Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy tudnám jobban rendben...

Hogy tudnám jobban rendben tartani a lakást? Penge háziasszonyok tanácsaira lenn szükségem. (KIcsit hosszú lesz)

Figyelt kérdés

Vázolom a helyzetemet, hogy valamennyire lássátok a körülményeket: van 2 kisgyerekem (1,5 és 5 évesek), egy kutyám, egy macskám, jelenleg egy 50 nm-es nagyon szűkös, nagyon zsúfolt ház, illetve egy vállalkozásom, amiben egyedül dolgozom. Sosem voltam egy nagyon pedáns nő, kicsit rendetlen vagyok, elismerem. Nagyobb gyerekem ovis, de holnaptól itthon lesz, a másfél éves még itthon velem. Férjem rendes pasi, és bármit megcsinál itthon, de kb állandóan a készülő házunkon dolgozik a szabadidejében, minimális jelenleg az itthon töltött ideje, így a felsorolt dolgokkal nagyrészt egyedül kell(ene) boldogulnom most (1-2 hónap múlva költözünk).

Nos, a gond az, hogy ez így egyszerre nekem kicsit sok, így állandóan valaminek a rovására csinálok valami mást. És rendszerint a házimunka az, ami elmarad, mert a munka ugye muszáj, a gyerekek meg érthető módon igényelnek, kicsik még, nem tőlük akarok időt elvenni. Csakhogy így a lakásunk meg iszonyú kupis.

A zsúfoltság sajnos alap, úgyhogy ha éppen rendet raktam, akkor is úgy érzem, hogy rumli van, 4 ember cucca + játékok nem fér el ekkora helyen. Sok mindennek nincs helye, mert nem fér el sehol normálisan. Szóval ez a kiinduló helyzet.

A gond az, hogy egyszerűen nem tudok mindenhez azonnal odaállni, hogy megcsináljam. Pl mosott ruha elpakolása a szekrénybe, mosogatógép bepakolása, apróságok összeszedése itt-ott.

Ha bármit ki akarnék takarítani, az úgy kezdődik, hogy fél óra pakolás, hogy egyáltalán odaférjek normálisan. Ennyi időm meg egyszerűen nincs. Ha a kicsi elvan valamennyit magában délelőtt, akkor főzök. Ezen kívül, ha épp sürgős melóm nincs, akkor elkezdek pakolászni, de ez annyira elég, hogy a nagyon látványos dolgokkal kezdjek valamit, pl. mosogatógép, teregetés, pult rendberakása, porszívó (na, nem mind, 1-2 dolog ezek közül). Van, hogy ilyenkor dolgoznom kell, akkor a házmunka áll.

Van a kicsinek napi 1 db kétórás alvása, olyankor a munkámat csinálom, hogy ne mindent éjjel kelljen. Délután elmegyünk a nagyért, ha hazaértünk (fél 5 kb) ki kell menni velük a kertbe, fél 7-7-ig kint vagyunk, teregetést, ruhabeszedést tudom ilyenkor megoldani. Kb ekkor hazajön apjuk, átveszi őket, én ülök le dolgozni kb 10-ig, de közben néha azért macerálnak (sajnos elvonulni nem tudok ebben a pici lakásban). 8-9 közt gyerekek alszanak, apa rendet rak, de zajos dolgokat már nem tud csinálni, mert ugye alszanak, így ez is csak ilyen alap rendrakás.

Nagyjából így néz ki egy napunk. Jelenleg 2 napja nézem, hogy baromira ki kéne már suvickolni a fürdőt, de nem érek oda. 3 kosár mosott ruha vár elpakolásra, a nappaliban a komódokról el kellene pakolni a sok odarakott limlomot, a sütőre ráférne egy kiadós kisikálás, az ablakokra egy mosás. A mosnivalóval el vagyok úszva, port kéne törölni. És fogalmam sincs, hogy mikor fogom ezeket megcsinálni, mert áll előttem sok órányi meló is, rövid határidőkkel, holnaptól pedig az 5 éves is itthon lesz, aki már nem alszik délután.

Biztos nagyon sok dolgot rosszul csinálok, és be lehetne osztani a dolokat jobban, hogy ne halmozódjon így fel a házimunka. Ehhez kérek tippeket. Akinek mindig minden élére van állítva a lakásában, az hogy csinálja? Mit csináljak másképp, hogy ne legyen állandó káosz körülöttünk?

2020. júl. 16. 13:02
1 2 3 4
 31/31 anonim ***** válasza:
Na, kérdem én így 1,5 év után, még mindig rend van, vagy már telepakoltad a 120 négyzetmétert is? :D
2022. ápr. 27. 19:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!