Hogy tudnám jobban rendben tartani a lakást? Penge háziasszonyok tanácsaira lenn szükségem. (KIcsit hosszú lesz)
Vázolom a helyzetemet, hogy valamennyire lássátok a körülményeket: van 2 kisgyerekem (1,5 és 5 évesek), egy kutyám, egy macskám, jelenleg egy 50 nm-es nagyon szűkös, nagyon zsúfolt ház, illetve egy vállalkozásom, amiben egyedül dolgozom. Sosem voltam egy nagyon pedáns nő, kicsit rendetlen vagyok, elismerem. Nagyobb gyerekem ovis, de holnaptól itthon lesz, a másfél éves még itthon velem. Férjem rendes pasi, és bármit megcsinál itthon, de kb állandóan a készülő házunkon dolgozik a szabadidejében, minimális jelenleg az itthon töltött ideje, így a felsorolt dolgokkal nagyrészt egyedül kell(ene) boldogulnom most (1-2 hónap múlva költözünk).
Nos, a gond az, hogy ez így egyszerre nekem kicsit sok, így állandóan valaminek a rovására csinálok valami mást. És rendszerint a házimunka az, ami elmarad, mert a munka ugye muszáj, a gyerekek meg érthető módon igényelnek, kicsik még, nem tőlük akarok időt elvenni. Csakhogy így a lakásunk meg iszonyú kupis.
A zsúfoltság sajnos alap, úgyhogy ha éppen rendet raktam, akkor is úgy érzem, hogy rumli van, 4 ember cucca + játékok nem fér el ekkora helyen. Sok mindennek nincs helye, mert nem fér el sehol normálisan. Szóval ez a kiinduló helyzet.
A gond az, hogy egyszerűen nem tudok mindenhez azonnal odaállni, hogy megcsináljam. Pl mosott ruha elpakolása a szekrénybe, mosogatógép bepakolása, apróságok összeszedése itt-ott.
Ha bármit ki akarnék takarítani, az úgy kezdődik, hogy fél óra pakolás, hogy egyáltalán odaférjek normálisan. Ennyi időm meg egyszerűen nincs. Ha a kicsi elvan valamennyit magában délelőtt, akkor főzök. Ezen kívül, ha épp sürgős melóm nincs, akkor elkezdek pakolászni, de ez annyira elég, hogy a nagyon látványos dolgokkal kezdjek valamit, pl. mosogatógép, teregetés, pult rendberakása, porszívó (na, nem mind, 1-2 dolog ezek közül). Van, hogy ilyenkor dolgoznom kell, akkor a házmunka áll.
Van a kicsinek napi 1 db kétórás alvása, olyankor a munkámat csinálom, hogy ne mindent éjjel kelljen. Délután elmegyünk a nagyért, ha hazaértünk (fél 5 kb) ki kell menni velük a kertbe, fél 7-7-ig kint vagyunk, teregetést, ruhabeszedést tudom ilyenkor megoldani. Kb ekkor hazajön apjuk, átveszi őket, én ülök le dolgozni kb 10-ig, de közben néha azért macerálnak (sajnos elvonulni nem tudok ebben a pici lakásban). 8-9 közt gyerekek alszanak, apa rendet rak, de zajos dolgokat már nem tud csinálni, mert ugye alszanak, így ez is csak ilyen alap rendrakás.
Nagyjából így néz ki egy napunk. Jelenleg 2 napja nézem, hogy baromira ki kéne már suvickolni a fürdőt, de nem érek oda. 3 kosár mosott ruha vár elpakolásra, a nappaliban a komódokról el kellene pakolni a sok odarakott limlomot, a sütőre ráférne egy kiadós kisikálás, az ablakokra egy mosás. A mosnivalóval el vagyok úszva, port kéne törölni. És fogalmam sincs, hogy mikor fogom ezeket megcsinálni, mert áll előttem sok órányi meló is, rövid határidőkkel, holnaptól pedig az 5 éves is itthon lesz, aki már nem alszik délután.
Biztos nagyon sok dolgot rosszul csinálok, és be lehetne osztani a dolokat jobban, hogy ne halmozódjon így fel a házimunka. Ehhez kérek tippeket. Akinek mindig minden élére van állítva a lakásában, az hogy csinálja? Mit csináljak másképp, hogy ne legyen állandó káosz körülöttünk?
9: na ez a bak, hogy nem tudom elpkaolni. Nincs hova.
10: igen, vannak ilyenek, és tervezek is megszabadulni sok mindentől. Sok mindent kidobáltam már eddig is. Az a baj, hogy folyamatosan jön az utánpótlás, nincs több gyerek a családban egyik oldalon sem, úgyhogy mindenki a mieinket halmozza el, hiába kérem, hogy ha nincs alkalom, ne hozzanak már dolgokat.
Ettől függetlenül ez a lakás tényleg kicsi, nem csak a kacatok miatt :/
Ez a tárgyak felhalmozása nálam is egy időben gond volt.
Akkoriban sokat időztem "leszoktató" oldalak látogatásával.
Amit ott megtanultam és azóta is alkalmazok, az az, hogy:
Egy általános nagy lomtalanítás (nektek erre a költözés megfelelő alkalom) és utána, ha valami új dolgot beviszel a lakásba, akkor egy régit dobjál ki!
Persze ez kategóriánként értendő, nem úgy, hogy veszel egy nadrágot és dobj ki egy vázát, hanem ha veszel egy nadrágot, akkor dobj ki vagy ajándékozz el egyet, amit legalább egy éve nem vettél fel. Ne sajnáld, még ha címkés is! Ha eddig nem vetted fel, ezután sem fogod, ki vele! Ugyanez a játékokra és egyebekre is.
Nagyon hatásos módszer, nálam bevált.
A használt, megunt, felesleges játékokat- ha nincs gyerek akinek továbbadhatnád - be lehet vinni az óvodába, bölcsődébe, nagyon hálásak lesznek érte. Ott, ha kedve van hozzá a te gyereked is játszhat vele és legalább megszabadultál tőle.
Gyerekruhákat lehet zsákban feltenni a Vaterára, vagy a Jófogásra, vagy beadni egy anyaotthonba, karitatív boltba.
Egy-egy kisebb háztartási eszközt ami helyett van újabb/korszerűbb, ki lehet tenni a kukára, 5 perc múlva nem lesz ott.
Ahogy a megunt retikülök, cipők sem.
Kérdező, fogadd őszinte elismerésem - hidd el, mindent jól csinálsz, nincs semmi gond. Mi ketten vagyunk 47 nm-re és hasonló a gond - hát akkor 4 emberre hogyne lenne kicsi az 50 nm!
Szerintem is engedd el ezt a témát a költözésig, ott pedig úgyis nagyobb helyetek lesz.
Amikor én napi 10-12 órákat dolgoztam és egyedül neveltem a gyerekemet, nálam is mindig a háztartás látta kárát a dolognak.
De hidd el, ez egy sokkal jobb felállás, mintha a gyerek látná kárát a háztartásnak :-) (azaz minden tipp-topp lenne csak a gyerekekkel nem törődnél)
Ezt a pár hónapot már kibírjátok így :-)
Köszönöm szépen :)
12-es, ez jó ötlet, külön köszi. Érzem magamon, hogy nem szanálok elég hatékonyan amúgy, dolgozom addig még rajta. Ma nem dolgoztam, kicsit tudtam haladni a mosással meg a fürdővel.
Nem szelektalsz jól, szerintem. Én is ezt csináltam.
Aztán néhány órányi net után rajottem, volt olyan ruha amit megsirattam a porcelán ízeket ugyszint...
Játékokról ne is beszéljünk egy teljes szekrény cuccait dobtam ki.
Másik pedig a praktikus pakolás, tárolási, takarítási rendszer kialakitasa, flaylady stb...
Érdekes, mi 35 nm-elvagyunk hárman. 2 felnőtt, 1 gyerek. Nem gyűjtögetünk semmi, nem halmozunk fel cuccokat és évszakváltáskor csinálunk egy nagyobb lomizást, tavasszal és ősszel.
Nem veszünk meg semmi olyat amire nincs szükségünk. Ha meg jön valami új cucc, akkor helyette kidobunk/elajándékozunk/adományozunk valami régit. Pl.,tegnap vettem egy farmer rövid nacit, a régebbit ami már kicsit viseltes, kopott volt kidobtam.
Rendszerezünk mindent, szekrényekben, fiókokban. Mindennek dedikált helye van és nincsenek elől csecsebecsék, dísztárgyak. Kevés a nyitott felület, többnyire zárt szekrényekben tároljuk a cuccokat. Szinte az egyetlen nyitott felület a könyves polcunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!