Mik a buktatói ha Ingatlanoson keresztül veszel házat?
Ha nem közvetlen a tulajtól, hanem ingatlanoson keresztül veszed meg a házat?
Mi van akkor ha a hitelt is az ingatlan irodára bízod, hogy intézze helyetted? ez plusz költségekkel jár? Vagy benne van a fix pénzben?
Nem a vevőnek költség az ingatlanügynök, hanem az eladónak. Bizonyos százalék jutalékot kap minden egyes ingatlan eladása után.
De a vevőnek ez a szolgáltatás ingyenes.
Most adtam el egy lakást saját magam.
Sajnos 2 ingatlanos is addig győzködött hogy semmi kötelezettségem sincs, stb, stb., hogy aláírtam velük szerződést.
Most már azt mondom, hogy a szövegmezőn kívül nulla mindegyik.
1-1 érdeklődőt hoztak, nekem volt heti 2-3.
1 hónap alatt egyedül eladtam, már egy kiló száraz kenyeret sem bíznék egyikre sem.
Ha magán személytől veszed, azt az 5% jutalékukat minimum le tudod alkudni.
A hitellel kapcsolatban valószínűleg ugyanaz a helyzet..
Vevőként semmi, a szolgáltatást az eladó fizeti. Nekem annyi előnyöm volt, hogy megismertem általuk egy nagyon korrekt ügyvédet, akivel később is bonyolítottam adásvételt, szigorúan magánban. De ez független a kérdésedtől:-)
Az ingatlanos egyébként semmilyen plusz infót adni nem tudott a lakásról, végül ott volt az eladó is, amikor megnéztük (többször is).
a vevőnek hátrány:
- nem írja bele a hirdetésbe, hogy hol van a ház (két utcával odébb találkoztok), így lehet, hogy elvisz olyan helyre, ami csak időrablás
- az időpont egyeztetés is nehézkes (hacsak nincs nála a kulcs). Ha felhívod, ő hívja a tulajt, neki nem jó, amikor neked... Ha egyből a tulajt hívnád, könnyebben leegyeztetnétek az időpontot.
- a költséget persze az eladó fizeti, de lehet, hogy alkuképesebb, ha nem kell ügynököt fizetnie (ennek az ellenkezője igaz lehet, hogy ha van egy ügynöke, akiben bízik, az segít az árat a realitások felé lehúzni)
Általában nem haszontalan ügynökkel intéztetni a hitelt, el tud érni plusz kedvezményeket. Ha az ügynök egy ingatlanos cég embere, abban sincs semmi plusz rizikó.
Mi az Otthon Centrumot néztük és ott ketté oszlik a jutalék a vevő és eladó között. 600.000 ft összesen így 300.000-300.000 ft . De ez elméletileg le jön az ingatlan árából, ha megköttetik a vásárlás.
A hitel intézésére azt mondták díj mentes,
de egyszerűen nem hiszem el.
Vagy csak rossz előérzetem van :)
a bankok fizetik a hitelbrókerek jutalékát.
Nem jön le semmi az ingatlan árából. Ezzel csak azt mondják, hogy 300.000 Ft-al olcsóbban hirdetik, mintha a teljes jutalékot az eladó fizetné. Szóval az szerintük már lejött. Elvileg annyival tényleg jobban jársz, hogy erre a 300.000 Ft-ra eső illetéket nem kell megfizetni.
2-4.
Elvileg ingyenes a vevőnek. Gyakorlatban ha a 20 milliós ingatlanra kérne 3%-ot az eladótól az ingatlanos, akkor az eladó nem 20-ért, hanem 20,6-ért adja. Tehát az ingatlanos jutalékot végső soron a vevő fizeti meg az annyival magasabb ár keretében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!