Hol vannak a pár éve "ingatlan-lufi"zók?
Amikor beindult az ingatlanpiac, rá 1-2 évre minden kérdés erről szólt itt, hogy mikor fog kidurranni a lufi.
2022 van, megint brutálisan emelkedtek az árak.
Már csömör! luxusnak számít :D
Akik anno írták, hogy ők megvárják, majd hogy bezuhan, és akkor bevásárolnak megint, azok most jól hoppon maradhattak.
Végigolvasva a 6-os és 7-es válaszokat, pontosan leképződik a fő probléma. Mégpedig az, hogy az ingatlanvásárlásnál kizárólag Budapest létezik és más alternatíva nincs sokak számára.
Na ők siránkoznak napi szinten itt és mindenütt!
Magyarországon 8 millió ember él vidéken, ebből 6-7 millió nagyobb városok vonzáskörzetében, ahova félóra alatt el tud jutni tömegközlekedéssel is, mivel ez egy pici ország.
A mi családunk kiköltözött Budapestről és nem az anyagiak miatt, (megvan a pesti lakásunk is) hanem mert vágyódtunk egy nyugalmasabb életre, kertes házra, jó levegőre.
50 km-re vagyunk Budapest legbelsőbb centrumától, ahova vonattal 40 perc alatt érünk be. Oda járunk dolgozni, a gyerekek meg főiskolára, egyetemre. Mindez 40 percnyire, miközben amikor pesti lakosok voltunk, több mint egy óra volt eljutni a budai munkahelyünkre.
A településünk gyönyörű, országos viszonylatban is cigánymentes (1,8%) és a mai napig kapni teljesen rendben levő - nem vizes, nem vályog - családi házakat 25 millióért. Amihez 5-6 milliót kell összerakni, a többi hitel. (És akkor CSOK-ról, Babaváróról nem beszéltem)
A hitelfelvétel pedig nem ördögtől való, a világon mindenütt így oldják meg azok az ingatlanvásárlást, akik nem születtek milliomosnak.
#11: nem él 8 millió vidéken, legfeljebb oda van bejelentve, és elsősorban Budapestén és még pár nem döglődő nagyvárosban húzzák fel az albérlet árakat a bejelentés nélkül odaköltözők.
Csökkenni sehol nem csökkentek az árak, a mordorban is több millió Ft egy omladozó ház, ami 10 éve párszázezer volt.
11. Én vagyok a 7-es válaszoló és egyáltalán nem Budapestről beszéltem, miközben te tévesen azt állítod. Én pl. szolnoki származású vagyok és az egyetem után Szegeden telepedtem le és vettünk nekem lakást. Honnan jött neked, hogy én Budapestre gondolok?
Ráadásul a hitelfelvétel ellen sem beszéltem, mert nálunk is úgy volt, hogy kaptam a családomtól 10 milliót, nekem is volt 5 millióm amit bele tudtam rakni és erre még kellett felvennem hitelt, hogy lehessen lakást venni, mivel 15 millióból nem tudtam volna. De szerencsére nekem viszonylag kevés hitel kellett, aminek alacsony volt a törlesztője és már vissza is fizettem.
A hitelfelvétel lehetetlensége inkább akkor kerül szóba, amikor valaki (értsd: Magyarországon a legtöbb ember) annyi pénzt sem keres, hogy a jelenlegi ingatlan árakra elengedő önerőt tudjon félretenni mondjuk 5-10 év alatt, hogy aztán a maradékra hitelt vehessen fel. Mert egyrészt nem is tud félretenni egy önerőre valót sem, másrészt még ha önerőre valót félre is tesz, akkor sem keres annyit, hogy az ingatlan árának maradék 70-80%-ára hitelt vehessen fel, mert nem tudná fizetni annak a hitelnek a törlesztőjét. És ez valami, ami nem volt mindig így, illetve most sem lenne muszáj hogy így legyen.
Hol kapsz te 40 pec tömegközlekedési távon belül 25 millióért házat BP agglomerációjában? Mert én itt lakom az agglomerációban anyáméknál, mert a 1,5 szobás Kádár kocka kezdődik 45 milliónál a normális kertes ház meg 60-nál.
A 14-esnek már megküldtem, neked is elküldöm.
Nem tudom mi számít agglomerációnak, gyakorlatilag Budapesttől 35 km-re van.
Én is őszintén kíváncsi vagyok rá hol van ilyen (nem rozoga, omladozó) ház, mert esküszöm holnapután költözünk. :)
A felfelé ívelés elején vettünk lakást minimális önerővel, hitelre a (mostmár) férjemmel. Nagy hazárdírozás volt az az akkori pénztárcánknak, de egyszerűen olyan szinten mentek fel az albérletek árai is, hogy nem láttunk más utat. Még mindig ez tűnt a "kevésbé rossz" megoldásnak. Most pedig azt mondom, hogy hála az égnek, hogy volt merszünk belevágni. 16 millióért vettük 4 éve a lakásunkat Budapest agglomerációjában, ami ma 35 millió körül menne el. Ez azért szerintem ennyi időn belül kemény emelkedés.
Megjegyzem, akkor egy újépítésű 110 nm-es ház a közelben 28-35 millió forintba került. Akitől vettük a lakásunkat ilyenbe ment tovább. Három meglévő gyerekre felvette az akkor bejövő CSOK-ot + CSOK hitelt, mellé tett egy kicsikét a lakása vételárából és volt egy vadiúj háza, mindenkinek külön szobával. Ma ezek a házak gyakorlatilag eltűntek a piacról. Vannak helyettük ikerházak 65+ millió forintért. Ha a teljes lakásunk árát beletesszük és bevállalunk három gyereket SINCS meg még egy ikerház ára sem, ami nekünk az erősen kompromisszumos kategória.
Vehetnénk egy omladozó romot akár valahol élhető távolságon belül Budapesttől, de a felújításhoz már kell a lakásunk ára, hol élünk gyerekestől, amíg készen nem lesz a ház? Arról nem is beszélve, hogy a felújításnak is olyan költségei vannak már a mai világban, hogy tán azt sem tudja az ember mi lesz a vége. Ez amolyan 22-es csapdája. És IGEN én mondom ezt úgy, hogy mi annak idején mertünk merészet lépni és jó áron vettük a lakásunkat, ellenben innen továbblépni szinte lehetetlennek tűnik, pedig elég jól keresünk.
Mi lesz a megoldás? Hogy ide vállaljuk valószínű a második gyerkőcöt is és majd költözünk, ha egyszer ránk mosolyog a szerencse.
és az a durva, hogy a régióban állítólag itthon a legolcsóbbak az ingatlanárak.
A tej se lesz már 160ft /l sajnos :/
1 millió ukrán vendégmunkás felnyomta az árakat.
Ők se hülyék, 10szeres áron akarják majd eladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!