Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nem tudom, miből és kik...

Nem tudom, miből és kik veszik az ingatlanokat?

Figyelt kérdés

Néztem a hitel.hu kalkulátorát, egy nagyon jónak mondható, összesen 500 ezer ft / hó nettó fizetéssel rendelkező pár, havi 200 ezer forintot hitelbe törlesztve, 25 évre kb. 36-37 milió forintot vehet fel, kedvező esetben.

Ehhez kell legalább 15 millió önerő. Ezt összetéve lazán megvehetőek a luxuslakások, házak, építeni lehet kacsalábon forgó villát.

Na de ba*dki, 25 évig 200 ezres törlesztőt? Ki a jó ég vállalja be?

Ez egy nagyon sarkalatos példa volt.

De akkor vissza a földre, legyen "csak" egy 25-28 milliós, téglaház, még csak nem is emeletes, csak kicsit kipofozni való megyeszékhelybeli, 30 éves családi ház.

Önerő legalább 10 millió forint. Oké, előző kis lakás elad, örökség elad, LTP összegyűjt. De kell még mindig 15-18 millió forint hitel. 70 ezres törlesztő, megint csak, 25 évre. Még mindig nem bírja a magyar. Sok.

Kérdem én, mi a titkos recept a 15 milliós házakhoz? Nem villához, nem is egy flancos ingatlanhoz, csak egy szakadt, 30-40 éves házhoz, ami legalább téglából vagy tufából van.

Én 10 milliós önerővel nem merném bevállalni szerintem a 8-9 milliós hitelt...

2019. szept. 4. 12:59
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
75%

20: Senki nem utasított, hogy te mit vegyél.

A kérdés az volt, aki vesz, hogy vesz. Hát így vesz.

Ilyen döntéseket hoznak az emberek.

Én rendre kevesebbért veszek ingatlant, mint amennyiért eladok, és a különbözetből élek meg vagy újítok fel. Ilyen is van, nem is kevés, különben valóban nem tudnak miből ingatlant venni.

2019. szept. 5. 23:09
 22/42 anonim ***** válasza:
75%

"Tudod, a családra is gondolni kell, feleség, gyerekek, akiket majd fel akartok nevelni."

Az nem opció, hogy a feleség is hoz a családba vagyont?

És az, hogy mire megházasodsz, addigra eladod ezt az egyszemélyes kéglit és az addigi megtakarításaITOKAT hozzátéve vesztek nagyobbat?

És mire a gyerek iskolás lesz, addigra megcsináljátok ezt még egyszer?...

2019. szept. 5. 23:12
 23/42 A kérdező kommentje:

#22 ez véleményem szerint nem egy szamárlétra amit végig kell kötelezően járni. És hozzátenném, hogy egy 1-1.5 szobás lakás is 13-14 millió forint, ahhoz is kéne 4 millió hitel legalább! Most megveszem, pár év múlva úgysem fogom tudni legalább ugyanennyiért eladni. Addigra vélhetően némi csökkenés lesz tapasztalható.

A másik szempont, nem szeretnénk lakásban lakni. Nekem legalábbis nem jön be. Esetleg, ha valami nagyobb méretű, és nem a panel hatodik emeletén van, és normális erkéllyel.

Én igénylem a pihenőkertet, a lehetőséget arra hogy reggel vagy este kiüljek kávézni teázni, beszélgetni, teraszon ebédelni, kicsit gyönyörködni a parkosított telekben... Lehet ez "luxus" manapság, pedig szerintem a normál lelkivilág fenntartásához hozzátartozik, és nem feltétlen "feláras".

Csak ugye normális házat jó áron nehezebb sokkal találni mint lakást. Lakásból több száz, vagy ezer van eladó, csak egy megyeszékhelyen...

[link]

[link]

Melyik a hangulatosabb, szebb?

2019. szept. 6. 07:57
 24/42 anonim ***** válasza:
100%

Na látod? Itt kezdődnek a problémák. :) Igény van, pénz nincs. Ha tudnád hány ilyen ismerősöm van, akik még mindig ülnek az albérletükben és keseregnek. Én áldom a fejünket, hogy belemertünk ugrani a hitelbe. Két éve vásároltuk meg a lakásunkat. 3,2 millió forint volt a zsebünkben és 16 millióra alkudtuk le a lakást, amire szemet vetettünk. Mivel a feltételeket nem tudtuk volna teljesíteni, ezért a család összedobott nekünk azonnal 800 ezer gyorskölcsönt, amit vissza is adtuk viszonylag gyorsan. Így sikerült megegyezni az eladóval és hitelt is kaptunk. 20 évre vettünk fel 12 millió forintot egy 2,5 szobás lakásra, ami 6-7 évig biztosan kiszolgál minket. Hiányzik az udvar, a privát szféra, a nyugalom? Igen... nagyon. De dönthettünk, hogy maradunk albérletben még hosszú hosszú évekig, vagy beleugrunk és legalább ennyivel előrébb is leszünk. Számok:

Akkor volt 3,2 milliónk a 16 milliós lakásra. Felvettünk 12 milliót és kölcsönkaptunk 800 ezret.

Most, két évvel később lenne kb. 7 milliónk, a jelenlegi lakásunkat 28 millió alatt most meg sem hirdetném, tehát fel kéne vennünk 21 milliót és mellette két évig kifizettünk havi 100 ezer forintot albérletre, ami két év alatt 2,4 millió. Vagyis a 12,8 milliós két éve bevállalt adósságunk helyett most a nyakunkba vennénk 21-et miközben kidobtunk 2,4-et. Az ingatlan árak az akkori szintre egészen biztosan nem fognak visszaesni, tehát mi már csak nyertünk a történettel, akkor is, ha kitűzték ránk az adós zászlót. Megjegyzem 2 éve is lehülyéztek minket a legtöbben (iit is), hogy miért veszünk ilyen elszállt áron lakást, 1-2 év és úgyis csökkenni fognak az árak... Jah, látom. Már örülök a makacsságunknak. A 12,8-ból kifizettük a 800 ezres családi kölcsönt és előtörlesztettünk 1 milliót. A jelenlegi tartozásunk 10 millió forint. Csak azért nem kevesebb, mert jelenleg az esküvőnkbe fektetjük a pénzünket, de utána annak a teljes bevétele is megy szinte a hitelünkbe. 2 év múlva lejár két darab 4 éves lakástakarékunk, azt is beleforgatjuk majd, a 2 darab 10 évest meg majd még számolunk mikor lesz érdemes, érdemes lesz-e egyáltalán beleölni. Első nekifutásra 6-7 év alatt végtörlesztünk. A kamatperiódust ez alapján 5 évre választottuk, hiszen a menetrendünk alapján addigra már olyan kevés tartozásunk lesz, hogy az sem vág földhöz, ha duplázódnak a kamatok.

A lakásunkat mondhatni befektetésnek, kezdő lépésnek vettük. Nem itt akarunk meghalni, de valahogy el kellett indulni az úton és hiszem, hogy ez volt a helyes döntés, nem az akkor 35 milliós álomház. Szépen apró léptekben kell haladni és sokkal kisebb a bukási esély.

Az a ház, amit linkeltél egy hatalmas pénznyelő katlan.

Egyáltalán mi az, ami miatt még 3-4 millió forintnyi hitelt sem mersz felvenni?

2019. szept. 6. 09:48
 25/42 anonim ***** válasza:
100%

Mi most vettünk 2 hónapja.

Önerő: 14 milliót gyűjtöttünk össze

Hitel: 15 millió , 20 évre, 10 évig fix kamattal.

Törlesztő: 90.000

Fizetésünk 400.000 nettó + évi 2 bónusz.

Eddig havi 150.000-et tettünk félre, ehhez képest nekünk nagyon megéri a 90.000-es törlesztő. De továbbra is félretesszük a maradék 60.000-et, hogy 10 év múlva ne legyen hitelünk sem.

27/N

2019. szept. 6. 09:49
 26/42 A kérdező kommentje:
#24 ez egy soktényezős probléma, hogy jelenleg miért nem (tudunk) lépni. És hozzá kell tennem Keleten elég nehéz értelmes helyet találni lakhatás szempontjából. Ház az van dögivel a megyét nézve, csak ugye, ez - ahogy a köznyelvben él - Mordor.
2019. szept. 6. 10:43
 27/42 anonim ***** válasza:
83%
23#Na jó, azért ennél jóval lejjebb kell adni az igényeket. Én is úgy képzeltem anno, hogy szép kis kertes házam lesz, egy mis udvarral. Most örülök, hogy van egy 1+2 felszobás kis panel lakásunk. És nagyon imádom.
2019. szept. 6. 11:44
 28/42 A kérdező kommentje:
Az hogy még építeni se lehet ennyiből egy kis házat. Ami elképzelésem most lenne, biztos hogy nem lehetne csak vagy 25-30 millióból megvalósítani, pedig csak egy kis 80 m2-es félemeletes valami lenne. Úgyhogy még az sem járható.
2019. szept. 6. 12:16
 29/42 anonim ***** válasza:
35%

No de azt mondtad, hogy a környéken egy 1,5 szobás lakás is 13-14 millió. Van 10 millió önerőd. Veszel fel mellé mondjuk 4 millió hitelt 10-20 évre. Fizetsz havi 25 ezret törlesztőként, meg mellette félreteszel havi 75 ezret megtakarításként. Ha egy kicsit megtoldod, akkor a minimál törlesztő fizetgetés mellett évente 1 milliót elő tudsz törleszteni és 4 év múlva van egy tehermentes lakásod minimális kamatfizetés mellett, ami értéktartó normál helyzetben, nem úgy mint a pénzed. Ha vannak 5 éves szerződéses feltételek, akkor azt esetleg kivárod.

Ilyenkor mindenki felhorkan, hogy fúúú de a kamatokkal miért nem számolunk. Szerintem megérne egy misét kiszámolni a 4-5 év alatt mennyi kamatot fizetsz ki és ezzel szemben mennyi bérleti díjat kéne a kukába dobálni.

Addig is magadra gyűjtöd a pénzt, amit albérletbe tolnál. Sőt, még egészségpénztári önsegélyezéssel is lehet trükközni ilyen minimális törlesztőnél, visszanyerve tizenpár százalékot az évi törlesztőid összegéből. Node ízlések és pofonok. A hitel nem ördögtől való, csak felelősen kell felvenni. A 20 évre 200 ezres törlesztő 500 ezer nettó bevétellel nyilvánvalóan nem az!

Aztán ha a lakás már a tiétek, ami tartja a piaci értéket (arányaiban mindig igazodik a többi ingatlan értékéhez), akkor nagy baj nem lehet. Ezért nem szabad megvenni egy lepattant pénznyelőt, amire a jóisten összes lóvéja sem lesz sosem elég. Igazából nem tud érdemben lépést tartani az elöregedésével az ember, csak küszködik anyagilag. Ilyet akkor szabad megvenni, ha van annyi pénzed, hogy azonnal nekiállj a felújításnak, korszerűsítésnek és belátható időn belül be is tudod fejezni.

Ha jön 4-5 éven belül az álomház, amikor már ott laktok, na hát akkor is ott van még az eladás lehetősége tehermentesítés mellett és az álomház megvásárlása.

Persze ez a megoldás kompromisszumot igényel átmenetileg s sok sok agyi munkát, hogy megtaláljátok a ti élethelyzeteteknek megfelelő lehetőséget, de befektetés nélkül nincs haszon. :)

2019. szept. 6. 13:30
 30/42 anonim ***** válasza:
84%

"ez véleményem szerint nem egy szamárlétra amit végig kell kötelezően járni."

Valóban, hiszen ha nem úgy alakul, hogy párod lesz, és nem úgy alakul, hogy gyereked lesz, akkor egész életedben elegendő az 1,5 szobás lakás. (!!!)

Azt a problémát, ami még ki sem alakult, nem ma kell megoldani.

Senki sem olyan hülye, hogy 4 fős ingatlant vegyen és tartson fenn, ha egyedül van. Ha pedig mégis: Az az elszegényedés receptje.

Akinek van, az pont ellentétesen gondolkodik hozzád képest, azért van neki. (!!!)

2019. szept. 6. 20:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!