Szerintetek melyik a kíméletesebb nedves dunsztolás, ha lassan melegítve, vagy ha gyorsan érem el azt a hőfokot, amikor aztán ráhúzza az üvegre a tetőt?
Nem
Meleg dunsztnál megtöltik, lezárják az üveget. Vízzel teli edénybe rakják, és addig melegítik, amíg az üvegbe is gyöngyözik a lé, időt nem tudok.
Sajnos ígyis úgyis lebomlik egy csomó dolog benne, de muszáj csírátlanítani, még mindig jobb egy hőkezelt gyümölcs télen, mintha nincs gyümölcs :)
Az automatán tudsz 75 fokon is befőzni, de igazából már ott is elbomlik sok vitamin.
Régen is jó volt a 100 fokos dunszt (gyöngyözésig melegíteni, majd azt tartani) ez ma is hibátlan technika.
" a zöldségek, gyümölcsök értékeinek megőrzésére. Gondolom, az automaták ezt figyelembe véve lettek megkonstruálva."
Sajnos nem jól gondolod. Az automatát a kényelem miatt találták ki. Ott technológiai előírás van, hogy a nyers magvazott szilvához mennyi cukrot, fahéjat, szegfűszeget adj (és öntsd fel vízzel, zárd le) és milyen hőfokon, hány percet állíts, hogy másnap kihűlve ha kiszeded, akkor kész és tartós befőttet kapj. Nyilván ugyanez az előírat cékla esetében magasabb hőfok és hosszabb idő. Lekvárra meg alacsonyabb hőfok és rövidebb idő.
Szóval a befőző automatában nem az elkészített befőtt hő által való tartósítása zajlik, hanem nyersen kell beletenni a zöldséget/gyümölcsöt, és a befőtt készítés és a sterilizálás egy lépésben történik. De itt nyilván lényeges, hogy kellemes állagú legyen a termék, a meggy ne főjön szarrá, a cékla meg puhuljon meg rendesen. Ezért kell betartani, illetve az üvegeid űrtartalmához kikísérletezni és módosítani az előírást.
Sajnos a vitaminok többsége hő hatására bomlik. Ezt a gyümölcsök savtartalma és antioxidáns színanyagai többé-kevésbé gátolják. De a befőtt ásványi anyag tartalma és rostjai az tutti.
Az a javaslatom, hogy a saját időddel való takarékosság miatt intenzíven melegítsd a dunsztoláshoz a cuccot, mert nem nyersz vitamintartalmat a lassú melegítéssel, ha 90 fokon tartod mondjuk 30 percig a befőtteket. A befőző automata is egyforma intenzitással melegít a hőmérséklet emelő szakaszban. Csúcsteljesítménnyel. A szinten tartás ideje alatt kapcsolgat csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!