Ki bele vágot miért tette/megérte?Napelem a tetőre?
5-6 cégtől van írásos ajánlatom napelem telepítésére, különböző árajánlatokkal.
Két dolog volt azonos az összes ajánlatban:
1. Mindegyik cég ígért fűt, fát, bokrot és mindegyik azt hazudta, hogy 6-8 év alatt megtérül az ára.
2. Visszaírtam, hogy megcsináltatom velük azzal a kikötéssel, hogy ezt írásban adják.
Erre egyik cég sem volt hajlandó.
Régebben az autóknál volt divatban az a verseny a hülyegyerekeknél, hogy kinek fogyaszt kevesebbet a benzines romhalmaza.
Úgy tűnik, hogy mostanra a napelemekkel menőznek itt egyesek, hogy kinek térül meg hamarabb...
A végére még maguk is elhiszik a saját meséjüket.
Én speciel nem fikázom, mert nem is ismerem.
Viszont egy 7-8 ezres villany és évi 180ezer gáz mellett nekem nem éri meg beinvesztálni alaphangon 3-4 milliót, plusz az egész rendszert villanyra állítani (vezetékek, szerelés, fűtőtestek, villanytűzhely) újabb minimum 2 millióért, mert nem vagyunk 20 évesek.
Ha meg is érnénk azt a 15-20 évet, amikorra nekünk rentábilissá válna, addigra lesznek újabb, korszerűbb technológiák, vagy alanyi jogon ingyen teszik minden házra.:)
"én meg élvezem hogy nincs villanyszámla"
Már hogyne lenne?!
Csak kifizetted min. 10 évre előre!
Ráadásul a másfél millió v. hasonló összegből megépített napelemmel még nem lehet fűtést kiváltani, mert nincsen akkora kapacitása, hogy a nyári hónapokban összeszedje a téli fűtéshez szükséges többletenergiát.
De meséld csak ezt, ha attól boldogabb vagy.
500kwh körül van a havi fogyasztásunk. 2,4m volt a rendszer ami 100%ban kiváltja. Ez kb 9,5 év megtérülés.
Sma inverterre 5 év az alap garancia ami 20(!) Évre bővíthető. Ennyit arról, hogy pár évente megdoglene.
Aki napelemes árammal fűt az viszont el van tévedve. Fűteni tökéletesen nem éri meg normál árammal, mivel a geo és h tarifák fele áron vannak...
Ez a nagy inverter para onnan jön, hogy MO-n még az ELMŰ is bóvli xar kínai inverterekkel telepít - nem is beszélve a "jóárasított" maszek szerelőkről.
Meg lehet nézni nyugodtan németországot, ahol 30 éve volt egy nagy állami támogatott napelem program a lakosságnak, a 90%-áa a rendszereknek a mai napig megy, nagyja az eredeti inverterével...
Normális inverter kell venni, ott alsóhangon 10+ év az élettartam, de mint mondtam pl. az SMA-nál lehet venni kiterjesztett garanciát 20 évre. Ha ezt bevállalja a gyártó akkor nyilvánvaló, hogy az esetek 99%ában ki is bírja.
Fűtetni továbbra sem érdemes vele, mert amíg a normál tarifa 38 ft (és ebbe a kategóráiba esik a napelem által termelt energia) addig a h vagy geo tarifa 24 forint. Ez kb. 60%-al növeli meg a napelem megtérülési idejét egyrészről, ami önmagában kétségessé teszi, továbbá a villany fűtéshez szinte biztos, hogy hálózatot kellene bővíteni, ami drága, míg a H vagy G tarifa igénylésekor ingyen van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!