Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mik a buktatói ha Ingatlanoson...

Mik a buktatói ha Ingatlanoson keresztül veszel házat?

Figyelt kérdés

Ha nem közvetlen a tulajtól, hanem ingatlanoson keresztül veszed meg a házat?

Mi van akkor ha a hitelt is az ingatlan irodára bízod, hogy intézze helyetted? ez plusz költségekkel jár? Vagy benne van a fix pénzben?

2021. jún. 14. 11:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
6: Ez komoly? Melyik település? Az Otthon Centrum 6%+ÁFÁ-t kér az eladótól... Én bdapesti vagyok, nem találkoztam más opcióval.
2021. jún. 14. 13:13
 12/18 anonim ***** válasza:
9: Hát ha 1 millió a ház, akkor a 600 000 Ft a 60%-a, tehát majdnem dupla áron veszed meg, mint ingatlanos nélkül.
2021. jún. 14. 13:14
 13/18 xswerdy ***** válasza:

A foglalót ne keverjük ide.

Magyarországon az a rendszer alakult ki, hogy az eladó bízza meg, és fizeti az ingatlanost. Ez az általános, de nincs rá törvény, hogy nem lehet másképp (ahogy a legtöbb országban fordítva jellemző). Időről időre megjelennek ingatlanirodák, jellemzően új, kis szereplők, akik ezen fordítani akarnak, mondván, hogy mindenki jobban jár, mert kevesebb lesz az illeték, ha az ingatlanos jutaléka nem része a vételárnak. Ezek a cégek pár hónapig nyomulnak, aztán eltűnnek (vagy átállnak a megszokottra), a magyar piac nem fogadja el őket.

Kivétel az OC, akinek van ez a fele-fele konstrukciója már évek óta. Nála se minden ingatlan megy így, de már a hirdetésben benne van, hogy ez ilyen jutalék felezős, szóval a kialkudott vételárra majd még rájön a jutalék vevő oldali fele. Gondolom, a megtekintési nyilatkozaton is szerepel, hogy ez ilyen spéci konstrukció.

A foglaló alapvetően a felek között egy plusz biztosíték, jellemző összege 10%, és kp adják többnyire. Az ingatlanosok a jutalékukat jellemzően az első pénzmozgáskor kérik az eladótól, így odamennek az ügyvédhez a szerződéskötéskor, és ami pénzt az eladó megkap, abból rögtön elkérik a részüket. Sok ingatlanos ezért azt hangoztatja, hogy a foglaló kötelező, és kötelezően kp. Mindez nem igaz persze.

Hogy a Te esetedben a te fél jutalék részedet mikor kérik, fogalmam sincs, de gondolom, elmondják/, leírják. Lehet, hogy úgy gondolja, hogy a foglalón kívül vidd a jutalékot is? Nem tudom.

De te teszel ajánlatot az ingatlanra, azt írsz bele, amit akarsz. Ha te 20 milliót akarsz adni érte, akkor írj 19.700.000-t (ha 300.000 a jutalék).

2021. jún. 14. 13:27
 14/18 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem téged épp átvernek ezzel az 50 százalékos dologgal ...
2021. jún. 14. 14:21
 15/18 anonim ***** válasza:
A hitelügyintézés díjmentes, de kérdés, hogy nem szeretnél-e másik hiteltanácsadót, hány bank ajánlatait nézik végig?
2021. jún. 14. 16:49
 16/18 A kérdező kommentje:

15

Az összeset.

2021. jún. 14. 17:24
 17/18 anonim ***** válasza:
Akkor valószínűleg jók :)
2021. jún. 14. 17:34
 18/18 anonim ***** válasza:
83%

Aki azt gondolja, hogy az ingatlanost az eladó fizeti, az elég naív lehet. Az ingatlanos díja bele van kalkulálva az ingatlan árába. Vagy, ha ki lehetne kerülni az ingatlanost, akkor a vevő az ingatlanos díjával csökkentett összegért vehetné meg a az ingatlant.

Egyébként nincs különösebb buktatója, nyilván az ingatlanos nem szórakozásból dolgozik, pénzbe kerül a munkája. A tapasztalatom az, hogy nem igazán értenek semmihez, sokszor az ingatlanról is alig tudnak valamit. Nem az a céljuk, hogy a vevőnek jó legyen, hanem hogy eladjanak.

Ha a hitelt ők intézik, akkor szerintem egy adott bankkal van kapcsolatuk, nem feltétlenül azt a hitelt választják ami neked a legjobb, hanem ami annál a banknál van.

2021. jún. 14. 21:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!