Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mit tegyek, ha a szüleim már...

Mit tegyek, ha a szüleim már napi rendszerességgel beszólnak, hogy szégyen, hogy 25 évesen még velük élek, de nincs pénzem elköltözni?

Figyelt kérdés

Még nincs egy éve, hogy lediplomáztam (a tanárképzés 6 év, azért tartott eddig). Szeptember óta gimnáziumi tanárként dolgozom (magyar-földrajz szak), de ez sajnos csak nettó 145 ezres fizetéssel jár.

Egyedülálló nőként nem tudom, hogy lehetne önálló életet kezdeni, ráadásul Budapesten élünk, itt nőttem fel, mást szinte nem is ismerek, ezért szeretnék a városban maradni. De az egész fizetésemből nem jön ki egy kis garzon bérlése + a rezsi és akkor még nem ettem.

A szüleim egyre rosszindulatúbbakat mondanak, már napi szinten kapom meg tőlük, hogy életképtelen vagyok. Van egy 22 éves öcsém, ő szobafestőként dolgozik, ő már önálló életet él, mert háromszor annyit keres, mint én. Mindig hozzá hasonlítgatnak, hogy ő milyen életrevaló, mennyire ügyes gyerek, stb... én meg egy kupac szerencsétlenség.

Nem bírom már ezt a hangulatot, de nincs elég pénzem sem albérletre, sem lakáshitel önrészére.

2021. ápr. 4. 17:12
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
20: Köszi.
2021. ápr. 4. 19:40
 22/37 anonim ***** válasza:
93%
Egyébként a szüleidnek teljesen önerejükből lett ez a lakásuk, amiben laktok? Nem kaptak senkitől segítséget, se állami támogatást nem vettek igénybe? Tehermentes a lakás?
2021. ápr. 4. 19:42
 23/37 A kérdező kommentje:

"Kérdező, adsz haza pénzt? Ételre, rezsire, stb.?"

60 ezret fizetek a szüleimnek, ez a rezsim + kaja (azért ilyen sok, mert ételt általában a szüleim vesznek nekem is, és mivel cukorbeteg vagyok, jóval drágábbak azok az ételek, amiket én is megehetek).

"Mert ha igen, mi a bajuk igazából?"

Szerintem az, hogy el vagyok maradva hozzájuk képest. Nekik 22-24 éves korukra már saját lakásuk volt, az öcsém is 19 éves kora óta egyedül/barátnőjével él, mert az ő fizetése elég egy szép kis garzon bérlésére. Én meg itt vagyok 25 évesen és egy kupac csőd vagyok.

"Ha elköltözöl te is és az öcséd is, akkor ők fenn tudják tartani a lakást a hazaadott pénzetek nélkül?"

Igen.

2021. ápr. 4. 19:45
 24/37 A kérdező kommentje:

"Egyébként a szüleidnek teljesen önerejükből lett ez a lakásuk, amiben laktok? Nem kaptak senkitől segítséget, se állami támogatást nem vettek igénybe?"

18 éves koruktól dolgoztak, anyám 22 volt, apám 24, mikor vették. Részben hitelre, de mára már tehermentes.

2021. ápr. 4. 19:47
 25/37 anonim ***** válasza:
100%
A kis kereseted nem meglepetés, már érettségikor lehetett tudni, hogy ezzel ilyen nagyságrendben fognak fizetni.
2021. ápr. 4. 19:47
 26/37 anonim ***** válasza:
100%

De mért nem az iskola befejezésétől mérve nézik, ha már olyan fontos nekik a kirepülés? Ők akartak taníttatni, gondolom, ők mondhatják el magukról, hogy a gyerekük középiskolai tanár.

Ha nekik nagyobb büszkeség, hogy szakmunkás a gyerekük, akkor hogy jutottatok el oda, hogy 24 éves korodig taníttattak?

2021. ápr. 4. 19:48
 27/37 A kérdező kommentje:

"A kis kereseted nem meglepetés, már érettségikor lehetett tudni, hogy ezzel ilyen nagyságrendben fognak fizetni."

Igen, egy marha voltam. Életem legnagyobb hibája volt a tanári. De 18 évesen csak az járt a fejemben, hogy én leszek az első diplomás a családban. Sokra mentem vele...

2021. ápr. 4. 19:50
 28/37 anonim ***** válasza:
93%

Figyelj, ha a szüleid azt akarják hogy kirepülj, akkor miért veszik el annak a kicsinek is egy jó nagy részét, amit keresel?nehogy véletlen egy kaucióra össze tudj kaparni elég pénzt. Vágják alattad a fát miközben még szidnak is.

Fúj.

A helyedben ezt csinálnám: minden erőmmel összekuporgatnék négyhavi szobabért ( hármat azonnal le kell adni, egy hónapnyi meg tartalékba legyen). Bérelnék egy pici olcsó szobát, biztonságos helyen, megbízható lakótársakkal. Fenntartanam magam, de spórolnék ahogy tudok. Néznék valami mellékest hétvégére vagy estére meg tanszünetekre.

Csiszolnám az angoltudásomat, vagy ha mas nyelvtudasod is van akkor azt is..amint lenne eladható nyelvtudasom, elmennék egy multiba dolgozni, ahol

a kezdő fizetés is a te fizudnak pont a duplája.

Elkezdenék spórolni önerőre, addig szobában laknék.

A spórolt pénzt befektetném addig is, pl allampapírba, ha nem tudsz jobbat.

Amint tudnék, lakást vennék, ha picit is. És onnantól a kólcsönbe menne a havi "lakbérpénz".

Ha kifizetted a lakast vagy férjhez mentél, még lehetsz tanár.

Sajnalom hogy így bánnak veled a szüleid, pedig jóravaló gyerekük vagy.

2021. ápr. 4. 20:04
 29/37 A kérdező kommentje:

"miért veszik el annak a kicsinek is egy jó nagy részét, amit keresel?"

Nem elveszik, tényleg rengetegbe kerül az étkezésem a cukrom miatt. Szüleim sem keresnek túl jól, anyum takarító, apum meg egy önkormányzatnál van, közalkalmazotti béren. Szóval nem élhetek ingyen a nyakukon, ha már van saját keresetem.

2021. ápr. 4. 20:09
 30/37 anonim ***** válasza:
88%
Egyáltalán nem vagy csőd, ne érezd ezt és ne is hagyd, hogy ezt éreztessék veled. Próbálj valami kiegészítő jövedelemre szert tenni legalább átmenetileg és meglátod minden rendbe jön. Nem lesz mindig ilyen alacsony a fizetésed sem.
2021. ápr. 4. 21:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!