Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért ennyire reménytelen...

Miért ennyire reménytelen saját házhoz jutni?

Figyelt kérdés

Mi okozta ezt az egészet?

Kétségbe vagyok esve. 25 éves vagyok, jó végzettségem van, jelenleg stabil munkahelyem. Nettó 400 ezer Ft-ot keresek és albérletben élek. Nagyon rossz érzés ennyi pénzt havonta odaadni a tulajnak és borzasztóan frusztrál, hogy neki az ölébe hullott egy lakás és havonta kvázi munka nélkül kap 130 ezret.

Még csak fél éve dolgozom, jelenleg nagyon "sok" megtakarításom van, kb. 400 ezer ft. Ennyit sikerült félre raknom, mert mindig közbejött valami kiadás.

Szeretnék saját ingatlant, de jelenleg 25 millió alatt nem lehet kapni olyan házat/lakást amire nem kéne még további milliókat ellocsolni. Mikor szedek én össze annyi pénzt? Honnan van az embereknek ennyi vagyona lakást venni? Miért ilyen magasak az árak?

Milyen opcióim vannak? CSOK, babaváró? Nem fogok a semmire gyereket vállalni! Egy 15 éves autóm van, ami a sajátom. Ha a válság miatt kirúgnak, mehetünk az utcára az autóba aludni? Hova vállaljak én 3 gyereket?

Lakáshitel? Nem akarom magam 20 évre eladósítani. Ki tudja mi lesz még itt.

Úgy érzem egyetlen opcióm maradt. Van végzettségem és nyelvismeretem is. Nem köt ide semmi. Külföldön össze lehet szedni könnyebben egy magyarországi ingatlan árát?

2021. febr. 4. 10:16
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
87%

Tulajdonképpen mire alappozod azt a kijelentésedet, hogy a tulajnak "ölébe hullott" a lakása?????

Sokkal valószínübb, hogy felvett hitelt a lakásvételhez, vagy esetleg összespórólta az árát és így lett neki.

Mellesleg 25 évesen még félig gyerek vagy, miböl lenne annyi pénzed, hogy hitel nélkül vegyél lakást???? Akiknek van lakása/háza, azok 90%-a hitelböl vette, szóval nem kellene ennyire felháborodni.

Mellesleg nyugaton sem igazán fordul elö, hogy valaki készpénzért vesz lakást, ott is 20-30 évre hitelt vesz fel, aki sajátot akar.

2021. febr. 4. 11:42
 12/41 anonim ***** válasza:
87%

Szóval abban a tévedésben vagy, hogy akinek van, annak az ölébe hullott, és nem több generáció munkájával lett.

25 évesen nem lesz neked egy 5 személyes ingatlanod 3 év spórolással.

Egyébként ha otthon laknál, lehetne is 3 év alatt ebből a fizetésből önerőd egy egyszemélyes lakásra, tehát kifejezetten jó helyzetben vagy.

2021. febr. 4. 11:46
 13/41 anonim ***** válasza:
95%
Azért vicces, hogy 25 évesen nincs házad és “kétségbe vagy esve.” Elárulom, hogy hitel nélkül alig van valaki, aki tud lakást venni, de ez Nyugaton sincs másképp.
2021. febr. 4. 11:46
 14/41 anonim ***** válasza:
100%

Az előadó egyébként 60 éves és mostanra lett egy 120 nm-es háza a feleségével együtt egy élet munkájával.

Ráadásul nagyon jól keres.

2021. febr. 4. 11:48
 15/41 anonim ***** válasza:
88%
Először is spórolsz addig amíg nem lesz 25-30 % önerőd, veszel fel hitelt. Aztán megveszed a legolcsóbb élhető lakást minél előbb.
2021. febr. 4. 11:49
 16/41 anonim ***** válasza:
89%

Bocs, de megdolgoztam azért, hogy legyen egy lakásom befektetés céllal. Nem csak az ölembe hull a bérletek díj.

Hogy lett saját házunk?

Mindenről lemondtunk pár évig, amíg meglett az önerő, majd vettünk fel hitelt. 20 évre igen. A hitel a javadat is szolgálhatja ha okosan bánsz vele, és előbb-utobb lejár, az albérleti díj sose fog.

2021. febr. 4. 11:51
 17/41 anonim ***** válasza:
100%
Még opció, hogy keresel olcsóbb albérletet, vagy valakivel osztozol és a 130 és az olcsóbb albérlet közti különbözetet bármi történik félreteszed. Külföldön össze lehet szedni, de egyébként ha jó kvalitásaid vannak már itt is el lehet csípni jó melókat. Ha van párod, akkor spórolhattok együtt, ha nincs akkor pedig rengeteg időd van, vállalj másodállást, túlórázz addig amíg nincs senkid. Vizsgáld meg a kiadásaidat. Ne vegyél kész kajákat, hanem főzz, ne költs felesleges dolgokra pl. 500 ezres telefon részletre, és korlátlan előfizetés havi 15 ezerért és egyéb hasonló praktikus trükkök.
2021. febr. 4. 11:58
 18/41 anonim ***** válasza:
100%
Vagy megprobálhatod, hogy veszel egy olcsó lakást, kiadod, gyűjtesz még önerőre (de lehet, hogy a lakást is bele számítják), és akkor a lakás bérleti díjából fizeted a hitelt (vagy annak egy nagy részét, ez nyilván az összegtől függ)
2021. febr. 4. 12:05
 19/41 anonim ***** válasza:
100%
Illetve a 130 ezres albérlet sem túl olcsó egyedül, ebből azért bőven tudnál faragni nyilván, persze elhiszem hogy kényelmes, de sajnos az önerő összekuporgatása sok lemondással jár. Valószínű a tulaj is megdolgozott érte, de nyilván lehet, hogy az ölébe hullott: örökölt, a szülei vettek neki, nyert a lottón stb. Erre persze lehet irigykedni, de előre sajnos nem visz.
2021. febr. 4. 12:23
 20/41 anonim ***** válasza:
81%

Sajnos egyszerűen tudomásul kell venni, hogy akinek nincsen saját lakása és egyszeri alkalmazott, az ~10-15 év lemaradásban van azokkal szemben akiknek tudnak ingatlant adni a szülei. Tegyük hozzá általában ők is ugyanúgy hitelre veszik.

Én 25 évesen kezdtem el dolgozni, első évem ráment a diákhitel, jogsi és egyebek megszerzésére. Plusz végig úgy éltem, hogy "életem" is legyen ne csak gyűjtögessek.

Most vagyok 32, nagyjából most tudok nézegetni a kínálat aljából. Ami még mindig kifizetődőbb lenne 8-10 éves távon mint az albérlet.

Aztán ha haladok tovább az életben akkor olyan 40+ évesen jutok oda, hogy már élhető, normális lakást vegyek, vagy házat építhessek.

2021. febr. 4. 12:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!