Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Nem tudom, miből és kik...

Nem tudom, miből és kik veszik az ingatlanokat?

Figyelt kérdés

Néztem a hitel.hu kalkulátorát, egy nagyon jónak mondható, összesen 500 ezer ft / hó nettó fizetéssel rendelkező pár, havi 200 ezer forintot hitelbe törlesztve, 25 évre kb. 36-37 milió forintot vehet fel, kedvező esetben.

Ehhez kell legalább 15 millió önerő. Ezt összetéve lazán megvehetőek a luxuslakások, házak, építeni lehet kacsalábon forgó villát.

Na de ba*dki, 25 évig 200 ezres törlesztőt? Ki a jó ég vállalja be?

Ez egy nagyon sarkalatos példa volt.

De akkor vissza a földre, legyen "csak" egy 25-28 milliós, téglaház, még csak nem is emeletes, csak kicsit kipofozni való megyeszékhelybeli, 30 éves családi ház.

Önerő legalább 10 millió forint. Oké, előző kis lakás elad, örökség elad, LTP összegyűjt. De kell még mindig 15-18 millió forint hitel. 70 ezres törlesztő, megint csak, 25 évre. Még mindig nem bírja a magyar. Sok.

Kérdem én, mi a titkos recept a 15 milliós házakhoz? Nem villához, nem is egy flancos ingatlanhoz, csak egy szakadt, 30-40 éves házhoz, ami legalább téglából vagy tufából van.

Én 10 milliós önerővel nem merném bevállalni szerintem a 8-9 milliós hitelt...

2019. szept. 4. 12:59
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
100%

"De amúgy mi ez az ótvar duma: "70 ezres törlesztő, megint csak, 25 évre. Még mindig nem bírja a magyar. Sok."

Anyukád nem bírja, már ne haragudj. Egy pár, ha akar dolgozni, keresnek fejenként 150-et, az már 300 bevétel. Ez még csak érettségvel, gyárban is összejön.

Abból 70 hitel, 30 rezsi, marad 200 az életre. Simán el lehet lenni ennyiből. Nincs nyaralás a bahamákon, de lehet boldogan élni.

Vannak ennyél rosszabb körülmények között is, tudom. Falu, közmunka. De ott meg maximum 5 millió egy normálisabb házikó, meghát ott inkább öröklik, mint veszik. Tehát nincs 70 ezres törlesztő.

2019. szept. 4. 20:25
 12/42 anonim ***** válasza:
19%

Az ingatlanok 70%-a KP-re megy el.

Ez úgy néz ki, hogy ma lakás cserélni adásvétellel tudsz.

Tehát kirepülnek a gyerekek, nem 4-en akarnak már együtt lakni, hanem külön a szülők, külön a gyerekek, akkor eladják a lakást és két kicsit vesznek az eladott lakás árából.

Meg rengeteg más élethelyzetben van lakáscsere.

Hitellel is úgy vesznek, hogy mondjuk a fenti példánál maradva, 40-ért kél el a közös nagy lakás, de 20-20-ért elég kicsit kapnak ugyanazon a környéken, és 28-32-ért találnak megfelelőt, akkor mondjuk a szülők vesznek 28-ért, a gyerekek pedig 22-ért + hitelért.

2019. szept. 4. 23:08
 13/42 A kérdező kommentje:
Mondom én hogy minden happy, öröm és bódottá... Mindegy, meglátjuk hogy mire jutunk a jövőben. Az arrogáns válaszokat már megszoktam, a többit köszönöm. Jóindulatotok határtalan.
2019. szept. 5. 06:15
 14/42 anonim ***** válasza:
35%

"Muszáj a hitel ahhoz, hogy értelmes fészket vegyél"

Inkább fogalmazzunk úgy,hogy ami te igényeidnek és vágyaidnak megfelel.Az a baj itthon szinte mindenki hitelekben gondolkodik. Akinek 30m kpje van egy kéglire az sem nem 25m-ért fog venni,nem,nem,hanem 40-50m ingatlanokat nézeget..és így tovább.Csak megközelítőleg számold ki,hogy egy 15m hitelre mennyit fogsz visszafizetni 25 év alatt...A hitel mindössze addig jó amíg megvan az "új" kecó.Amint az újdonság varázsa elillan(márpedig elillan)utánna fox rádöbben mekkora f..ságot csináltál.

2019. szept. 5. 11:46
 15/42 A kérdező kommentje:

#14 és inkább laksz lyukban, hogy ez a varázs ne zavarjon be...? Tudod, a családra is gondolni kell, feleség, gyerekek, akiket majd fel akartok nevelni. Ők szerintem nem egy lepukkant házra érdemesek.

Felújítás sem két forint ha komolyan gondolja az ember, és olyan sz* állapotban van a ház. Tehát, kell a hitel, nem azért mert a tömeggel kell menni és ez a "trend" hanem mert muszáj.

2019. szept. 5. 12:09
 16/42 anonim ***** válasza:
100%
Mi tulajdonjog meghagyással vettünk Ny-Mo-on kisvárosban ( gyorsforgalmin két megyi jogú város is fél órán belül elérhető, gyakorlarilag kb. nőgyógyász nincs helyben) házat. Felújítandót, de lakhatót. Induláskor 10-15% foglalót kértek volna, mi kicsivel több, mint a felét adtuk. 3 évig pedig havi fix összeget fizettünk (helyben kb. albérletek mennek ennyiért). Bank és kamatok nélkül. Oké, benne volt a rizikó, hogy ha beüt a krach, bukjuk a foglalót és az addig befizetett összeget, de így is sokkal jobban jártunk.
2019. szept. 5. 12:56
 17/42 anonim ***** válasza:
84%
16: Tulajdonjogmeghagyás? Erről tudsz többet írni? Még nem hallottam ezt a fogalmat.
2019. szept. 5. 13:18
 18/42 A kérdező kommentje:

[link]

Tulajdonjog fenntartásra gondolt a válaszadó. Van ilyen, csak szerintem az eladó részéről visszaélésre adhat okot. Meg addig vagy enged beköltözni vagy nem. Mivel továbbra is tulajdona, ugyanúgy kérhet bérleti díjat hogy ott laksz...

2019. szept. 5. 14:13
 19/42 anonim ***** válasza:
36%

"#14 és inkább laksz lyukban, hogy ez a varázs ne zavarjon be.."

Röviden: IGEN.

Egyébként egy 30m kégi is csak egy lyuk egy 300m-hoz képest,ugyanúgy ahogy egy telefont is lehet venni 25.000Ft ért és 250.000Ft-ért is.Nézd a 2. árkategóriát és saccold meg mennyit vesznek belőle kp-re is mennyit hitelre...de ezt ugyanúgy végig lehetne zongorázni notebookra,tv-re,autóra bármire..Nyílván ezek jóval kisebb ,egyszerűbb tételek egy ingatlannál de a hazai pénzügyi gondolkodásmódról sokat elmond.Sok évvel ezelőtt még én is ugyanígy gondolkodtam,de az az elmúlt bő 7 év megtanított arra,hogy addig nyújtózkodom meddig a takaróm ér,és a büdös életben nem fogok hitelt fölvenni semmire.Igen,élük szerényebben,szolidabban viszont boldogan és gondtalanul.Természetesen én azt is elfogadom ha valakinek az a fő szempont,hogy egy "normális" házban éljen javarészt hitelből.Ezzel sincs gond ,csak tudd,hogy pontosan mit vállalsz és számold is át legalább 3X.

2019. szept. 5. 14:44
 20/42 anonim ***** válasza:
100%
3# tényleg pofon egyszerű... Mindenki más hülye, csak te vagy helikopter.... 10 millióéet nem veszel te semmit... Maximum olyan helyen ahol munkalehetőség zéró, és /vagy egy lepukkant fos, és lehet kb. 35nm... Mire várjanak a mai fiatalok?? Eleve azt a tízet is bazi nehéz össze...30 évesen vegyek egy lukat... Aztán 40evesen vállaljak gyereket, v mikor?? Mert az holt biztos h pár év alatt nem jön össze újabb tíz misi, hogy nagyobbat vegyünk... Bírom az ilyen okos embereket... Azért nem ördögtől való a hitel. Mi is felvettünk elég sokat, de ha minden jól megy, 15 év alatt így is lesz egy tehermentes lakásunk... Addigra 45 leszek, de ha albiba maradok mim lesz? Szülőkhöz nem mehetünk...
2019. szept. 5. 18:13
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!