Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy tudnám jobban rendben...

Hogy tudnám jobban rendben tartani a lakást? Penge háziasszonyok tanácsaira lenn szükségem. (KIcsit hosszú lesz)

Figyelt kérdés

Vázolom a helyzetemet, hogy valamennyire lássátok a körülményeket: van 2 kisgyerekem (1,5 és 5 évesek), egy kutyám, egy macskám, jelenleg egy 50 nm-es nagyon szűkös, nagyon zsúfolt ház, illetve egy vállalkozásom, amiben egyedül dolgozom. Sosem voltam egy nagyon pedáns nő, kicsit rendetlen vagyok, elismerem. Nagyobb gyerekem ovis, de holnaptól itthon lesz, a másfél éves még itthon velem. Férjem rendes pasi, és bármit megcsinál itthon, de kb állandóan a készülő házunkon dolgozik a szabadidejében, minimális jelenleg az itthon töltött ideje, így a felsorolt dolgokkal nagyrészt egyedül kell(ene) boldogulnom most (1-2 hónap múlva költözünk).

Nos, a gond az, hogy ez így egyszerre nekem kicsit sok, így állandóan valaminek a rovására csinálok valami mást. És rendszerint a házimunka az, ami elmarad, mert a munka ugye muszáj, a gyerekek meg érthető módon igényelnek, kicsik még, nem tőlük akarok időt elvenni. Csakhogy így a lakásunk meg iszonyú kupis.

A zsúfoltság sajnos alap, úgyhogy ha éppen rendet raktam, akkor is úgy érzem, hogy rumli van, 4 ember cucca + játékok nem fér el ekkora helyen. Sok mindennek nincs helye, mert nem fér el sehol normálisan. Szóval ez a kiinduló helyzet.

A gond az, hogy egyszerűen nem tudok mindenhez azonnal odaállni, hogy megcsináljam. Pl mosott ruha elpakolása a szekrénybe, mosogatógép bepakolása, apróságok összeszedése itt-ott.

Ha bármit ki akarnék takarítani, az úgy kezdődik, hogy fél óra pakolás, hogy egyáltalán odaférjek normálisan. Ennyi időm meg egyszerűen nincs. Ha a kicsi elvan valamennyit magában délelőtt, akkor főzök. Ezen kívül, ha épp sürgős melóm nincs, akkor elkezdek pakolászni, de ez annyira elég, hogy a nagyon látványos dolgokkal kezdjek valamit, pl. mosogatógép, teregetés, pult rendberakása, porszívó (na, nem mind, 1-2 dolog ezek közül). Van, hogy ilyenkor dolgoznom kell, akkor a házmunka áll.

Van a kicsinek napi 1 db kétórás alvása, olyankor a munkámat csinálom, hogy ne mindent éjjel kelljen. Délután elmegyünk a nagyért, ha hazaértünk (fél 5 kb) ki kell menni velük a kertbe, fél 7-7-ig kint vagyunk, teregetést, ruhabeszedést tudom ilyenkor megoldani. Kb ekkor hazajön apjuk, átveszi őket, én ülök le dolgozni kb 10-ig, de közben néha azért macerálnak (sajnos elvonulni nem tudok ebben a pici lakásban). 8-9 közt gyerekek alszanak, apa rendet rak, de zajos dolgokat már nem tud csinálni, mert ugye alszanak, így ez is csak ilyen alap rendrakás.

Nagyjából így néz ki egy napunk. Jelenleg 2 napja nézem, hogy baromira ki kéne már suvickolni a fürdőt, de nem érek oda. 3 kosár mosott ruha vár elpakolásra, a nappaliban a komódokról el kellene pakolni a sok odarakott limlomot, a sütőre ráférne egy kiadós kisikálás, az ablakokra egy mosás. A mosnivalóval el vagyok úszva, port kéne törölni. És fogalmam sincs, hogy mikor fogom ezeket megcsinálni, mert áll előttem sok órányi meló is, rövid határidőkkel, holnaptól pedig az 5 éves is itthon lesz, aki már nem alszik délután.

Biztos nagyon sok dolgot rosszul csinálok, és be lehetne osztani a dolokat jobban, hogy ne halmozódjon így fel a házimunka. Ehhez kérek tippeket. Akinek mindig minden élére van állítva a lakásában, az hogy csinálja? Mit csináljak másképp, hogy ne legyen állandó káosz körülöttünk?

2020. júl. 16. 13:02
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Egy gyerekkel még mi is elfértünk, pláne amíg 3 év alatti volt. 2 gyerek, főleg, ha ellenkező neműek, az pont 2x annyi cuccot jelent, mint 1. Mert mással játszanak, más érdekli őket stb. Pláne, hogy 3,5 év van köztük, teljesen más korosztály is. És ha valaki a kérésem ellenére is hoz egy újabb játékot a gyerekeknek alkalom nélkül, mégse indíthatok azzal, hogy kidobom, bár néha legszívesebben azt tenném.

Nincs egyébként sok játékuk annyira, csak nagy helyet foglalnak. Rajzasztal, autópálya, játékkonyha, csak hogy mondjak néhány példát. Namost ez egy olyan 19 nm nappaliban, ahol eleve van egy négyajtós ruhásszekrény, meg egy kétajtós törölközős, ágyneműs szekrény, egy tv állvány, mint állandó berendezés, már elég is, hogy tele legyen.

Biztos több cuccunk is van, mint nektek, de egy másfél szobás lakás sehogyse való 4 embernek. Törekedtem arra, hogy semmi ne legyen elöl, de tele vannak a szekrények is. Ruha lehetne, amit kidobok, lesz is, kikor elkezdünk dobozolni, de a ruhásszekrénybe mást úgyse tudok rakni. Limlomokat már rég offoltam.

2020. júl. 28. 07:57
 22/31 anonim ***** válasza:
Kérdező ha költöztetek majd írj updatet, kíváncsi vagyok, nyen fejlemények lesznek pakolás ügyileg:)
2020. júl. 28. 08:06
 23/31 A kérdező kommentje:

Oké :D elég sokat fog segíteni, higy a ruháknak lesz gardrób, ill a gyerekek szobájában egy beépített szekrény. Meg eleve, hogy nem a nappaliban lesz MINDEN. Mert jelenleg az ágyakon kívül majdnem minden ott van. A játékoknak vettem Ikea Kallax polcokat bele való dobozokkal, mert abba könnyű elpakolni, és rendezett hatást kelt. A laptopom se a konyhaasztalon lesz, mert a 35 nm nappaliban jut hely egy dolgozósaroknak. A mosógép nem a lakás közepén a konyhában, hanem lesz mosókonyha, így a szennyestartó is kimerül az előszobából (a jelenlegi 3 nm fürdőszobába nem fér be...)

Szóval elég minőségi váltás várható :D csak jussunk végre el odáig.

2020. júl. 28. 08:20
 24/31 anonim ***** válasza:
59%

"Nincs egyébként sok játékuk annyira, csak nagy helyet foglalnak. Rajzasztal, autópálya, játékkonyha, csak hogy mondjak néhány példát. Namost ez egy olyan 19 nm nappaliban, ahol eleve van egy négyajtós ruhásszekrény, meg egy kétajtós törölközős, ágyneműs szekrény, egy tv állvány, mint állandó berendezés, már elég is, hogy tele legyen."

Na itt a probléma... nagy tárgyakkal teli zsúfoltátok a kis lakást. Egy 40-50nm lakásba nem való autópálya, meg játékkonyha....meg ilyen nagy bútorok. De még egy 120nm esetén is max játszó szobába, nem a nappli kellős közepére.

Mindegyik eddigi javaslatodra sopánkodás volt a válasz. Te csak kapod a cuccot... amíg ide irkáltál és olvasgattál, addig simán kiselejtezhettél volna 1-1 polc cuccot bármelyik szekrényben.

Halmozós fajta vagy.... A költözés és az új háztartás bevezetése kitűnő alkalom, hogy ezen változtass. Ha nem fogsz, pár év és a 120nm házat is kinövitek.

2020. júl. 28. 08:24
 25/31 anonim ***** válasza:
32%
Ok, minddennek lesz helyiség, csak akkor tartsál is rendet, ne úgy mint a kis lakásban... ha lesz 3 helyett 15 helyiséged, de mind a 15-ben disznóól lesz, akkor csöbörből vederbe esete...
2020. júl. 28. 08:26
 26/31 A kérdező kommentje:

De most akkor ne játszanak semmivel a gyerekek? Egy autópálya meg egy játékkonyha annyira alap játékok. Ezeket spec tényleg én vettem. Tudom, régen két bottal is elvoltak a gyerekek, meg kukoricababával, de azért na... Nem is ismerek olyan kisgyerekes családot, ahol ilyen játékok nincsenek. És nyilván azért van a nappaliban, mert máshol nem lehet.

Amúgy amiről én beszélek, hogy kapjuk a játékokat, és tök fölösleges, az ilyen hatodik baba, fodrászos játék babafejjel, ötödik fajta építőjáték. Nem olyan nagyok, de vakahiva ezeket is tenni kell, a zsúfoltságot meg növelik, értelmük meg semmim

2020. júl. 28. 08:29
 27/31 A kérdező kommentje:

25: ez lenne a cél :) de jelenleg azt látom a rendtartás legnagyobb akadályának, hogy nincs hova pakolni. Rengeteg időt töltök azzal, hogy próbálok még egy kis helyet kicsikarni egy szekrényben, komódban, fiókban, higy még valamit el lehessen rakni szem elől.

Nem azt mondom, hogy nálam nincs hiba, biztos az is benne van, hogy sok holmink van, és más tud létezni minimalistàbban is. De pl ilyenek, hogy a játékkonyhának meg játékoknak nem a nappaliban van a helye, hanem játszószobában... Hát jó, de ha a nappalin kívül nincs több helyiség, ahol lehetnének, akkor ott lesznek 🤷‍♀️

Mondjuk az új helyen is lesz a nappaliban játék, mert a többi szoba az emeleten van, a másfél éves kicsit meg nyilván nem hagyhatom egyedül fent játszani, amíg főzök stb.

2020. júl. 28. 08:34
 28/31 A kérdező kommentje:
Eszembe jutott még valami: a rohadt plüssök. Na abból rengeteg van, 5 év alatt én szerintem összesen ha 3-at vettem, de mindig hoznak nekik a rokonok. Ezzel az a gond, hogy az 5 éves lányom rajong a plüssökért, számon tartja őket és rendszeresen játszik velük. Néha észrevétlenül tudok 1-2-t likvidálni, de minimálisat. Sokkal többet szeretnék. Na de ezt így hogy? Nem az, hogy ő a főnök vagy ilyesmi, de vegyek el tőle olyasmit, amit nagyon szeret, mert túl sok van belőle? Iszonyúan ragaszkodik hozzájuk, krokodil könnyekkel sírt, mikor próbáltam finoman mondani neki, hogy párat el kéne passzolni :/ és mondom, tényleg játszik velük. Ezzel totál meg vagyok lőve, nem szeretném őt semmibe venni és elpasszolni azt, amit szeret, de irtó ez tényleg sok.
2020. júl. 28. 09:24
 29/31 A kérdező kommentje:
Update, mert ígértem: 1 hete költöztünk, egy álom. Nagyon szép rend van mindig, pedig nem pakolok többet, mint korábban, a különbség, hogy van hova elrakni a cuccokat. Mindenkinek van szobája, és ott van a ruhája a saját szekrényében, nem egyetlen szekrényben a nappaliban. A játékoknak van tároló, a porszívó, szennyestartó nem a sarokból integet stb. Nincs zsúfoltság, csomó hely van mindenhol. Elég nagy felüdülés :D
2020. szept. 4. 10:51
 30/31 anonim ***** válasza:

Köszi a tudósítást, kérdező :-)

Gondoltam, hogy a nagyobb hely megoldja a dolgokat :-) (15-ös vagyok)

Csak arra vigyázz, hogy az évek során ne juss el megint odáig, hogy felhalmozódnak a tárgyak, mert bizony hajlamosak "észrevétlenül" belopózni és ottmaradni dolgok :-) Mire gondolok? felesleges ajándékok, kinőtt, le nem selejtezett ruhák, stb.

2020. szept. 4. 12:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!