Hogy jutott el az ország addig ,hogy átlag embernek már
megfizethetetlen az ingatlan ? Hogyan süllyedtünk
odáig,hogy a pici kis lukak (garzont néztem legutóbb) is
súlyos összegekbe kerülnek ?
1/47 A kérdező kommentje:
Lakhatási válság alatt 2-3 millió embert mondanak a televízióban ! Személyes vélemény ,de szerintem több is lehet.
Ha ez megnyugtat 30 éve is hitelből vásároltak. Az más kérdés hogy valamivel könnyebb volt
2021. dec. 23. 13:26
A hitel az minden normális, fejlett országban abszolút természetes dolog. Anyámék 1989-ben is hitelből építkeztek. Senkit nem ismerek aki kp-ra vett volna lakást, kivéve aki nagyobb örökséghez jutott hozzá.
Az ingatlan nem egy olyan dolog, hogy na most gyűjtök rá és megveszem.
2021. dec. 23. 13:43
4/47 A kérdező kommentje:
30 éve nekem a paraszt mezőgazdasági dolgozó nagyszüleim 0 hitelből építették a mostani házunkat. Pedig nem voltak nagy valakik. Kettesnek szólt.
A választópolgárok zömében arra a pártra szavaztak, aminek a gazdaságpolitikája jelenleg is érvényben van.
2021. dec. 23. 14:22
6/47 A kérdező kommentje:
Még élnek ,de sokszor mondják,hogy már nem tudnának. Az a pénz meg manapság kevés is lenne. Manapság tanult emberek sem tudnak hitel nélkül venni. Tanárok,eladók,mentősök,rendőrök és még az orvosok bére is kevés lenne. Netto 1000 akárhány forint egy orvos órája is. Nincsenek megfizetve ez a híradóban volt. Ezek a szakmák csak példák voltak.
Minden piac a kereslet-kínálat törvénye alapján működik. Ha sokan akarnak vásárolni, felmennek az árak, ha meg csak eladók vannak a piacon, akkor csökkennek az árak, mert akinek sürgős, az a többiek alá engedi.
A CSOK miatt megnőtt a kereslet, most jó pénzen el lehet adni olyan összedőlőfélben lévő putrikat is, amiket előtte 10 éven keresztül nem vettek meg feléért se. És ez a drágulás érvényes minden árkategóriában.
Falun régen jobban volt pénz, mert a falusiak nem a 8 órás munkájukból akartak megélni, hanem második műszakban disznót meg csirkét neveltek a téesztől ingyen kapott háztáji gabonából, harmadik műszakban meg megtermelték az éves zöldségfogyasztásukat a kertben, szóval kajára nem sokat költöttek. Manapság persze már a falusiak többsége is a kertben füvet meg bozótot termel, az állatállományuk meg egy kutya, amiből nem lesz szalonna. Ezzel szemben a falusi kisboltokban másfélszer-kétszer annyiért vásárol, mint a városiak a szupermarketekben.
2021. dec. 23. 14:43
8/47 A kérdező kommentje:
Többségével egyet értek a hetessel. 2011 környékén felém annyi házat bontottak le,hogy csak lestem. Manapság már a düledezőket is milliós áron akarják eladni. Nem hiszem,hogy olyan nagy sikerrel. Ja azzal a falusi életmóddal egyet értek mert csomóan hagyják a kertet gazosodni felém. Nekem az állatállományom 2 darab kutya . Azzal is egyet értek,hogy alig van falusi akinek van a kutya macskán kívül valami. Tehenet tartani veszteség. Nekem azt mondja a kocsmás aki felszámolta idén. Mentek vágóhídra .
Az én szüleim is 30 éve kezdtek bele az építkezésbe, az elmondásuk szerint akkor is ugyanilyen drága volt minden az akkori fizetésekhez viszonyítva, pedig ők jól kerestek akkor. Meg persze ugyanígy bolt állami támogatás, csak más volt a neve. Úgyhogy felesleges hisztizni, régen se volt jobb. Sőt,mondok jobbat. Külföldön is ugyanez van
2021. dec. 23. 17:39
10/47 A kérdező kommentje:
Akkoriban mégis más volt valami mert átlag melósok és szó szerint parasztok megengedhettek maguknak 1 ház felépítését. Manapság meg felém 1 valaki építkezett. 1 gazdag vállalkozó. Nem értem miért ide de ide építette a házát. Nem a háziorvos meg a tanár meg a kisbolt tulaj volt! Nem is engedhetik meg .
Kapcsolódó kérdések: