Ingatlan vs. Albérlet + Befektetés?
Adott 15 millió Forint (megtakarítás, örökség) és egy 32 éves férfi Budapesten albérletben.
A Opció:
20-22 millió körül 1,5 szobás 35-40 nm lakás 5-6 millió Forintnyi hitellel.
Aminek rögtön vannak plusz kiadásai is (átírás, illeték), felújítandó, be is kell bútorozni és onnantól kvázi minden költség saját zsebre megy. Illetve ennyi pénzből alapvetően nem a legjobb kerületek jöhetnek szóba.
Cserébe viszont az „enyém” az ingatlan, a magam ízlésére tudom alakítani. Nem ebben élném le az életem, de kezdő lakásnak jó lenne. Illetve, ha komoly párkapcsolat esetleg egy gyerek is összejön, akkor pár évig velük is élhető. És a későbbiekben eladható/kiadható.
B Opció:
Befektetni a 15 millió Forintot Állampapírba és maradni albérletben.
Ezzel lenne évi átlag 750 ezer hozam, ami 50-60%-ban fedezi az albérlet kiadásokat, így arányaiban hasonló kiadás lenne, mint a hitelt fizetni. Előnye, hogy így bele fér egy „jobb környék” amit nem tudnék magam megfizetni és közben ugyanúgy tudnék tovább gyűjteni egy jobb otthonra.
Viszont benne van az, hogy megint megindulnak felfele az ingatlan és albérlet árak, a Forint pedig folyamatosan romlik és lehet, hogy 5 év múlva ugyanott vagyok, ahonnan indultam.
A opcio.
A lakasvasarlas alapbol egy befektetes.
Ha nem csak az anyagi oldalat nezzuk akkor meg az is mellette szol hogy ugy alakitod a sajat lakasod ahogy szeretned es te szabod a szabalyokat nem ugy mint az alberletnel. Ha a foberlod azt mondja hogy 1 honap mulva koltozz es nem talalsz lakast a kornyeken akkor lehet messzebb kell laknod a munkahelyedtol, vagy nem is talalsz abban a keruletben lakast ami tetszik es jo arban van.
Mi mikor alberleteztunk akkor evente koltoztunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!