Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogyan tartotok rendet ruhássz...

Hogyan tartotok rendet ruhásszekrényetekben?

Figyelt kérdés

Nem vagyok már gyerek, 30 múltam, ráadásul nő - mégsem tudok rendet tartani ebben a szekrényben, 1-2 nap alatt káosz lesz. Külön kis kosárban vannak pedig a bugyik-zoknik-melltartók, külön oszlopban a nadrágok-pólók, itthoni pólók, hálóruhák, stb.

Ti hogyan őrzitek meg a rendet?

Egyáltalán: milyen szisztéma alapján rendezitek a ruhákat?

2012. ápr. 1. 14:35
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es, köszönöm, nagyon aranyos vagy, hogy próbálsz segíteni, jó ötlet, amit írtál!

Hát nálam meg pont fordítva van.:) A lakásban (a szem előtt lévő dolgokon) nem bírom a rendetlenséget, szeretem, ha minden a helyén van, rögtön pakolok magam után, bármit is csinálok, különben úgy érzem, káoszban vagyok. De a szekrények...:/ valahogy ott "elkanászodnak" a dolgok.:)

2012. ápr. 2. 19:05
 12/27 anonim ***** válasza:

Akkor valóban beválhat az a tippem, hogy ne dobd vissza a szekrénybe a már felpróbált ruhát. Szem előtt lesz, tehát kényszert fogsz érezni, hogy elrakd a helyére.:)

Akkor most te jössz. Hogyan tartsak rendet a lakásban?:)

2012. ápr. 2. 19:33
 13/27 A kérdező kommentje:

:) De bizony én szívbaj nélkül bedobnám az összehajtatlan ruhát a szekrényben, mert ott úgysem látszik...:)

A lakásra csak annyi a tippem, hogy nem várom meg, amíg már kampányszerűen kell pakolni, hanem pl. amikor reggel felkelek, az az első, hogy felhúzom a redőnyt - ablak kinyit szellőzni - ágynemű megigazítása, ágytakaró fel, díszpárnák fel, és csak ekkor megyek ki a nappaliból.

Persze, ha a kisfiam türelmetlenül ébred és AZONNAL kell a reggeli tejcsi, akkor ő az első, de amíg ő utána játszik a szobájában, addig visszamegyek rendet rakni magam után.

Hát valahogy így vagyok a többi dologgal is, a lényeg, hogy ne legyenek szem előtt a cuccok, muszáj elpakolnom mindent.:)

Ami a tisztántartás részt illeti, ezt a flylady programból vettem át: heti egyszer van egy portörlős-porszívós-felmosós nagytaki, ami 1 órás, egyébként a zónázás módszerrel haladok: minden héten egy helyiség a "zóna", ott takarítok alaposan, lebontva a hét egyes napjaira a feladatokat, így nem kell órákon át takarítani.

Amit minden nap kötelező csinálni, hogy este kifényesíteni a mosogatót, reggel mosdó-gyorsfényesítés, stb. - hosszú lenne leírnom, de ha érdekel a téma, akkor írd be a google-be, hogy "urban eve", és kiadja az oldalt.:)

2012. ápr. 2. 20:49
 14/27 anonim ***** válasza:

Köszi a tippet.

Olvasgattam már ezt a "módszert", nem gondoltam, hogy ennyire beválik.

Amit leírtál, még kivitelezhetőnek is tűnik:)

Csak az egyszerre portörlés, porszívózás, és felmosás tűnik nagy falatnak nekem.:)

Most gyorsan körbenéztem itt a szobában, hááát, mindenhol van valami.Tvállványon a dvd-n kívül apró kütyük, az asztalokon is kütyük, papírok, amiket a férjem folyamatosan gyárt. El nem tudom kébzelni, hogy honnan szed elő ennyi papírt, hisz mindent a gépen tárolunk. Ott jegyzetelünk, e-számlák jönnek...De a férjem naponta újabb papírstócokat képes elővarázsolni mégis.:):( Ideköltözésünkkor pedig a kütyükkel kapcsolatban megfogadtam, hogy nem fogok venni semmi ilyesmit, a polcokon lesz egy nagyobb darab dísz, úgy könnyű lesz tisztán tartani a szekrényt és a rajta levő dolgokat. Erre fel, folyamatosan kapok valamit. Minden polc,tvállványtele van velük. Pedig a régebben kapottakat el is szoktam rakni, ritkítom a porfogót. De mindig jön újabb. Pedig olyan jól elterveztem.:) Tudom magamról, hogy utálok takarítani, gondoltam így megkönnyítem a dolgom. Egy polcon egy dolgot még nekem sem nagy dolog letörölni.:) Hát nem jött össze.:(:)

De megpróbálom. Köszönöm.:)

2012. ápr. 3. 12:01
 15/27 A kérdező kommentje:

Na igen, a mütyürök. Még ezt akartam írni neked tegnap, hogy mi most költöztünk új lakásba, a régiből hozott összes mütyürt átnéztem, egy párat kidobtam, de amihez szép emlékek fűznek vagy egyszerűen csak nagyon szép és sajnálom kidobni, ezeket beleraktam egy nagy dobozba, ami amolyan kincsesláda lett, itt tárolom az összes kis emléket.

A nappaliban van összesen 2 db polc a falon, ezeken 2-2 cserepes virág, és 2 azaz kettő mütyür. Jobban ki is emeli a szépségüket amúgy, ha csak ketten vannak.:) Ha változatosságra vágyok, majd előveszem a kincsesládámat és kicserélem a mütyüröket.

A polcokon kívül van még egy kis szekrényke a TV alatt, ez 3 részes, kb combmagasságig érnek. Itt tartom bent a dvd-cd-ket, könyveket, különféle papír-írószereket, nem-használt dolgokat. Na itt még nálam is katonás rend van, hiszen alig nyitom ki ezeket a szekrényeket.:))

Számítógép asztalon is csak a 2 hangfalt tűröm meg, meg van egy kis tolltartószerűség + egy pici ikeás asztali lámpa. Még talán ez is túl sok, de könnyű portörölni.

Amúgy sztem a flylady szerinti heti 1x-i 1 órás takarításba biztosan nem fér bele, hogy MINDEN kis kütyüt levegyél és portalaníts... Sztem itt az a lényeg, hogy tényleg csak 1 órát szánj rá, a legfőbb helyeket portalanítsd és porszívózz. A kis rejtett helyek meg úgyis sorra fognak kerülni havonta.

Férjed papírjaival nem hiszem, hogy tudsz bármit is tenni, nyilván fontos dolgok. Esetleg tárolók/fiókok, amibe rendszer alapján tudja elrakni őket, hogy ne legyenek szem előtt, így az asztal felületét nyugodtan tudod portörölni bármikor.:)

Én pont tegnap fűztem le a papírhalmazt, ami már hónapok óta csak gyűlt-gyűlt, de sosem találtam semmit, és állandó parában voltam, hogy vm fontos számlát mégsem fizettem még be, stb. Már kész van, minden a helyén, új dossziét nyitottam az új lakásnak, szépen lefűztem mindent.

Nem tudom, a ruhásszekrénnyel miért nem tudom ezt megtenni, basszus...:( Nem bírom rászánni magam, hogy kinyissam, ha mégis, akkor gyorsan bedobálom, amit levettem a szárítóról, de már azon a ponton vagyok, hogy már összehajtani sincs értelme, dűlnek-borulnak.:((

2012. ápr. 3. 12:15
 16/27 A kérdező kommentje:

Elolvastam még 1x,amit írtál és látom, hogy nem fontos papírok, amiket a férjed ide-oda tesz állandóan.:)

Hát, az én férjem is hajlamos erre.. A nappaliban egy kis dohányzóasztalunk van, a régi nagy volt, lent is volt egy polc része és ÁLLANDÓAN tele volt mindennel, esélytelen volt a portalanítása.

Így most az új lakásban csak egy pici ikeás asztalka van, és itt csakis kizárólag a friss Nők lapja van, amit még olvasok (az elolvasottakat odaajándékozom vknek). Illetve ha bent vacsizunk, ide le tudunk pakolni 2 poharat, stb.

Na férjem erre a pici asztalkára hozza be állandóan a kis dolgokat, papírokat. Én meg teszek-veszek és megkérdezem: ezeket ki lehet dobni, ugye...? Akkor szól, hogy az miért fontos, én pedig szólok, hogy akkor tegye el a hivatalos papírok dossziéba, vagy ahol a helye van. MErt még különben félreértem és dobom ki.;)

2012. ápr. 3. 12:22
 17/27 anonim ***** válasza:

Nagyon köszönöm a tanácsokat.:)

Gondolkodtam a heti egy órás nagytakarításon, és én is arra jutottam, hogy a portörlést csak annyira vonom bele, hogy a "látványos", nagyobb, üres felületeket törlöm le, az apraja úgyis meglesz a zónázáskor. Mert már tervezgetem ám, hogy hogyan osztom fel a lakást...:)Ez már nagy előrelépés!:) Csak aztán csináljam is:) Ha ezzel sikerül rávennem magam, hogy az egész lakás olyan legyen mint a szekrényeim, hálából elmegyek hozzád rendet tartani a szekrényedbe:)

Kütyükről egy példa:

Illóolajos mécsestartóból már kaptunk vagy hatot. Egy kisebb fajta kétszobás lakásba.:) Van akitől már nem is egyet:) Először elrakosgattuk a régebbieket, majd úgy döntöttünk, hogy inkább felsorakoztatjuk őket egy jól látható helyen. Így talán nem kapunk többet.:) Őszintén mondom, én minden ajándéknak tudok örülni, de már ezekkel sem tudunk mit kezdeni, pláne ha még többet is kapnánk. Hozzá véve, hogy annyira félek a tűztől, hogy még egy mécsest sem merek meggyújtani:) Tehát ezeket sem használjuk.:)

Ahogy írtam, a kütyüket én is a szekrényben tárolom egy dobozban, csak hát a frissen kapottakat egy ideig csak illik kinthagyni a polcon.:) Az új szokta ki, vagy be? szorítani a szekrénybe a régebbi darabot, ami talán már feledésbe van merülve.:)

Egyébként abban igazad van, hogy sokkal jobban mutat, ha csak egy-két dolog van kitéve egy polcra, mintha túl lenne zsúfolva.

2012. ápr. 3. 13:56
 18/27 A kérdező kommentje:

Hát akkor hajrá, hátha tényleg bejön neked ez a zónázós módszer - és jöhetsz hozzám ruhásszekrényt rendezni.:D

Egyébként még az jutott eszembe, hogy ha ez a heti 1 órás gyors portörlés-porszívózás-felmosás túl nagy falat esetleg, akkor lehet érdmes egy nap csak egyik helyiséget csinálni és akkor az nem is fél óra.:)

Inkább sokszor kevesebbet csináljon az ember, akkor nincs kiégés (mint amikor kampányszerűen esünk neki, de akkor több óra, mire kész...és legközelebb emiatt nem kezdünk bele), és minden kicsi kis takarítás is számít!

Nekem amúgy ez volt a legnagyobb felismerés a flylady programban, hogy ugye az elején csak napi 15 perceket kell szánnod, hogy rendbe tegyél egy kis felületet. De szigorúan 15 perc. Na emiatt aztán nincs tengés-lengés, ha nekikezdesz, reeeengeteg mindent lehet csinálni 15 perc alatt, aminek lehet, neki sem kezdenél amúgy, mert sokkal hosszabb folyamatnak gondolod.

Ugyanilyen alapon néha csak úgy jövök-megyek és látom, hogy a hűtő tetején áll a por, ráhullott a muskátli levele is, stb. - fogom magam lepakolok, lepucolom, virág + rádió vissza - és az egész nem volt 5 perc sem, mégis lett egy tisztaságérzésem, és sokkal tisztábbnak látszik a konyhám is.

Inkább minden nap ilyen kicsi sikereket érjünk el, mint hogy napokig semmit nem is csinálunk, mert bele sem merünk fogni, mert olyan sokáig tart úgyis MINDENT megcsinálni.:)

Már csak ruhásszekrény-ügyileg nem vagoyk ilyen okos, de fel fogok menni még egyszer az urban eve-re, hátha erre is van vm tuti tipp ott.:)

2012. ápr. 4. 09:57
 19/27 anonim ***** válasza:

Ezt a tanácsodat is köszönöm.:)

Menni fog ez, tudom magamról, hogy csak az első mozdulat a nehéz, utána már haladok szépen. Sokszor hasonlóan szoktam hozzáfogni, mint ez a negyed órás technika, csak ezt csinálom meg, aztán pedig jön még hozzá, hogy na, még ezt is, utána még ezt is, és így végül sokkal többet, mint amenyit terveztem. Tehát, a negyed órás technika az működik valóban. Keveset tűzök ki magam elé, és tuti, hogy többet csinálok, Csak az az első mozdulat...!

Na, mindegy, mindent köszi,.:)

Üdv

2012. ápr. 5. 21:33
 20/27 anonim ***** válasza:

Nekem egyszerű, mert alig van ruhám.

A bugyikat, zoknikat a polcon tárolom, egymásra pakolva, mellette pár sál, sapka, melltartó, törölköző. A többi, felső, nadrág, pulcsi, kabát mind vállfán lóg.

2012. ápr. 9. 04:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!