Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mekkora kis megosztóra cserélt...

Mekkora kis megosztóra cseréltessem a jelenlegi 10A-est?

Figyelt kérdés

3 részre van bontva a lakás, amit az lefed elvileg az a konyha+1 szoba. A konyhában van egy új A-s hűtő meg egy most vett mikró illetve 3 villany (ha a spajzot is belevesszük) + 1 számítógép.

Mikróval még nincs is baj, mert elvileg bevitték mivel tényleg hibás, és javítják. De szeretnénk egy elektromos tűzhelyt is venni, viszont így már talán kevés lesz.

(mondjuk régen ugyanez volt a felállás, csak régi hűtő + mélyhűtő kombinációval).

A másik elosztó kérdése is érdekes, mert ott szintén egy szoba+WC+Fürdő van egyben, és a mosógép+olajradiátor+laptop már együtt nem megy.

2015. jan. 31. 11:07
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
58%
Esetleg normálisan leírhatnád, hogy hálózatbővítést kérsz, és nem az óra után mókolsz!
2015. febr. 1. 14:00
 22/34 A kérdező kommentje:
3 fázis van már most is 3x10amper hogy a picsba írjam ezt le hogy megértsd. de fejezzük be szerintem!
2015. febr. 1. 14:06
 23/34 A kérdező kommentje:

te érted félre én egyértelműen megkérdeztem mennyit igényeljek, te hebegsz habogsz mindenről kontár létedre.

ez se olyna hogy kihívom oszt megoldják igényelni kell, mire van szükségem, a kérdés egyértelműen az volt, hány amper kell nem az, hogy ki hogy mire cserélje.

2015. febr. 1. 14:08
 24/34 anonim ***** válasza:
72%

"te hebegsz habogsz mindenről kontár létedre. "

Kedves zseniális kérdező:

még mindig nem adtad meg a készülékek fogyasztását, tudod KW, összeadod, és elosztod 230-al, és máris megvan, hogy hány Amperre lesz szükséged /általános iskola, 6-os anyag/.

Olyan szakmai apróságokkal nem merlek zavarni -elvégre jobban értesz hozzá nálam-, hogy egy lakást hány áramkörre illendő szétosztani, melyik fogyasztónak illik külön kismegszakítót felrakni.

2015. febr. 2. 19:22
 25/34 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nagyon nem jött le, hogy tudnád miről beszélsz. Azt, hogy mire lehet és mire kell cserélni két nagyon eltérő dolog. 32A-ig "alanyi jogon" ez lehet 3x10A vagy 1x32A. A maximum amit igényelhetsz kb. a csillagos ég, legfeljebb átminősítenek háztartási fogyasztóból ipari, vagy ipari nagyfogyasztónak. Ha van 3 fázisuú elektromos tűzhelyed, meg mikró meg ilyenek én a 3x20A-at javasolnám elsőre. A 3x16A kevés lehet, mert a zömében egyfázisú fogyasztóknál hamar bele lehet ütközni a 16A-be (induló áram és stb.).

Azt, hogy a hálózatod mit bír, az attól függ milyen vezetékek vannak a falban. Ahogy írod valószínűleg ez alu vezeték. Ez ritkán nagyobb családi háznál mint 2,5-es, akkor kb. 16A a maximális áramkörönként.

2015. febr. 7. 21:03
 26/34 A kérdező kommentje:

Elsőnek is, sose említettem hogy aluminium vezeték. Valaki olyasmit mondott hogy erős ezüstvezeték. De olyan nincs. Ti ebből levettétek azt a tanulságot, hogy no akkor biztos úgy néz ki mint az ezüst! Ezt pedig senki sem mondta.

Másrészt:

Ha a KW okat kéne összedni és azt osztani a feszültséggel (230), akkor gyakorilatilag 5 Amper is elég lenne, ami szerintem hülyeség ugyanis:

Pl. a legnagyobb fogyasztó a boyleren kivül az az olajradiátor most ami 2500W-os, ami 2,5 Kw vagyis még 1 amper se menne ami így nagyon hülyeség.

Viszont ha W-ot kell osztani 230-al, akkor megint az mert a 2500W+számítógép+2 villany+mosógép nem kéne tudnia mennie egyszerre egy körön probléma nélkül.

Ugyanakkor papíron és a kismegosztón is 10B van feltüntetve.

2015. febr. 7. 21:42
 27/34 anonim ***** válasza:
58%

"ami 2,5 Kw vagyis még 1 amper se menne ami így nagyon hülyeség. "

Ülj le, egyes!

2,5KW az 2500W, amit ha elosztasz 230-al, akkor 10,7A! /általános-iskolai fizika és matematika tananyag!/

2015. febr. 8. 10:31
 28/34 A kérdező kommentje:

ugye tudod hogy saját magadat égeted?

a készülékek fogyasztását, tudod KW, összeadod, és elosztod 230-al, és máris megvan, hogy hány Amperre lesz szükséged

mellesleg amit most számolsz az nem jön ki. :)

10A B-n nem futna el akkor kb 4-5000 W egyszerre egy elosztón ;)

2015. febr. 8. 11:31
 29/34 anonim ***** válasza:
100%
Szükséged lesz egy fizika tankönyvre. Meg egy villanyszerelőre mindenképpen.
2015. febr. 8. 12:41
 30/34 A kérdező kommentje:

még mindig nem értem, hogy miért kéne, hiszen:

még mindig 10A papíron a szoba+fürdőszoba teljesítménye, még mindig 1 ágon vannak (ez is 100%), és még mindig 2300W-os a mosógépem és 2500W-os az olajradiátorom és még mindig fogyaszt a számítógép tápja olyan 300W-ot.

Vagyis ha az 5000-et elosztom 230-al akkor ez: 21-22.

Ha 10A-es kismegosztón megy ez a teljesítmény hogy bírja a 22A-t?

És mielőtt megkérdeznétek:

- bekötési jegyzőkönyven és a kismegosztókon is ott a 10A - B.

- Ha lekapcsolom a 3. kismegosztót pont a szobám, és a fürdőszoba nincs áram alatt.

Vagyis megint ott tartunk, hogy valami hiba van az egyenletetekben.

2015. febr. 8. 13:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!