Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hol vannak a pár éve "ingatlan...

Hol vannak a pár éve "ingatlan-lufi"zók?

Figyelt kérdés

Amikor beindult az ingatlanpiac, rá 1-2 évre minden kérdés erről szólt itt, hogy mikor fog kidurranni a lufi.

2022 van, megint brutálisan emelkedtek az árak.

Már csömör! luxusnak számít :D

Akik anno írták, hogy ők megvárják, majd hogy bezuhan, és akkor bevásárolnak megint, azok most jól hoppon maradhattak.

2022. febr. 7. 07:16
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
15%
Jövőre várható csökkenés, ha a támogatásokat kivezetik.
2022. febr. 7. 07:17
 2/40 A kérdező kommentje:

minden egyes évben ezt mondjátok. Volt a pandémia idején egy minimális pangás, azt annyi.

Kíváncsi vagyok, hányan csúsztak le anno fele ennyibe kerülő lakásokról a sok bolond miatt.

2022. febr. 7. 07:47
 3/40 anonim ***** válasza:
76%

Most van valóban ingatlan lufi, akkoriban pedig nem volt. Az emberek sajnos ilyen ciklikus gondolkodásúak (buták?), hogy mindig arra számítanak megint, amit a legutóbb is átéltek. Akkoriban mindenkinek friss emléke volt az ingatlan árak csökkenése, ezért mindenki az ingatlan árak további vagy hamarosan újra bekövetkező csökkenését várta. Most eltelt 5-7 év hogy emelkednek az árak és most azért egész sok ilyen ember meg már azt képzeli be, hogy az árak örökre emelkedni fognak. Sajnos ilyen az emberi gondolkodásmód, hogy mindig a közelmúlt eseményeire emlékszik legjobban és azt várja, hogy az folytatódik majd örökre. Ugyanez a helyzet a tőzsdén is kb.

(Én nem írogattam semmit még, amikor beindult az ingatlanpiac, mert akkor még diák voltam. Viszont engem és a legtöbb kortársamat jól kiárazta jelenleg az ingatlanpiac, mert egy huszonévesnek kb. lehetetlen saját lakásról álmodnia, hacsak nincsenek tehetős szülei. Hiába keres nagyon jól.)

2022. febr. 7. 07:50
 4/40 anonim ***** válasza:
22%

A babaváró és a csok az év végéig fut a mostani állapot szerint, ezt nem tervezik hosszabbítani.

Ha megszűnnek, akkor az érzékelhető lesz.

2022. febr. 7. 07:50
 5/40 anonim ***** válasza:
21%

2: HOL???

Értsd már meg, hogy az egyik utcában emelkedés van, a másikban csökkenés. Nincsen egységes ingatlanpiac, miről beszélsz?

MEGVOLT a csökkenés Budapest BELVÁROSÁBAN! És még most is TART.

Ettől még pl. a Balaton emelkedik. Mi ebben a nem érthető??

2022. febr. 7. 07:53
 6/40 anonim ***** válasza:
76%
Én soha nem osztottam az észt ingatlanlufiról. Lakást szerettem volna venni és nem számítottam rá hogy 6 év alatt három-négyszereződhetnek az árak. Hitel nélkül szerettem volna elérni a célomat mert rettegtem az eladósodástól. Gyári melósként akkoriban nekem az 1 millió forint is sok pénz volt, nem hogy többmilliós adósságot vegyek a nyakamba. Full csóró vidéki családból származok, semmilyen szülői támogatásra nem számíthattam ezért Németországban vállaltam munkát, ott kuporgattam, minimál életvitel mellett évi 4 millió forint körüli összeget tudtam félretenni átlagban. Ez arra volt elég hogy fussak a piac után. Fingom sem volt arról hogy hogyan működik a piac, milyen tényezők befolyásolhatják az eszközárakat, idekint kezdtem el olvasni ezekről a dolgokról. Összegezve az történt hogy adott volt egy kivételes pénzügyi környezet páratlanul alacsony kamatú hitelekkel, már önmagában ez elég lett volna egy masszív áremelkedéshez de itt még ezt felturbózták CSOK-kal, babaváróval, zöldhitellel, az eredményt láthatjuk. Az én összekuporgatott pénzem ugyanannyit ér a piacon mint az az ingyenpénz amit hozzádobtak a kiválasztott réteghez. Én tudom hogy mennyi meló és lemondás van 25 millió forintnyi megtakarítás mögött. Aki ezt megkapja csak úgy az ezzel nincs tisztában de ez nem számít, a piac törvényei kegyetlenek. Az én szempontomból pedig az az eredmény hogy már szarok az egészbe. Ami céljaim voltak azokat már elengedtem, eléldegélek idekint, dolgozok, a hobbijaimmal elvagyok. Hazaköltözés nem lesz, család nem lesz, maradtam a vesztesek között egész életemre. Ezt az egészet egy személyes kudarcként elkönyveltem már magamban, tájékozatlan és hülye voltam, nem mertem kockázatot vállalni(hitel) amikor kellett volna. Kudarcot vallottam emberként és férfiként hogy nem tudtam megteremteni azt az életet amit akartam. A családtámogatásos dolgokat persze nem lehetett előre látni, ez magyar sajátosság hogy ilyen durván beleavatkoznak a természetes piaci folyamatokba. Sokan vannak idekint akik ugyanígy vagy még jobban beszopták ezt az egészet mert én egy vidéki panelt azért már meg tudnék engedni magamnak csak már szarok bele. Akkor már jobb idekint jó fizetéssel, jó melóval, csak persze nem saját kecóban. Nyugodtan lehet kárörvendeni azoknak akiket boldoggá tesz az hogy mások elb@szták az életüket. Csak az én környezetemben vannak tucatszám ilyen magyarok. Egyenként röhöghetsz mindannyiunkon kérdező, érezd jól magad ettől hogy te milyen okos voltál hogy jókor jó helyen vettél, gratulálok hozzá. Ilyen az élet, sok vesztesnek kell lenni a tömegben hogy a nyertesek tudják kikhez képest jól érezni magukat.
2022. febr. 7. 08:29
 7/40 anonim ***** válasza:
76%

6. Szomorúan hallom. Én iszonyú szerencsés vagyok, mert a családom meg tudott támogatni 10 millió forinttal lakásvásárláshoz pár éve, de a környezetemben is látom, hogy természetesen a fiatalok 90%-a nem ilyen szerencsés és a legtöbb velem egykorú fiatal barátom, haverom is csak álmodhat saját lakásról. Vagy soha nem lesz nekik, vagy ilyen 35-40 éves korukra egy hiteles, amit onnantól még 20 évig fizethetnek.

Az a korosztály szívta meg, akik kb. a most huszonévesek, illetve kortól függetlenül azok, akik nem rendelkeztek már ingatlannal az áremelkedés kezdetekor. Akinek már volt ingatlana 2015 előtt is, az nem nagyon érzi át a helyzetet, hiszen neki az áremelkedéssel együtt nőtt a vagyona.

2022. febr. 7. 08:35
 8/40 anonim ***** válasza:
78%

Normál esetben valamikor valóban pukkannia kellene.

Ha a végtelenségig emelkedik, normál ember nem fogja tudni megfizetni.

Illetve azt látom, hogy amikor mi vettünk külföldön, ott akkor sem volt már annyira jellemző a saját, mert mindig oda költöztek az emberek, ahol munkát kaptak. De akkor még tudtam venni valami úgy, hogy 10-12 év alatt visszafizetem.

Ma azt látom, hogy átlagember párban tud venni 600 ezer eurós hitelre valami újat, vagy a feléért valami lepukkantat, amiér egész életében dolgozhat, majd nyugdíj után eladhatja, rendezheti az adóságot, a maradékból meg elvonulhat otthonba.

Magyarország is valszeg efelé fog tartani.

Már most is gyakran mindenféle gazdasági érdekegyletek tudják csak felvásárolni a családi házakat nálunk, hogy aztán ledózerolják, hogy építhessenek szépre festett gettó lakásokat, ahol másfél méterre van a szomszéd ház ablak a tiedtől.

2022. febr. 7. 08:49
 9/40 anonim ***** válasza:
82%
#3 nem csak a fiatalok fáznak rá erre, hanem mindenki. Mi kiskamasz gyerekkel nem tudunk eggyel nagyobb lakásba továbblépni, mert a pénz durván romlik, plusz az ingatlanár nő, emiatt a megkeresett-félretett pénzünk sokkal kevesebbet ér, mint korábban.
2022. febr. 7. 08:50
 10/40 anonim ***** válasza:
78%

9. Igen, sajnos akinek minél több pénze volt nem ingatlanban vagy nem a tőzsdén, az is megszívta. Ha valaki csak gyűjtögette a pénzt bankszámlán vagy állampapírban, az nagyon rosszul járt az utóbbi 5 évben. Kajak az jobban járt, akinek van mondjuk 2 ingatlana, meg még mellé keres 200 ezret, mint akinek nincs ingatlana, de keres 600 ezret és annak nagyját félreteszi.

Magyarország szétszakad arra majd lassan (nyilván ez egy több évtizedes folyamat lesz), hogy valakinek vagy 0 ingatlana van, vagy van neki legalább 3, amiket vett/örökölt.

2022. febr. 7. 08:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!