Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Milyen praktikákkal spóroltok...

Milyen praktikákkal spóroltok a házimunkába vetett időn / pénzen / energián?

Figyelt kérdés

Mostanában döntöttem úgy, hogy változtatok. A villany-és vízszámlánk az egekben a háztartási gépek miatt, rengeteg időm elmegy a házimunkára.

Bevezettem már néhány fortélyt, pl. poharakat nem rögtön a mosogatóba tesszük, mint eddig, hanem elöblítjük és újra iszik mindenki a sajátjából, ugyanez vonatkozik a "csak kenyérmorzsás" tányérokra. Nem mosom kétnaponta a pulóvereimet, hanem létrehoztam egy külön polcot a szekrényben az egyszer vagy kétszer már használtaknak (nem szeretem a tiszták közé visszatenni...)Amikor sütök serpenyőben, körülötte letakarom, hogy a zsír ne a pultra fröcsögjön. Nincs minden nap főzőcske, inkább 2-3 napra előre főzünk.

Egyéb tippek, ötletek? Ti hogy könnyítitek meg az életeteket?


2012. febr. 28. 16:48
1 2 3
 1/22 Kerria ***** válasza:
51%

Főzés: hasonlóan hozzád, de én nem 2-3 napra előre, hanem olyanokat készítek, ami fagyasztható. Így csak kiveszem, és melegítem, azt amire a család vágyik.


Poharak: nálunk egy nap egy pohár, így ezzel nem volt gondunk, sőt néha még másnap is használjuk, ha például csak vizet ittunk belőle.


A ruhákra én nagyon finnyás vagyok, így csak a pulóver, nadrág az amik nem egyszer használatosak. Illetve vannak az itthoni, és a "kimenős" ruhák. Az itthoniakat, mivel nem koszolódik, ezért több napig is használjuk.


Víz: valahogy nem értek egyet azzal, hogy ivóvízzel öblítjük a vécét, így mindig gyűjtünk egy nagyobb vödörbe, és a kisdolgok esetén csak egy kisebb vödörnyit öntünk rá. A gyűjtött vizet értsd (mosásból, fürdésből származó)

2012. febr. 28. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/22 A kérdező kommentje:
Ez a lefagyasztásos dolog nagyon tetszik! Hogy csinálod pontosan? Műanyag tartókba egy-egy adagot teszel? Milyen ételeket szoktál lefagyasztani, írnál néhány példát (illetve mit nem érdemes)? Fagyasztás előtt tegyem még a hűtőbe, vagy rögtön, ahogy már nem meleg, mehet a fagyasztóba?
2012. febr. 28. 17:53
 3/22 anonim ***** válasza:
Később írok majd.
2012. febr. 28. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/22 anonim ***** válasza:

Én pörköltből szoktam annyit főzni, hogy még 2 adagot le tudjak belőle fagyasztani. (Ahogy az asztalon-gázon teljesen meghűlt, rögtön rakom a fagyóba) A berakott pörköltből következő alkalommal vagy húsos-káposztát, vagy pirított tarhonyával összefőzöttet készítek. Amikor megfőzöm, olyankor nokedlit készítek hozzá, abból már eleve annyit készítek (idő, gáz, ugyanannyi), hogy a maradék elég legyen másnap-harmadnak tojásos nokedlinek.


Ha sült húshoz törtkrumplit készítek, abból annyit, hogy a maradékból másnap krumplis-tészta.

Próbálkoztam a lesütött hús fagyasztásával is, de az nekem nagyon ízetlenné vált, amikor kiengedett. Arra én is kíváncsi lennék mások hogyan csinálják.


Húslevest is fagyasztottam már le, de semmi zöldséget, semmit nem hagytam benne, csak a lét, az kiengedés után jó volt.

2012. febr. 28. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/22 anonim ***** válasza:
89%

A két fürdőszobából egyet használunk, így csak egyet kell takarítani, ráadásul a kádat könnyebb és gyorsabb, mint az üvegtéglából épített zuhanykabint vízkőteleníteni.

Mosogatógépet használok, csak azt mosogatom kézzel, amit nem lehet gépbe rakni.

A ruhákat úgy gyűjtöm, hogy pl. a fehéreket rögtön a mosógépbe és akkor azon a héten fehér vagy világos pólókat hordok itthonra, világos rucikat adok a gyerekre, hogy full-ra teljen a dob. Fél adag mosást nem indítok. Sima, 50 Ft-os hipót használok a 350 Ft-os clorox helyett.

Igyekszem, hogy semmit se hagyjak elkoszolódni, mert több tisztítószer, idő, energia a sok dzsuvától megszabadulni, mint felületi tisztítást végezni.

A Lidl-ben szoktam venni higikendőt, villámgyorsan megy vele a takarítás, portörlés, a wc áttörlése stb.

Én is két-három napra szoktam főzni, a pörköltös trükköt én is használom.

Egy héten egyszer megyünk bevásárolni, akkor megveszünk mindent, ami kell, a kenyeret fagyasztom. Ha mégis megszárad a kenyér, akkor morzsa lesz belőle, ha csak szikkadt még, mehet bundáskenyérnek.

Ha bevásárolok a hentesnél, akkor konyhakészen teszem le a husikat, felkockázva, felcsíkozva, csirkemell kicsontozva stb., így csak olvasztani kell, nem kell annyit szórakozni vele.

2012. febr. 28. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/22 anonim ***** válasza:
100%

Én már nagyon régen lefagyasztom az ételeket.

Csak a főzelékeket és krumplisakat nem,mert kiengedve "vizesek" lesznek.

Egyszerre nagyobb mennyiséget főzök. Pl. pörköltet legalább 1 kg húsból. Valamivel több zsírt teszek alá,így elég rajta a zsiradék. Ha kihűlt,folpackba teszem adagonként.

Nokedlibe legalább 3-4 tojást teszek. Lefagyasztva tökéletes lesz.

Húst is zsírban sütöm,és úgy fagyasztom le 4-5 szeletenként. Fasírtot is legalább egy kiló húsból készítem,és kisütve lefagyasztom.

De pl. rizseshúst,kolbászos tarhonyát,székelykáposztát,paradicsomos húsgombócot stb. is legalább 3-4 adagot főzök.

Bolognait is lefagyasztom.Csak arra vigyázok,hogy a tészta ne főjön túl. Rántott húst bepanírozva fagyasztom és frissen kisütöm.

Lefagyasztom a rizibizit,vagy a rizst is.

Megvárom,amíg kihűl az étel. Egy 3 l-es zacskóba teszem a két Ha több kell,akkor több zacskót melegítek ki a mikróban. adagnyi ételt. A zacskókat laposra igazítom,így kevés helyet foglalnak el a fagyóban.

Leveseket teljesen készen fagyasztom le. A tésztát is belefőzöm,de nem málósra.

Van 6-8 fedővel ellátott olcsó műanyag dobozom.

Kibélelem folpackkal. Belemerem a levest,a folpackot ráhajtom a tetejére,lezárom a dobozt és beteszem a fagyóba. Ha megfagyott,akkor kiborítom a dobozból,és úgy hagyom a fagyóban.

Ami fontos: mindenre rá kell írni,hogy mi van benne.

Célszerű egyszerre több húst venni. Otthon kicsontozni,felszeletelni. A leeső darabok jók tokánynak,apróhúsnak stb. A csontokból lehet levest főzni.

Gazdaságosabb,mint kilónként venni a húst.

2012. febr. 28. 20:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/22 anonim ***** válasza:
100%

Még valami: mosáskor öblítő helyett ecetet használok. De ecettel takarítom a fürdőszobát,WC-t,csapokat,csempéket,ablakokat is.

Ha véletlen ráég valami a gázra,azt is ecettel tudom lemosni. A mikróba hetenként forralok 1 pohár ecetet. Utána csak sima vízzel áttörlöm a belsejét. A sütőben is bevált.

2012. febr. 28. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/22 anonim ***** válasza:
Kint a lépcsőn, és a teraszon van 3 lábtörlő is, de amióta a bejárati ajtó elé egy kis szőnyeget tettünk, azóta sokkal kevesebb koszt hozunk be a házba, kevesebbet kell söprögetni. 50-80 cm-es "szőnyeg", olyan, aminek 3 cm magas bojtjai vannak, jól összegyűjti a homokot.
2012. febr. 28. 22:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/22 anonim ***** válasza:

Én veszek kacsa, vagy liba farhátat, leszedem róla a hájat, és a bőrt, azt megsütöm töpörtyűnek, a zsírt, ha étkezésre akarjuk használni, pl: zsíros kenyérre, akkor beízesítem, a mennyiségtől függően vöröshagymával, fokhagymával, 1-2 babérlevéllel, egy késhegynyi kurkumával,/ettől szép sárga színe lesz/ és egy kicsi vegetával.

Ha csak főzésre, nem teszek bele semmit.

Mosásnál, a mosóporhoz, ha fehéreket mosok, adok egy-két zacskó szódabikarbónát. Szépen fehérít. /Olcsóbb, ha nagyobb tételben vesszük a gyógyszertárban.

2012. febr. 29. 07:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/22 anonim ***** válasza:
Ami a farhátból megmarad, lehet belőle levest főzni, vagy a kutyának adni.
2012. febr. 29. 07:13
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!