Házfelújítás! Sokkaljam ezeket az árakat? Vagy korrekt?
Összeszedtem minden mestert, akiktől kaptam árajánlatot, a jövőre felújítandó házunkhoz. Ház paraméterei: 116 nm, 38 centis tégla fal, totális kibelezésre vár.
Villanyszerelés: anyagárral+terv, újravezetékezve véséssel, Asfora kapcsolókkal, konnektorokkal, fi relé, biztosítékok, led mennyezeti lámpák: 980 eft
Ablakcsere 3 rétegű üvegezéssel: 4/18/4/18/4; U= 0,5 [W/m2K] és bejárati ajtó csere: 1,55 mft
Homlokzati szigetelés: munkadíjjal, 14 centis Grafitos, 4 centis ablak káva körüli grafitos és 10 cm xps lábazati szigetelés, 3500ft/nm falburkolóval: 2,2 mft
Esőcsatornázás: anyagárral 450eft
Tető alatti deszkázás: anyagárral 530eft
Tetőszigetelés: közetgyapottal: 350eft
Terasz: 27nm, 60cm magas betonból kiöntött, 3500ft/nm járólappal: 950eft(szerintem rettenetesen sok)
Vízvezeték szerelés: újravezetékezve anyagárral 790eft
Fűtés: munkadíjjal: 42nm padlófűtés+8cm xps alj.szig.: (előszoba, konyha, fürdő, wc, étkező), kondenzációs kazánnal, gáztervvel, lapradiátorokkal szerelve, 3,3 mft
Szobák: nagyon magas kopásállóságú osztályos, laminált parkettával, 413eft
Fürdőszoba: anyagárral, káddal, elválasztott üveglapos tusoló a kádon, mosdókagyló, Grohe csaptelepekkel, 550eft
Wc: anyagárral, 210eft
Járólapozás: Előszoba, konyha, étkező munkadíjjal, 14000eft/nm (kiválasztott járólappal, fuga, csemperagasztó kiegyenlítőzve
Konyha: gépekkel 970eft
45nm es lakásra elég sokba került a kétrétegű üveges ablak. Az 1,55mft pedig pont kb az az ár, ami egyáltalán nem sok. A járólapozás, ahogy írta a kérdező pedig anyagárral, ez kb 8000ft/nm árus járólap.
A fűtésért én is kicsit kevesellem a 3,3 milliót.
"hozomra később fizet azon még nyer és benyeli nem adja át neked ... Részéről semmi kockázat csak üres fecsegés hízelgés"
Így van, ezen is nyer és még munkadíjat is fizetsz neki. Ne sajnáld az időt, magad rendeld meg az anyagokat WEBSHOP-ban és lehetőleg telefonon egyeztess a szállításról. Sok helyen elhozzák ingyen, ha már ott hagysz egy milliót. Nem hiszed el, de ezekkel milliókat fogsz spórolni.
9
Formáéis logika: szekértőként PONTOSAN tudja, hogy mennyiért, milyen munkálatokat fogadhat el, s mit nem.
Most annak alapján döntesz 13 millióról, hogy itt mit mondunk neked?
Egyik sokallja, a másik kevesli, te meg egyre zavartabb leszel!
Megjegyzem, szerintem is baromi sok!
Ahogy írta valaki, kérj még be vagy 3-4 árajánlatot és azok közül válassz! Az is fontos, hogy vegyél fel indifferens, hozzáértő, felelős építésvezetőt,(vagy műszaki vezetőt, akárhogy is nevezik) ne te csipogj ott "szőke nőként", mert nem vesznek komolyan, meg átvágnak.
# 11, látod, milyen kevés az infó, ha sokallod a 750 ezret az ablakokra (mivel nem is közöltem részleteket).
A szerkezet ára 350 körül volt (2 db háromszárnyú 240x170 (85e nettó/db), 2 db 90x170 (30e nettó/db)), a többi már a párkányozás, redőnyözés, szúnyogháló, szállítás, beszerelés, kőműves munka. Ha így nézzük, osztunk, szorzunk, akkor máris korrekt az ár.
A kérdésben felsorolt tételekről sem derül ki, hogy mit tartalmaznak, mit nem, és milyen minőségben.
"Esőcsatornázás: anyagárral 450eft"
Horror!!!
# 13: Építész tervezőként dolgozom, energetikai tanúsítóként, kollégám felelős műszaki vezető, és műszaki ellenőr (én ezeket a vizsgákat csak azért nem tettem le, mert felesleges, hogy mindkettőnknek meglegyen). Mindketten milliárdos nagyságrendű projekteken dolgozunk.
Valóban tisztában vagyunk az árakkal, normákkal, stb. Egy családi háznál viszont ezeket érvényesíteni lehetetlen, tárgyalni lehet, alkudni lehet, de az van, amit a piac diktál. Egy családi ház ráadásul sokkal drágább, mint egy nagy volumenű projekt.
Viszont minden tapasztalatom ellenére sem tudom megállapítani, hogy az árak korrektek vagy sem, mert csak minimálisan ismert a műszaki tartalom. Ablakok mérete, darabszáma? Konyhában gépek, minősége? Konyhabútorból van 20.000 Ft/elem meg 200.000 Ft/elem áron termék. Esőcsatorna folyómétere, anyaga? Tetőszigetelés négyzetméter, vastagság? Kiegészítő fóliák, burkolat?
Ennyi információ alapján teljes butaság korrektségen vitázni. Rossz minőségben drága, jó minőségben olcsó, ha meg semmit nem tudunk, akkor annyi, amennyi...
Az árakkal nem igazán vagyok tisztában, de a saját helyzetemmel igen, hamarosan én is el fogok jutni erre a sorra:
Villanyszerelés: anyagárba lenne nekem kb, villamosmérnökként több nagyon jó barátom is villanyszerelői végzettséggel rendelkezik, csinálják is jó minőségben, ingyen megcsinálják nekem(beszéltük már, én is tettem már meg nekik nagy szívességet).
Ablakcsere: ez gázos, de szintén van kőműves barát is, bár ő nem csinálná meg ingyen, de anyagárnál alig több.
Homlokzati szigetelés, ezt meg csinálom én is, csináltam már többször, meg tudom csinálni magamnak megfelelő minőségben.
Esőcsatornázás: egy közeli családtag megcsinálja anyagárban.
Tető alatti deszkázás: ezzel bajba lennék, nincs ismerős aki csinál ilyet, szóval ezt kénytelen lennék kifizetni
Tetőszigetelés: megcsinálom magamnak is, csináltam ezt is többször
Terasz: ez is sima magamnak jó szakember barátokkal
Vízvezeték szerelés és fűtés: na viszont ott ahol ezzel baj van, olyan házat nem veszek, azokat nem is keresem jelenleg, ez nekem szükséges hogy megfelelő állapotú legyen.
Szobák: falfestést és parkettázást megcsinálom akár egyedül is, de ide is lenne segítség.
Fürdőszoba: háááát itt talán kéne egy szakember, ide nincs ismerős aki megcsinálja
Wc: lásd fürdőszoba
Járólapozás: megcsinálom magamnak is
Konyha: ezt is megtudom.
Ha van egy kis ügyességed, voltál már házfelújítani, esetleg vannak jó szakember ismerőseid, szerintem ez sokkal sokkal olcsóbban kijön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!