többért tudnám eladni, viszont akkor őt tegyem ki..? Ti mit tennétek? Adjam ki még pár hónapig (az albetétesítésig) kicsit magasabbért és utána adjam el neki az eredeti áron? Vagy ne emeljem most már tovább az albérletet, viszont kérjek el tőle magasabb eladási árat (elmagyarázva neki a piaci helyzetet stb)? vagy tegyem ki és találjak valaki mást, aki (számolva a jelenlegi magas vásárlási kereslettel Budán) többet is hajlandó érte fizetni?

2022. febr. 9. 17:59
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
93%

Ha több mint egy éve nem történt semmi, akkor nem valószínű hogy pár hónap alatt lesz változás.

Ez erősen problémás építkezés lehet, így jelen pillanatban nehéz lesz piaci áron eladni.

2022. febr. 9. 18:26
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Az ilyet sose értettem. Miért merül fel hogy simán kirakod? Oké hogy többet akkarsz érte, de miért nem kérdezed meg hogy annyiért is megveszi vagy nem?
2022. febr. 9. 18:36
 3/17 anonim ***** válasza:
90%

Ha megveszi a bérlőd nyomott áron az albetétesítés előtt is, akkor add el neki, mert jogilag problémás a lakás még.

De hogyhogy ilyen gyorsan el akarod adni? Még csak most vetted.

2022. febr. 9. 18:37
 4/17 anonim ***** válasza:
79%
Semmi köze az albérlőnek ahhoz, hogy te mennyiért adod el a lakásodat. Mondasz egy összeget, ha nem tetszik neki, akkor csomagoljon. De el lehet adni bérlővel együtt is, majd az új tulaj eltakarítja.
2022. febr. 9. 18:48
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen a mindenkori piaci áron add el, de ezt még most közöld a bérlővel, hogy valamilyen irányban tudjon lépni!

Ha megveszi a jelenlegi piaci áron, akkor jó, ha nem veszi meg, akkor mondd el neki, hogy lesznek érdeklődők, akiknek meg kell mutatnod a lakást, emiatt X naptól ketyeg a felmondása.

2022. febr. 9. 19:19
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

5-ös vagyok és azt lehagytam, hogy mindenképpen várd meg azt a félévet az albetétesítésig, most úgysincs szezonja az eladásnak és pár hónapon már ne múljanak milliók!

A bérlő meg maradjon addig, ameddig meg nem hirdeted és ne emelj neki bérleti díjat. Ez legyen neki a "vigaszdíj"

2022. febr. 9. 19:30
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors valaszokat!

Kis pontosítás: most semmiképp nem adnám el, hiszen nem is tudom (nincs rá vevő, aki albetétesítés előtt megvenné hitelre), tehát mindenképp megvárom az albetétesítést (egyébként már két éve megy a Földhivatalnál a bejegyzés..), tehát legjobb esetben 3-4 hónapról beszélünk. A kérdés tehát az, hogy a mostani albérlőm (aki anno úgy vette ki a lakásomat, hogy egyszer meg is veszi majd) megérti-e a helyzetemet, hogy időközben az árak felfelé mentek, tehát, amiért hirdettem a lakást, azóta más a felállás...Természetesen a 'kirakást' nem úgy értettem, minden rendben van egyébként a bérlőmmel, viszont jelen esetben jobban járok, ha valaki másnak adom majd el (pár hónap múlva), nem pedig neki, valószínű magasabbért...

2022. febr. 9. 20:22
 8/17 A kérdező kommentje:
3-asra a válaszom: befektetésnek vettem anno, de vidékre költöztem időközben, és most még 'nyerni' is lehet rajta valamit! Emellett az állampapírokba fektetni még jobban is lehet járni!
2022. febr. 9. 20:27
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
8: Mért gondolod? Az inflációtól elmarad az állampapír hozama.
2022. febr. 9. 20:30
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Semmiképp nem adnám olcsóbban senkinek, mint amennyire a piac beárazza. A bérlőnek sem.
2022. febr. 9. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!