Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ezek után ki az aki még...

Ezek után ki az aki még szakembert fogad?

Figyelt kérdés

Vettünk egy erősen felújítandó családi házat igen nyomott áron tavaly. Jó alapnak tűnt, sokkal olcsóbb volt mint a környékbeli újabb építésű ingatlanok. Kértünk akkor árajánlatot több vállalkozótól is fürdőszoba felújításra, járólapozásra, térkövezésre stb…hát olyan árakon vállalták volna, hogy felhúztam magam és nekiálltam én megcsinálni.

Az interneten rengeteg videó és cikk van különböző munkálatokról. Egy majom is meg tud tanulni festeni meg csempézni, miért fizessen akkor bárki százezreket azért, hogy valami kókler összetaknyolja? És akkor még nem is beszélve arról, hogy a legtöbb trógerkedik, lemondja, tologatja, majd ekkor jövök, majd akkor jövök…Mióta ebbe beleinvesztálódtam rengeteg hasonló esetet látok a social median, hogy az emberek saját maguk dolgoznak az ingatlanjukon. Gondolom nem véletlenül.

Azóta egyébként elkészült a ház a töredékéből és másokat is bíztatok arra, hogy próbálják meg maguk. Rengeteg barátomnak segítek munka után néhány sörért lábazatot csinálni meg mindenféle munkát. Kezd újra feléledni a régi kommuna gondolkodás és egymásnak segítenek a barátok az építkezéssel. Szerintem ez nagyon jó dolog!

Kezdik már vajon ezt megérezni a szakik? Vagy még mindig sok az életképtelen aki soha nem fogott még csavarhúzót a kezébe?

2023. márc. 28. 11:43
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
34%
Azért megnézném, hogy rakja le a sok otthoni szakértő a teraszra a lapokat 😃😃😃
2023. márc. 28. 18:52
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

rengeteg életképtelen ember van.

fel kell mérni, mi az amit meg tudsz csinálni.

a youtube korában tényleg konkretan a technikát, mozdulatokat is ellesheted.

de hidd el, tényleg van, aki egy villanykörtét nem tud kicserélni egyedül, es ez nem vicc.

Meg van az a réteg, aki megkeres napi százezreket, ő pont leszarja mennyit fizet a szakinak, akkor sem fog rászánni pár napot az életéből egy festésre sem.

2023. márc. 28. 19:35
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Tobb mint 10 eve festek, az ugyfelek nagy resze tehetos ember es nem rokkan bele ha ki kell fizetni a festot. Te viszont gondolom nem vagy gazdag, igy probalod megfogni a penzt ahol lehet.

A szakik olyan projekteken is dolgoznak amit e megrendelo nem is tudna megcsinalni sajat maga mert evekig tartana. Pl komplett hazfelujitasnal ha egyedul vagy a csaladdal nekiallsz falat bontani, ajtot kiszedni, ujat betenni, ablakokat cserelni, burkolni, konyhabutort beszeletni, festeni, lampakat felrakni,stb akkor nagyo sok idpbe telik, foleg hogy munka mellett csinalod delutan meg hetvegente es a csalad meg a baratok sem hetfotol pentekig mennek hozzad segiteni napi 8 orat.

Igaz, festeni nem nehez de minosegben megcsinalni mar az. Megneznem hogyan glettelsz le egy szobat, hogyan csiszolod, fested.

2023. márc. 29. 02:48
 14/26 anonim ***** válasza:

Szia!

Mi is nagyon mélyen áron alul vettünk felújítandó ingatlant. Szakember villanyhoz és klíma szereléshez kellett, de minden mást megcsináltunk mi is, nyilván azért, mert a keret szűkös volt.

Konkrétan nőként én járólapoztam a konyhát. Nem hibátlan, de ár/érték arányban kiváló.

Bojlert is kötöttünk be, wc-tartályt cseréltünk, laminált parkettáztunk, festettünk, gletteltünk, erkély korlátot csináltunk, redőnyöztünk, szanitereket cseréltünk, sőt még a bejárati ajtót is mi cseréltük ki, de az ikea konyhát is magunk építettük be gépekkel, csak a gáz főzőlaphoz jött szaki biztonsági okokból. Egyébként teraszt is burkoltunk a Mapei kisokos kalauzai alapján, elég hülyebiztosan le van írva minden a kiskönyveikben, rétegrendek, mire kell figyelni, pontosan milyen anyagot kell venni. 3 év után is tökéletes, nincs gond vele.

Itt ami drága az az idő tényező, de szerencsére rugalmas munkaidőnk van, nyaralás helyett mi a házon dolgoztunk.

Nem állítom, nem tökéletes minden, ha jó szakemberek kijönnének, biztosan mindenben fel tudnának sorolni sok hibát, de ezerszer szebb, mint amit gondoltam. Látjuk a hibákat, tanultunk belőlük, második körre biztosan minden tökéletes lesz, addig pedig bőven elégedettek vagyunk.

Ma sajnos nagyon sok gyorstalpalós okj huszár szakember van, akik ennél is gyatrább munkát adnak ki a kezükből. Mi inkább lassan dolgoztunk, de igyekeztünk nagyon precizek lenni. Sokkal tovább eltartott 1-1 fázis, mintha szaki csinálta volna, ez tény.

Arról nem is beszélve hogy a szerszámkészletünk gyarapodott, mindenféle barkácsgépet beszereztünk, amivel már sokmindent tudunk csinálni, ezeket csak egyszer kell megvenni.

Idén jutunk el a külső munkákhoz, na az már neccesebb lesz.

Összességében azt gondolom, hogy a jó szakemberek becsülendőek, és aranyat érnek, ügyes kezűek, profik, és ha tehetném, mindent velük csináltatnék.

Pályakezdő első lakásos fiatalként viszont ez nem fért bele, talán majd ha idősebb leszek, és több megtakarításom lesz, akkor mindenre szakembert fogok felfogadni.

2023. márc. 29. 11:01
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Ja és amit leírtam az már 2-3 éves projekt, és még mindig nincs vége, de közben itt lakunk bent, nem kellett közben albérletet fizetni, nem vertük magunkat hitelbe, hiszen mindig annyit költünk amennyi van.
2023. márc. 29. 11:02
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és amit mindenképp betartunk: villannyal, gázzal, vízzel, statikával kókányolás nincs! Addig merészkedtem maximum, hogy konnektort, kapcsolót és lámpatestet cseréltem, de apám villanyszerelő volt, mellette nőttem fel. Többi ízlés kérdése.
2023. márc. 29. 11:05
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

"rengeteg életképtelen ember van"

Az nem életképtelenség, hogy ha megnézel valamilyen szakmunkát YouTube-on, akkor az neked elsőre nem lesz olyan minőségű, mint hiszed. Ez szimplán a gyakorlat hiánya, mert persze, el lehet sok mindent sajátítani netről, de begyakorolni nem lehet. Az átlagembernek meg nyilván nincs lehetősége random csempézgetni, glettelgetni, a többitől ne is beszéljünk.

Szóval hiába nézem én meg, hogy kell csempézni, ez elméletben szép, és lehet, hogy a 3 nm-es panelterasznál meg is próbálkozom vele, mert ha 3 év múlva már feljött a fele, az nem volt anyagi katasztrófa, de azért a családi házam 30 nm-es teraszát nem állnék neki csak úgy burkolni, ha sosem csináltam még, mert kicsit drága mulatság lenne, ha 3 év múlva lehetne szedetni fel az egészet és újrarakatni.

Nagyon lebecsülitek a szakmunka gyakorlati oldalát. Én pl. autodidakta módon tanultam meg németül felsőfokon, úgy, hogy dolgozni is a nyelvvel dolgozom, ettől függetlenül elhiheted, hogy az első lefordított levelemen ma nevetnék, milyen rossz lett. Csak ugye azt tudtam gyakorolni sokáig, csempézni mondjuk hol csempézzek? Hol gletteljek? Hol vakoljak?

Emlékszem még, milyen lett, mikor első alkalommal festettünk a férjemmel. Na, azóta igen, festettünk párszor és ma már tudunk normálisan, de az első bizony nem lett szép, csak ugye újrafesteni a konyhát megint nem nagy vagyon.

Padlókat, csempéket felszedetni, a villanyt átköttetni, stb. az viszont igen.

2023. márc. 29. 11:20
 18/26 anonim ***** válasza:

#17: szerinted a szakember hol tanul meg csempézni? elárulom, valakinek a lakásában, házában.

az elmúlt 10 évben annyi kontár "szakember" munkáját láttam, hogy hányingerem van tőle.

Kösz, amit meg tudok csinálni, azt megcsinálom magamnak.

ha betartod a gyártói előírásokat, nem fog feljönni a járólap, első próbálkozasra sem.

2023. márc. 29. 11:32
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

#15 "Ja és amit leírtam az már 2-3 éves projekt, és még mindig nincs vége, de közben itt lakunk bent, nem kellett közben albérletet fizetni, nem vertük magunkat hitelbe, hiszen mindig annyit költünk amennyi van."

Megnyugtatlak, máshol is általában ez van még ha szakemberek csinálják is.

Mi másokkal építtettük fel a házunkat, a festés, laminált padló volt csak saját munkánk. De 15 éve nem vagyunk készen a házzal, mert amire akkor nem volt pénzünk azt mi sem fejeztük be hitelből, inkább kivártunk. Évekig elég volt a 3 gyereknek 1 szoba, lassanként lett meg a sajátjuk sorban. A második fürdőszoba is csak 2 éve lett készen, de akkor már kellett újra csinálni az elsőben a zuhanyzót is mert addigra tönkrement. Aztán ott a pince, a garázs sincs még készen, de mindig van valami a kertben is. Hol egy hibás kapu, hol egy kerítés javítás, most újra kell festeni is. Szóval jól csináltátok, ez a lényeg. Soha nem lesz olyan, hogy na most készen van a ház, mert mire első körben elkészül minden addigra a legelsők tönkremennek és cserélni kell vagy tudsz napelemet rakatni, bővíteni az elektromos hálózatot, mert már kell a töltő az elektromos autónak vagy éppen felnőtt a gyerek és már le kell cserélni a szobáját gyerekesről felnőttesre. :)

Viszont így mindig meg tudjátok majd oldani, mert annyit költötök amitek van, a többit kipótoljátok a saját munkátokkal. Megtehetnénk, hogy mindent mással csináltatunk meg, szerencsére jól keresünk, még sem erre költjük. Még a lányomnak is természetes, hogy a saját szobáját ő maga festi ki ha változtatni akar, nem költünk festőre, ezt meg tudjuk csinálni. Csak mivel már felnőtt nem velem meg a tesójával csinálta, hanem a két barátnőjével. De fel kell ismerni mi az amit már nem magunk akarunk megcsinálni és arra érdemes költeni. A párom próbált spórolni villanyszerelőnél meg vízvezeték szerelőnél is, de ahogy valaki már előttem írta is, az ilyenből általában úgy jön ki az ember, hogy többe is kerül és a végén mégis kell a szakember. A mosogatógép bekötése egyszerű feladatnak tűnik, aztán még sem sikerült sokadszorra sem, kellett a szerelő, ahogy a "csak visszateszem a lámpákat a helyére" felkiáltás szigetelés után annyit jelentett, hogy egyszer megrázta az áram, mert elnézte mikor kapcsolta le vagy fel a főkapcsolót közben, meg az egyik lámpánk azóta sem működik rendesen.

Most már ő is úgy van vele, hogy jobb lett volna kifizetni egy villanyszerelőt, de mivel már elkészült, így késő bánat. Majd legközelebb!

2023. márc. 29. 12:30
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Nincs azzal probléma, ha az ember magának dolgozik otthon, de akkor az első jelentősebb problémánál se lepődjön meg, ha a szaki 2-3x drágább lesz. Arról nem is beszélve, hogy egy normálisan dolgozó szakember fél évnél előbb nagyon nem jut el hozzád. A többi meg olyan, amilyen..

Sok embernek fogalma sincs arról, hogy mivel jár egy családi ház teljes felújítása. Tudja, hogy festeni meg burkolni kell, de eszükbe se jut, hogy a villamoshálózatot, a fűtés rendszert, a víz és szennyvíz rendszert is meg kellene nézni, esetleg fel kellene újítani.

Mi is sokszor futunk bele abba, hogy jaj fel kellene rakni pár darab csempét, de az egészeket én is fel tudom, csak vágni kellene stb.. aztán amikor ugyanannyiba kerül meg nem érti, hogy csak azért mert ő spórolni akar, egy szakember sem fog 2 órát utazni, meg 1 órát dolgozni negyed annyi pénzért. Főleg, ha 1 teljes munkanap kuka miatta.

Egy festés, egy panel fürdő még elmegy, bár ritka az olyan ember, akinek minden szerszáma megvan hozzá, főleg, ha a saját cuccaik is alig férnek el. Bár a festés is csak addig a pontig vicces, amíg le nem kapja az összes réteget a falról, és nem elég, hogy kivett 2-3 nap szabit, de még szakit is hívhat, mert kaparni, glettelni, meg csiszolni már nem áll neki.

Azért egy valamirevaló szakember először egy mester mellett kezdi, aki nem hagyja neki, hogy trehány munkát hagyjon maga után. Én is faterral dolgozok, mindent úgy tanulok, hogy először nézem, majd apránként tanulom, amíg bele nem jövök.. ha valami félre megy, ott van és szól, vagy kijavítja.

Az meg, hogy ma már kb bárki lehet vállalkozó, azért tessék a kamarát és a rendszert szidni, ne a megbízható és alázatos szakembereket beskatulyázni.

2023. márc. 29. 18:38
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!