Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Miért ennyire reménytelen...

Miért ennyire reménytelen saját házhoz jutni?

Figyelt kérdés

Mi okozta ezt az egészet?

Kétségbe vagyok esve. 25 éves vagyok, jó végzettségem van, jelenleg stabil munkahelyem. Nettó 400 ezer Ft-ot keresek és albérletben élek. Nagyon rossz érzés ennyi pénzt havonta odaadni a tulajnak és borzasztóan frusztrál, hogy neki az ölébe hullott egy lakás és havonta kvázi munka nélkül kap 130 ezret.

Még csak fél éve dolgozom, jelenleg nagyon "sok" megtakarításom van, kb. 400 ezer ft. Ennyit sikerült félre raknom, mert mindig közbejött valami kiadás.

Szeretnék saját ingatlant, de jelenleg 25 millió alatt nem lehet kapni olyan házat/lakást amire nem kéne még további milliókat ellocsolni. Mikor szedek én össze annyi pénzt? Honnan van az embereknek ennyi vagyona lakást venni? Miért ilyen magasak az árak?

Milyen opcióim vannak? CSOK, babaváró? Nem fogok a semmire gyereket vállalni! Egy 15 éves autóm van, ami a sajátom. Ha a válság miatt kirúgnak, mehetünk az utcára az autóba aludni? Hova vállaljak én 3 gyereket?

Lakáshitel? Nem akarom magam 20 évre eladósítani. Ki tudja mi lesz még itt.

Úgy érzem egyetlen opcióm maradt. Van végzettségem és nyelvismeretem is. Nem köt ide semmi. Külföldön össze lehet szedni könnyebben egy magyarországi ingatlan árát?

2021. febr. 4. 10:16
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom ki hogy van ezzel, de most azt veszem észre,hogy mindenki azonnal akar mindent. Nagyszüleim 30 éves hitelre építették a házukat. Persze nem 1960-ban vagyunk, tudom haladni kell a korral. Sajnos aki manapság nem keres nettó 5-6 százezer fölött, annak igen is választani kell,hogy szeretne majd egyszer lakást, vagy minden évben elmegy Horvátországba 1 hétre és lenullázza a megtakarításait. Én az első lakáskasszámat nagyon későn, 28 éves koromban indítottam el(illetve egyszer már korábban, de azt nem tudtam fizetni). Mindig azon morfondírozok,hogy csináltam volna másképp, de akkor bevallom sokkal nehezebben éltem meg, mert kb. 100 ezret kerestem havonta,amiből 50 volt az albi. Jelenleg 36 leszek 3 és fél éve vagyunk együtt a feleségemmel és van egy 2,5 éves kisfiunk. Nem örököltünk semmit, most is ugyanabban az albérletben lakunk (47 nm). Van összesen 4 lakáskasszánk(ebből 3 idén jár le), plusz általában 30 és 50 ezer forint között rakunk félre havonta. Így most az év végére lesz kb. 10 millió forintunk, ha nagyon ügyesek leszünk. A havi bevételünk változó, de ketten összesen keresünk kb 500 nettót. Igaz hogy nem örököltünk(remélem egy darabig még nem is fogunk) - és nem szeretnénk,ha a szüleink adnának pénzt a lakásunkba - de mi szerencsések vagyunk, vannak olyanok is akik ketten ennek az összegnek a feléből kell megéljenek, magasabb albérlet árakkal, ne adj Isten több gyerekkel. CSOK-ot vagy babavárót csak akkor vennénk fel,ha tervben lenne egy második, harmadik gyermek,de mi nem szeretnénk.

Ami biztos:

- minél előbb el kell kezdeni spórolni

- nyaralni lehet itt is - igaz most per pillanat az apartmanok ára is elszállt

- ha valaki szingli akkor nyomja a melót

- aki nagyon fiatal lakjon együtt valaki mással/próbálja ki magát külföldön

2021. febr. 4. 13:07
 22/41 anonim ***** válasza:
100%

Fél éve dolgozol, de már azon keseregsz, hogy mikor lesz saját ingatlanod? Hát, sok-sok szar év vár még rád, abban biztos vagyok.

A hitel pedig nem ördögtől való, csak ésszel kell felvenni, de gondolom a végzettségeddel együtt szereztél egy alapvető pénzügyi ismeretet is.

2021. febr. 4. 13:10
 23/41 anonim ***** válasza:
8%

Soha életemben

nem jártam fodrászhoz, körmöshöz, szoliba, szépészeti beavatkozásokra,

nem tartottam fenn autót

nem jártam étterembe, közértből eszek

nem jártam nyaralni, utazni,

nem tartottam el gyereket, háziállatot, senki mást,

nem iszom, nem dohányzom,

élére állítok minden fillért,

kétszer annyi idős vagyok, mint te:

van lakásom.

2021. febr. 4. 13:24
 24/41 anonim ***** válasza:
0%
Ja, és egyedüli dédunoka vagyok, örököltem is.
2021. febr. 4. 13:25
 25/41 anonim ***** válasza:
29%
Például ha nem pocsékolnál el havi 50-60 ezret autóra, akkor azzal is több lenne a lakásra. 400 ezer forintból pár év alatt összejön egy elég jó önerő különösebb spórolás nélkül.
2021. febr. 4. 13:53
 26/41 A kérdező kommentje:

A tulajról annyit, hogy van ezen kívül még 6 lakása és tavalyig Airbnb-ben utazott. Az apja anno nagy kommunista fejes volt, kb. ingyen jutottak ezekhez az egykori cselédlakásokhoz. Ő ezért nem tett semmit, nem is dolgozik. Megkap szerintem havonta kb. 1 milliót (adózatlanul!!!) Be sincs jelentve a kiadás. Az Airbnb alatt meg gondolom

Tisztában vagyok vele, hogy az átlaghoz képest nagyon jól keresek. De még nekem is esélytelen a saját megtakarításomból lakást venni. Csak a hitel jöhet szóba.

A szüleimnek van háza, de én nem az övükére akarok támaszkodni. Egyszer majd az enyém lesz, de remélem minél később. Én sajátot szeretnék.

2021. febr. 4. 14:09
 27/41 anonim ***** válasza:
59%
Amúgy ha esetleg építkezel, rengeteget tudsz spórolni azzal, hogy amit tudsz, azt barátok, rokonok segítségével csináljátok meg. Itt olyan dolgokra gondolok, amik nem igényelnek nagy szakértelmet, pl kerítés elkészítése, betonkeverés, térkövezés, festegetés, stb. Na meg érdemes neten keresni dolgokat, mert néha olcsóbban találsz dolgokat, mint néhány barkácsáruházban.
2021. febr. 4. 14:19
 28/41 anonim ***** válasza:
100%
Egyértelmű,hogy hitel nélkül nem lehet megúszni. Vannak kistelepülések, ahol lehet találni 5-6 millióért felújítandó házakat, de a felújítás alsó hangon 10 millió. Plusz onnan el kell jutni a városba, ami sok pénz benzinben/ha nem kocsival mész hanem tömegközlekedéssel az sok idő és az idő pénz/. Én az építkezést nem javaslom, ahhoz a jelenlegi 400 ezer forintnak kb. a 100 szorosa kellene,hogy meglegyen (kb. 40 millió). Garzonlakást vehetsz nem frekventált városokban 10-12 millió körül. Szóval tegyél félre szorgosan és ha lesz 6-7 milliód akkor majd tovább tudsz lépni.
2021. febr. 4. 14:36
 29/41 anonim ***** válasza:
100%
26) akkor irigykedj rá, de előrébb sajnos nem leszel. Az élet e térem sem igazságos :-)
2021. febr. 4. 14:47
 30/41 anonim ***** válasza:
88%

"Csak a hitel jöhet szóba."

És akkor mi van?

Nem ördögtől való, nem "adósság" hiszen pénzt kapsz cserébe lesz egy lakásod. És még csak az sem igaz hogy "20 év adósság" mert normális fizetéssel simán vissza fizeted 10 éven belül.

hiszen a hitel kedvezőbb mint az albérlet, nyilván van nem kis kamata, de tudod előtörleszteni is. A pénzed értéke meg amúgy is romlik.

2021. febr. 4. 14:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!