Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Kert-es gazdasági épület...

Kert-es gazdasági épület átminősítése üdülő/nyaralóházzá?

Figyelt kérdés
Szeretnék egy ingatlant,ami jelenleg a fennt említett besorolásban van. Viszont kellene rá hitel,hogy felújíthassam,remek lehetőségeket rejt. Jelenleg áram van benne,vizet be kéne vezetni kútról,fennt szoba,alul két szoba. Fürdő wc-nek van hely kialakításra,kinnt pottyantós van. 1610nm gyümölcsös+45nm alapterületű ház áll rajta. Két szintes. Lehetséges legalább nyaralóvá nyílvánítani? Milyen feltételei vannak? Későbbiekben hitel,valaki végig csinálta már?

2021. dec. 28. 15:42
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
A HVG linkje kapásból hibás,ugyanis beszéltem a bankkal,és azt mondták lehetséges nyaraló besorolásúra felvenni hitelt, felújításit pl. Csak ez sajnos jelenleg kert-es gazdasági épület. Ezért kellene az átminősítés, valamint én nem venném,cserélném ....
2021. dec. 28. 21:16
 12/17 anonim ***** válasza:
A HÉSZt megnezted már?
2021. dec. 28. 21:31
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Pedig az önkormányzatra vagy kénytelen menni a kérdéseddel, akár írásban, akár személyesen. Ők döntik ezt el!

Mennyi lóvéra lenne szükséged? Szimpla személyi kölcsön nem elégséges, pontosabban annak törlesztőjét nem tudnád vállalni?

Én személyi kölcsönnel csináltam, nem akartam foglalkozni ilyennel, hogy átminősítés, mert nálunk belehet jelentkezni ilyen ingatlanba is, nyaralóra több az adó, pont nem érdekel milyen besorolású, mert eladni nem akarom. Lakóingatlannak meg szerintem meg sem felelne... azzal meg végképp nem próbálkoztam volna. Pont ez volt számomra a lényeg, hogy külterület, hivatalosan mezőgazdasági épület, de az utcát lakják és lakhatom én is, mert az önkormányzat hozzáállása ezt lehetővé teszi, nyugodtan hozzáépíthettem, egy büdös szót nem szólnak érte, megtehettem én magam, nem kellett ilyen papírszarokkal szaladgálnom jobbra-balra.

Annyit tudok javasolni, hogyha van hozzá némi érzéked, akkor rengeteg utána olvasás és youtube videók és tanulj meg vizet, villanyt, szennyvizet leszerelni és csináld meg magad! Ekkor semmi másra nem kell költened, mint az anyagra plusz esetleg egy-két munkagép kibérlésére. Nem tudom mekkora volumenű felújítást tervezel, de így nagyon nagy eséllyel kihozod azt egy vállalható törlesztési összegű személyi kölcsönből. Víz, szennyvíz leszerelése nem egy nagy történet, villanyszerelésre kell több időt rászánni, hogy az valóban jól, helyesen legyen leszerelve. Burkolás ékes rendszerrel elronthatatlan, ill. tényleg balf-sznak kell lenni, hogy azzal rondán rakd le/fel! Egyszer kell megnézni és tudsz aljzatkiegyenlítőt teríteni! Össze kell szedni minden türelmed laikusként és tudsz szépen glettelni. Mindent magam csináltam, ha van kérdésed, írj nyugodtan. Én annyival vagyok beljebb, hogy ép.iparban dolgozom, így ami nem szakmám, attól sem állok mérhetetlenül távol.

Egy biztos, ha baromira jó üzletnek látod és az ingatlanra megvan a pénz, akkor vedd meg, nehogy más megvegye előled, utána is ráérsz gondolkodni azon honnan lesz pénz, mert a jelenlegi ingatlanpiacon, mégha az gazdasági épület is, ilyen környéken, amit laknak vételár felett fogod tudni eladni 1-2 év múlva is, beleszámolva az adót is! Majd alakul! Nálam is alakult. Első körben úgy indult a dolog, hogy nem is feltétlen akartam lakhatóvá tenni!

Ha ezt így látod, hogy ez olyan, amilyet akartál mindig is, akkor első körben vedd meg azonnal, mert bánni fogod, ha elszalasztod!

2021. dec. 29. 08:45
 14/17 anonim ***** válasza:

Egyetértek az előttem szólóval.

Annyit tennék hozzá, hogy a banki szakemberek szeretnek kissé ködösen kommunikálni nyaraló ügyben. Az én sztorim annyi, hogy szerettem volna egy kis nyaralót venni, aminek a vételára kb. 70%-a volt meg. A többire kellett volna kölcsönt felvenni. Első körben netes kalkulátorok jöttek, ott a "nyertes" bank egyik szakértője fel is hívott. A nyaralóval kapcsolatban kérdezte, hogy külterület vagy belterület (nálam ez utóbbi volt), minek van minősítve (nyaraló), illetve hogy miből épült, mert hogy faházakra nem adnak kölcsönt (tégla). Mondta az ügyintéző, hogy akkor minden oké, kaphatok rá lakáshitelt, foglal nekem időpontot a legközelebbi fiókban. Bementem, itt jött a fekete leves. Először is közölték, hogy bár van lakáshitelük, de nyaralóra kimondottan nincs, mindent ugyanúgy kell csinálni, mint egy normál ház vagy lakás vásárlásnál. Na itt kezdett elmenni a kedvem, mert ez nem kis herce-hurca. Aztán jött a következő, hogy csakis összkomfortos nyaralóra adnak hitelt, vagyis vezetékes víznek, áramnak és fűtésnek lenni kell benne. Ebből nálam a fűtés vérzett el, ugyanis erre csak a telepített fix fűtésmódokat fogadják el. Tehát szieszta kályha, hordozható elektromos radiátor, ilyesmi nem lehet. Na itt kezdtem el számolgatni, újra fel a netes kalkulátor oldalakra, ezúttal személyi kölcsönt nézve. Bár ez drágábbnak tűnt, de összességében nem vészesen, így ennél maradtam. A saját bankomnál fel tudtam venni, mindenféle munkáltatói igazolás és ilyesmi nélkül, fél óra alatt a számlámon volt a pénz, amit arra költhettem, amire akartam. Így a nyaralót készpénzre vettem meg, nem kellett értékbecslő, nem volt több hetes átfutása a dolognak, senkit nem érdekel, hogy télen lehet-e fűteni, egyből a nevemre került és még egy rakás utánajárkálástól szabadultam meg. Úgyhogy szerintem ha nem túl nagy az összeg, akkor érdemes a személyi kölcsönöket megnézned. Valóban drágább, de sokkal szabadabb vagy vele.

2021. dec. 31. 12:08
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó két választ,korrekt!

Első körben: lány vagyok! Magam nem állok neki, viszont vannak barátok,akik sör mellett megcsinálják nekem. Az ingatlan csere lenne. A történet pontosan úgy néz ki,hogy eladó volt a lakásom,jött vevő,lefoglalta,de neki se fizettek, ezért ő se tudott nekem. Megnéztem a lakását,a csere teljesen tökéletes lenne.. jelenleg próbálom hívni az építési osztályt,nem veszik fel. Minden úgy lesz megoldva,hogy nagyon olcsón ez természetes, Sopronban nem fizetnék szakembert,akkor 5 millió se lenne elég.:D

Sajnos személyi kölcsönt semelyik bank nem ad,mert 23 éves vagyok, és kinnti munkahellyel. Viszont onnan 2020.08.01 óta rendszeresen jön a fizum,Kurzarbeit volt,de sehova nem volt beleirva,és a fizum is 50€valvolt kevesebb. Ősszel próbáltam,akkor már sehol se volt a kurzarbeit,nem adtak a koromra hivatkozva,az OTP azért mert nem ott van a számlám,a másik mert vendéglátás. Kicsit aranyos,hogy keresek közel 500.000et,de sehol sem adnak hitelt. Ezért szeretnék lakáshitelt,vagy felújításit.

Ha azt mondják,hogy át lehet minősíteni,akkor persze leülök egy bankba és beszélek velük,van-e buktató.

Köszi a válaszokat!🌺

2022. jan. 4. 11:04
 16/17 anonim ***** válasza:

És az osztrákoknál nem kapsz személyi kölcsönt? Ott fizetnek, ott kell felvenni kölcsönt, nem az OTP-nél! Kereseti igazolás nélkül lakáshitelt sem kapsz!

Ha a szüleiddel jó viszonyt ápolsz, akkor vegye föl anyu, apu, és Te meg törleszted... ez lehet egy másik megoldás.

2022. jan. 4. 17:35
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm,én egyedül vagyok, szülők nem tudnak segíteni. A K&H szerdán bementem, csütörtökön ott volt a pénz a számlámon. :)
2022. ápr. 2. 14:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!