Házfelújítás! Sokkaljam ezeket az árakat? Vagy korrekt?
Összeszedtem minden mestert, akiktől kaptam árajánlatot, a jövőre felújítandó házunkhoz. Ház paraméterei: 116 nm, 38 centis tégla fal, totális kibelezésre vár.
Villanyszerelés: anyagárral+terv, újravezetékezve véséssel, Asfora kapcsolókkal, konnektorokkal, fi relé, biztosítékok, led mennyezeti lámpák: 980 eft
Ablakcsere 3 rétegű üvegezéssel: 4/18/4/18/4; U= 0,5 [W/m2K] és bejárati ajtó csere: 1,55 mft
Homlokzati szigetelés: munkadíjjal, 14 centis Grafitos, 4 centis ablak káva körüli grafitos és 10 cm xps lábazati szigetelés, 3500ft/nm falburkolóval: 2,2 mft
Esőcsatornázás: anyagárral 450eft
Tető alatti deszkázás: anyagárral 530eft
Tetőszigetelés: közetgyapottal: 350eft
Terasz: 27nm, 60cm magas betonból kiöntött, 3500ft/nm járólappal: 950eft(szerintem rettenetesen sok)
Vízvezeték szerelés: újravezetékezve anyagárral 790eft
Fűtés: munkadíjjal: 42nm padlófűtés+8cm xps alj.szig.: (előszoba, konyha, fürdő, wc, étkező), kondenzációs kazánnal, gáztervvel, lapradiátorokkal szerelve, 3,3 mft
Szobák: nagyon magas kopásállóságú osztályos, laminált parkettával, 413eft
Fürdőszoba: anyagárral, káddal, elválasztott üveglapos tusoló a kádon, mosdókagyló, Grohe csaptelepekkel, 550eft
Wc: anyagárral, 210eft
Járólapozás: Előszoba, konyha, étkező munkadíjjal, 14000eft/nm (kiválasztott járólappal, fuga, csemperagasztó kiegyenlítőzve
Konyha: gépekkel 970eft
Isten hozott a 2018-as piacon.
Egy felújítás jelenleg 150.000 ft/nm-től indul felfelé, plusz áfa. Így tudsz kalkulálni.
Kérdező, alapszabály: legalább 3 árajánlatot gyűjtünk és középértékezünk.
Ha ennyire nem értesz hozzá, fogadj fel egy felelős műszaki ellenőr építészt, aki levezeti mindezt, és tudja, mi a drága s mi nem. Az sincs ingyen, de így milliókkal húzhatnak le.
Hát, most meg fognak kövezni, de szerintem pedig amihez értek, az korrekt belőle, pedig szoktam szörnyülködni az árakon. Persze eléggé kevés az információ.
Ablakcsere: egy 45 m2-es lakásra volt 750 Ft kétrétegű üveggel, egy házra a másfél millió teljesen alap.
Grafitos hőszigetelés: 14 cm grafitos anyagára 3500 Ft tüzépen, ragasztóról és egyebekről még nem is beszéltünk... Ha pedig valaki azt hiszi, hogy egy szaki a néhány száz négyzetméterre kedvezményt kap, hatalmasat téved... Szóval szerintem ez szintén korrekt ár.
A járólapozás tényleg soknak tűnik, de nem mindegy mennyi a járólap anyagára.
Egy konyhára is korrekt lehet a millió gépekkel, de itt is annyi a változó...
Szóval annyit tehetsz, hogy kérsz be további ajánlatokat (persze ha túl olcsót választasz, akkor meg azért fognak kiröhögni, mert kóklerre bíztad a dolgot...), illetve szétnézel a neten, hogy mi mennyibe kerül anyagárban, és látod mennyire van fölé lőve.
Az egyik válaszolónak: "felelős műszaki ellenőr építész" - ilyen nincs, van felelős műszaki vezető, vagy műszaki ellenőr, ide az utóbbira lehet szükség. Viszont ő sem az árakért felel, hanem a műszaki tartalomért, a kivitelezés minőségéért. Mit tud csinálni, ha drága? Letartóztatja a kivitelezőt? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!