Miért ennyire reménytelen saját házhoz jutni?
Mi okozta ezt az egészet?
Kétségbe vagyok esve. 25 éves vagyok, jó végzettségem van, jelenleg stabil munkahelyem. Nettó 400 ezer Ft-ot keresek és albérletben élek. Nagyon rossz érzés ennyi pénzt havonta odaadni a tulajnak és borzasztóan frusztrál, hogy neki az ölébe hullott egy lakás és havonta kvázi munka nélkül kap 130 ezret.
Még csak fél éve dolgozom, jelenleg nagyon "sok" megtakarításom van, kb. 400 ezer ft. Ennyit sikerült félre raknom, mert mindig közbejött valami kiadás.
Szeretnék saját ingatlant, de jelenleg 25 millió alatt nem lehet kapni olyan házat/lakást amire nem kéne még további milliókat ellocsolni. Mikor szedek én össze annyi pénzt? Honnan van az embereknek ennyi vagyona lakást venni? Miért ilyen magasak az árak?
Milyen opcióim vannak? CSOK, babaváró? Nem fogok a semmire gyereket vállalni! Egy 15 éves autóm van, ami a sajátom. Ha a válság miatt kirúgnak, mehetünk az utcára az autóba aludni? Hova vállaljak én 3 gyereket?
Lakáshitel? Nem akarom magam 20 évre eladósítani. Ki tudja mi lesz még itt.
Úgy érzem egyetlen opcióm maradt. Van végzettségem és nyelvismeretem is. Nem köt ide semmi. Külföldön össze lehet szedni könnyebben egy magyarországi ingatlan árát?
30-as, az hogy 10 év vagy 20 év az attól is függ, hogy mennyi az önerő, mennyibe kerül az ingatlan.
Amúgy nem tudom az építkezős jó tanácsomat miért pontozták le. Nem azt írtam h mindenképp azt tegye, hanem azt, hogyha azt szeretné, akkor azon is tud spórolni.
Kérdező!
Meg fogsz pukkadni, ha mindig más vagyonát figyeled, jó magyaros irigységgel.
"A tulajról annyit, hogy van ezen kívül még 6 lakása ..."
Nyomoztál talán? Miért nem a saját dolgaiddal foglalkozol?
Ha nem lenne kiadó lakása embereknek, te is lakhatnál egy híd alatt.
Inkább csókolj kezet neki, hogy fedelet ad a fejed fölé.
Igazából nem a bérbeadóra kell haragudni, irigykedni, ahhoz neked semmi közöd, hogy milyen a vagyoni helyzete, csakúgy mint ahogy neki sincs köze a tiédhez.
Nettó 400 ezer ft fizu az a budapesti átlag 1,5x-se.
Ha ebből nem tudsz félrerakni, akkor nem biztos, hogy a környezetedben kell keresni a hibát.
De akkor hol?
Kitakáltad. Magadban.
Milyen hibákat követsz el?
Például autót tartasz fenn, egész lakást bérelsz.
Hihetetlen, de ezekre nagyon sok pénz megy el feleslegesen.
Budapesten vagy a legnagyobb vidéki nagyvárosokban felesleges autót fenntartani, jó a tömegközlekedés. Autóra legjobb esetben minimum havi 30 ezer tuti elmegy. Ezzel szemben a bérlet csak 10 ezer lenne.
Máris spórolnál havi 20 ezret.
Másik dolog az albérlet. Minek neked egész lakás amiben egyedül laksz? 130 ezer a lakbér? Ennyi fizetésből ez nagyon sok!
Nagyszobát havi 70 ezerért is ki lehet venni, a rezsi is kevesebb lenne, mert pl. a net, közösktsg feleződne.
Ha lejjebb adnál ezekből az igényekből, akkor mindjárt havi 80 ezerrel beljebb lennél, de lehet, hogy többel is.
Nem akarom beosztani a pénzed, de ésszerű költekezéssel simán félretehetnél évi 2 milliót. 5 év alatt ez 10 millió + kamatok. Persze a valóságban ez több lesz, mert az évek előrehaladtával nő a fizetésed is és akkor még többet tudsz megtakarítani. Plusz, ha időközben lesz párod, akkor a kettőtök megtakarítása összeadódik és 2 fizuból már könnyebb még többet félretenni, de ha véletlenül egyedülálló leszel, akkor is egy fél lakás ára összejöhet, a másik fele pedig hitel 20 évre. A fizetésedből simán ki futja majd a törlesztő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!