Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Lakást venni komolyan ennyire...

Lakást venni komolyan ennyire hülye döntés vagy csak a környezetünk bunkó?

Figyelt kérdés

Idén nyáron vettünk egy aranyos kis lakást, azóta viszont teljesen ledöbbentem, hogy mennyi negatív beszólást kaptunk.

"Miért vettetek úgyis be fog dőlni", "Hitelt csak a hülye vesz fel" , "Mi lesz, ha nem lesz állásotok" beszólásokkal az elején.

Ezeket szerencsére nem a családunktól és a barátainktól halljuk, hanem a távolabbi ismerősöktől és munkatársaktól.

Nem vagyunk dicsekedősek, de nyilván kellett szabit kivennünk a vétel és a kis felújítás miatt, szóval eltitkolni sem akartuk minden áron. Direkt nem is hozom fel a munkahelyen a témát, de valaki csak azért is felhozza.

Tudom, lehet, hogy egyszer valamikor egy rövid időre lentebb mennek az árak, de az az igazság, hogy mi már nagyon akartunk gyereket és a költözés/újítást előtte le akartuk tudni. Előtte albérletben voltunk.

Komolyan manapság felér egy öngyilkossággal vagy csak irigyek?

2021. okt. 16. 19:22
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%
De ha munkanélküliek lesznek, albérletből jóval hamarabb utcára kerülnek, mint sajátból. Úgy beszélnek egyesek, mintha a bérlésben nem lenne kockázat. Valójában jóval kockázatosabb.
2021. okt. 17. 12:01
 12/31 anonim ***** válasza:
100%

Két dolog biztos itthon, a lakásdrágulás és hogy a mezőgazdasági termelők a betakarítás után állami támogatást kérnek.(ha sok eső esett azért, ha kevés azért. Ugyanez a meleggel és a többi tényezővel)

Iróniát félretéve én a covid után vártam egy komolyabb korrekciót és ehhez képest BP belvárosában lett egy 10%-os mínusz, ami kb. fél év alatt visszadrágult, az ország többi részében kb. semmi, sőt inkább a pár %-os drágulás a jellemző még ebben a nehéz időszakban is.

Ha jövőre 20%-al emelkedik a minimálbér, új lakáspiaci támogatásokat vezettek be (zöldhitel,felújítási támogatás) és továbbra is magas marad az infláció (ezt választási évben könnyű elképzelni) akkor én most határozottan a drágulás mellett érvelnék.

Szóval szerintem egyáltalán nem volt rossz döntés.

2021. okt. 17. 12:14
 13/31 anonim ***** válasza:
65%

#11 Ha munkanélküliek lesznek és elég magas az infláció, akkor lehetséges, hogy a 10 milliós csok helyett, 15-20 milliót kell visszafizetniük, ha nem tudják fizetni a piaci hitelt.

Szintén a csok miatt nem adhatják ki a lakást, nem költözhetnek kisebbe (ha nem újépítésű), nem költözhetnek külföldre munkavállalási céllal stb. Ráadásul meg kekl szülniük a bevállalt gyerekeket...

2021. okt. 17. 16:36
 14/31 anonim ***** válasza:
24%

12: "Iróniát félretéve én a covid után vártam egy komolyabb korrekciót és ehhez képest BP belvárosában lett egy 10%-os mínusz, ami kb. fél év alatt visszadrágult, az ország többi részében kb. semmi, sőt inkább a pár %-os drágulás a jellemző még ebben a nehéz időszakban is."

Honnan tudod? Hány lakásról tudod konkrétan, hogy mennyiért kelt el?

Ha csak hirdetési árakat nézegetsz, akkor messze vagy a valóságtól.

2021. okt. 17. 17:05
 15/31 anonim ***** válasza:
84%
Tudtommmal a csok fix kamatozású, így pont nem fog elszállni az inflációval. De ettől függetlenül, akinek esze van, piaci alapon is fix kamatozású hitelt vesz föl, így az infláció nem érinti, míg az albérleteseket igen.
2021. okt. 17. 17:16
 16/31 anonim ***** válasza:
52%

#15 Rosszul tudod. Ha megszegnek feltételt (elköltöznek, eladják a házat, viszi a bank mert nem tudják fizetni, kiadják), akkor a háromgyerekes csok az infláció ötszörösével(!) kamatozik. Tehát egy 7%-os inflációnál 35% kamatot fizetnek egyösszegben azonnal vissza. Ha 12%-os inflációnál bukják a csokot, akkor 60%-os kamatot kell fizetniük. (Az előző válság alatt 14% volt a maximum, most azért nem érezni még ezt, mert akik visszaadták a csok-ot, azok 3.5% körül fizettek kamatot).

Ezek kb. már uzsorakamatnak számítanak.

2021. okt. 17. 17:51
 17/31 anonim ***** válasza:
Nem kötelező felvenni a csokkal együtt a hitelt is. Megkaphatja a csokot es mellé olyan hitelt vesz föl amit akar, de a csokról nem is volt szó, nem mondta a kérdező, hogy felvette. Ahogy nézem neked elég savanyú a szőlő, mindenesetre a hiteleknek csak egy kis töredéke bukik be, és ritka hülyének kell hozzá lenni, a többségnek x idő múlva kifizetett saját lakása lesz.
2021. okt. 17. 18:06
 18/31 anonim ***** válasza:
40%

Nem savanyú a szőlő, három hónapja vettünk mi is babaváróval lakást és nem vettük fel a csok-ot, pedig nagyon sokat gondolkodtunk rajta, ezért írtam, hogy csak nagyon átgondoltan érdemes felvenni.

A kérdező írta, hogy "szeretnének gyereket", ezért gondolom, hogy vagy babavárót vagy csok-ot felvettek.

Nem számít amúgy, hogy csok hitelt vagy piaci hitelt vettek fel, mert a " csokos nem visszafizetendő támogatás" alakul át hitellé, ha nem teljesítik valamelyik feltételt (pl. nem találnak a környékükön munkát ezért a férjnek több, mint öt évre máshova kell költöznie).

"mindenesetre a hiteleknek csak egy kis töredéke bukik be, és ritka hülyének kell hozzá lenni,"

Mond ezt a devizahiteleseknek, akik ennél kisebb kockázatúnak tartott hiteleket buktak be.

"De ha munkanélküliek lesznek, albérletből jóval hamarabb utcára kerülnek, mint sajátból. Úgy beszélnek egyesek, mintha a bérlésben nem lenne kockázat. Valójában jóval kockázatosabb"

Itt az igazi rejtett kockázat az az albérlethez képest, hogy lehet, hogy 10 év múlva nem lesz lakásuk és még mindig lesz több milliós adósságuk, ha nem jó konstrukcióban vették fel a hitelt. Persze lehet okosan is csinálni, ha van elég tartalékod és van b terved, hogy mi lesz, ha nem tudod fizetni a hiteltörlesztőt és el kell adnod a házat/viszi a bank, ami miatt vissza kell fizetni a büntető csokot (aszerint, hogy hány gyerekre vetted fel sima jegybanki alapkamattal vagy az ötszörösével). Ezért írtam, hogyha kis alapterületű lakást vettek, akkor max. falun vesznek egy nagyobbat sokkal olcsóbban és átviszik a csok-ot.

2021. okt. 17. 18:27
 19/31 anonim ***** válasza:
Szóval tovâbbra is azt mondom, hogy anélkül, hogy tudnánk, mit/hol/mivel/milyen megtakarításokkal vettek, szerintem nem megválaszolható, hogy jó ötlet-e
2021. okt. 17. 18:29
 20/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Szerintem, ha legközelebb felhozzák, akkor rákérdezek, hogy miért olyan érdekes ez a téma számukra...

29 millióból 10 millió a hitel. A törlesztőnk feleannyi, mint a lakbérünk volt. Ezt persze nem kötöttem az ő orrukra, mert azért privát infó. A lakás körülbelüli árát tudják, mert ezen a környéken ez az átlagár.

2021. okt. 19. 18:17
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!