Mekkora kis megosztóra cseréltessem a jelenlegi 10A-est?
3 részre van bontva a lakás, amit az lefed elvileg az a konyha+1 szoba. A konyhában van egy új A-s hűtő meg egy most vett mikró illetve 3 villany (ha a spajzot is belevesszük) + 1 számítógép.
Mikróval még nincs is baj, mert elvileg bevitték mivel tényleg hibás, és javítják. De szeretnénk egy elektromos tűzhelyt is venni, viszont így már talán kevés lesz.
(mondjuk régen ugyanez volt a felállás, csak régi hűtő + mélyhűtő kombinációval).
A másik elosztó kérdése is érdekes, mert ott szintén egy szoba+WC+Fürdő van egyben, és a mosógép+olajradiátor+laptop már együtt nem megy.
te érted félre én egyértelműen megkérdeztem mennyit igényeljek, te hebegsz habogsz mindenről kontár létedre.
ez se olyna hogy kihívom oszt megoldják igényelni kell, mire van szükségem, a kérdés egyértelműen az volt, hány amper kell nem az, hogy ki hogy mire cserélje.
"te hebegsz habogsz mindenről kontár létedre. "
Kedves zseniális kérdező:
még mindig nem adtad meg a készülékek fogyasztását, tudod KW, összeadod, és elosztod 230-al, és máris megvan, hogy hány Amperre lesz szükséged /általános iskola, 6-os anyag/.
Olyan szakmai apróságokkal nem merlek zavarni -elvégre jobban értesz hozzá nálam-, hogy egy lakást hány áramkörre illendő szétosztani, melyik fogyasztónak illik külön kismegszakítót felrakni.
Nekem nagyon nem jött le, hogy tudnád miről beszélsz. Azt, hogy mire lehet és mire kell cserélni két nagyon eltérő dolog. 32A-ig "alanyi jogon" ez lehet 3x10A vagy 1x32A. A maximum amit igényelhetsz kb. a csillagos ég, legfeljebb átminősítenek háztartási fogyasztóból ipari, vagy ipari nagyfogyasztónak. Ha van 3 fázisuú elektromos tűzhelyed, meg mikró meg ilyenek én a 3x20A-at javasolnám elsőre. A 3x16A kevés lehet, mert a zömében egyfázisú fogyasztóknál hamar bele lehet ütközni a 16A-be (induló áram és stb.).
Azt, hogy a hálózatod mit bír, az attól függ milyen vezetékek vannak a falban. Ahogy írod valószínűleg ez alu vezeték. Ez ritkán nagyobb családi háznál mint 2,5-es, akkor kb. 16A a maximális áramkörönként.
Elsőnek is, sose említettem hogy aluminium vezeték. Valaki olyasmit mondott hogy erős ezüstvezeték. De olyan nincs. Ti ebből levettétek azt a tanulságot, hogy no akkor biztos úgy néz ki mint az ezüst! Ezt pedig senki sem mondta.
Másrészt:
Ha a KW okat kéne összedni és azt osztani a feszültséggel (230), akkor gyakorilatilag 5 Amper is elég lenne, ami szerintem hülyeség ugyanis:
Pl. a legnagyobb fogyasztó a boyleren kivül az az olajradiátor most ami 2500W-os, ami 2,5 Kw vagyis még 1 amper se menne ami így nagyon hülyeség.
Viszont ha W-ot kell osztani 230-al, akkor megint az mert a 2500W+számítógép+2 villany+mosógép nem kéne tudnia mennie egyszerre egy körön probléma nélkül.
Ugyanakkor papíron és a kismegosztón is 10B van feltüntetve.
"ami 2,5 Kw vagyis még 1 amper se menne ami így nagyon hülyeség. "
Ülj le, egyes!
2,5KW az 2500W, amit ha elosztasz 230-al, akkor 10,7A! /általános-iskolai fizika és matematika tananyag!/
ugye tudod hogy saját magadat égeted?
a készülékek fogyasztását, tudod KW, összeadod, és elosztod 230-al, és máris megvan, hogy hány Amperre lesz szükséged
mellesleg amit most számolsz az nem jön ki. :)
10A B-n nem futna el akkor kb 4-5000 W egyszerre egy elosztón ;)
még mindig nem értem, hogy miért kéne, hiszen:
még mindig 10A papíron a szoba+fürdőszoba teljesítménye, még mindig 1 ágon vannak (ez is 100%), és még mindig 2300W-os a mosógépem és 2500W-os az olajradiátorom és még mindig fogyaszt a számítógép tápja olyan 300W-ot.
Vagyis ha az 5000-et elosztom 230-al akkor ez: 21-22.
Ha 10A-es kismegosztón megy ez a teljesítmény hogy bírja a 22A-t?
És mielőtt megkérdeznétek:
- bekötési jegyzőkönyven és a kismegosztókon is ott a 10A - B.
- Ha lekapcsolom a 3. kismegosztót pont a szobám, és a fürdőszoba nincs áram alatt.
Vagyis megint ott tartunk, hogy valami hiba van az egyenletetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!