Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mekkora kis megosztóra cserélt...

Mekkora kis megosztóra cseréltessem a jelenlegi 10A-est?

Figyelt kérdés

3 részre van bontva a lakás, amit az lefed elvileg az a konyha+1 szoba. A konyhában van egy új A-s hűtő meg egy most vett mikró illetve 3 villany (ha a spajzot is belevesszük) + 1 számítógép.

Mikróval még nincs is baj, mert elvileg bevitték mivel tényleg hibás, és javítják. De szeretnénk egy elektromos tűzhelyt is venni, viszont így már talán kevés lesz.

(mondjuk régen ugyanez volt a felállás, csak régi hűtő + mélyhűtő kombinációval).

A másik elosztó kérdése is érdekes, mert ott szintén egy szoba+WC+Fürdő van egyben, és a mosógép+olajradiátor+laptop már együtt nem megy.

2015. jan. 31. 11:07
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
100%

Egyidejűségnek nevezik. Próbáld meg egyszerre bekapcsolni az olajradiátort, a mosógépet (a mosógépről tudni kell, hogy csak csak csúcsban vesz fel 2,3kW-ot, azaz csak akkor amikor éppen fűt és még közben teker is...). Az olajradiátor is csak akkor ha éppen fűt (tekerd fel maximumra). Majd kapcsold be a számítógépedet (bár az nem fogyaszt 100-150W-nál többet bár az monitor függő is). Jahh és ne azt nézd mi van a számítógép tápra írva mert az a maximális teljesítménye... A 10B-s kismegszakító (ha jó állapotú) akkor valahol 10-14A-nél nagyobb tartós terhelésnél old le (5 perces kioldási idő) a rövid idejű kioldási árama 30-50A között van (100msec) /ld. IEC-EN60898/. A kismegszakító kioldási áram-idő jelleggörbe hőmérséklet függő is. Egy 10B-s kismegszakítón kb.2300W (2,3kW) terhelés az ami maximum lehet (ha rossz a kismegszakító és a tűrésmező felső vége felé van eltolodva, és a feszültség is a tűrésmező felső végéhez van közel akkor akár 3200W-ot is elbírhat, de ez már inkább hiba állapot).

És ezüstözött vezetéket erősáramú gyakorlatban én még nem láttam, pedig pár éve már a szakmában vagyok... Az jó lesz aluminium vezetéknek is. főleg a korból itélve amit pár hozzászólással korábban említett is a kérdező.

A számítás pedig rém egyszerű (Ohm törvénye, Joule hő, és egy pár más fizikai alapegyenlet utána): Egy fázisú fogyasztók és terhelések esetén: P=U*I (ahol P a teljesítmény Watt-ban, U a hálózat feszültség effektív értéke, I a terhelő áram effektív értéke). Ún. reaktív fogyasztóknál (pl. motorok stb.) P=U*I*cos(fi) ahol a fi az ún. fázis szög az áram és a feszültség közti fáziseltolódás. A cos fi értéke a fogyasztók jellegétől függően manapság 0,85-0,95 között van valahol (hogy mennyi csak méréssel állapítható meg). Ez tovább ragozható: P=U*U/R P=I*I*R (R a fogyasztó ellenállása).

2015. febr. 8. 18:41
 32/34 A kérdező kommentje:

általában az olajradiátor maxon megy ha megy és van hogy mosógép mellett. természetesen nem külön-külön értettem. annak semmi értelme hogy külön 2500 külön 2500 mert ugy nem egyben.

nem tudom honnan veszitek hogy aluminium vezetékeim vannak, mint mondtam nem láttam vagyis egyszer igen inkább sötét volt mint világos, főleg nem fehér.

2015. febr. 8. 18:57
 33/34 anonim ***** válasza:
100%
Onnan gondoljuk, hogy aluminium vezetéked van, mert az elmúlt kb. 100 évben Magyarországon szinte kizárólag csak alumínium vagy réz vezetéket használtak ilyen szerelésekhez. Mikro elektronikában nagyon különleges alkalmazásokhoz használtak még arany illetve aranyozott vezetékeket. Ha azt írod, hogy "ezüst" színű akkor az szinte 99% hogy alumínium, mert a réznek teljesen más színe van.
2015. febr. 8. 20:25
 34/34 A kérdező kommentje:

de én sose láttam a vezetéket, csak a külsőt az tényleg fehér. nekem csak mondták hogy ezüstözött. de ezek szerint hülyeség.

a szálak ilyen sötét színüek.

2015. febr. 9. 00:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!