Miért van az, hogy a legtöbb ember, aki kiköltözik falura egy város közelében, nem is falusias környezetet szeretne maga köré?
Azért, mert rá vannak kenyszerülve. Októbertől elérhetővé vált a zöld hitel. 70M/2,5% kamat, amialtal az állam még jobban felfújta az ingatlan-lufit. Augusztustól ideáig széduletesen emelkedtek az újépítésű ingatlanok árai ami magukkal vonzották a használt ingatlanok, albérletek árait. Pl. Győrben egy kisebb telek 50+ M, ikerház 130 nm 115 M szerkezetkészen. Az agglomerációban a nyáron még 36-38 M-ba kerültek az új házak. Most ugyanaz a ház 43-47 M. Ezt sem tudja mindenki kipengetni.
900 nm-es telkeken építenek CSÓK-képes ikerházakat. Átlagban 30%-os a telek beépíthetősége.
Győrben egy kisebb lakás beállóval vagy garázzsal ( kötelező megvásárolni és nem opció) annyiba kerül mint Győr 20 km-es vonzáskörzetében egy új családi ház.
Nos, ezért sokan bevállalják a vidéket. Ha újonnan nyílt lakoparkrol van szó, akkor akár jó is lehet.
Változik a világ, ezt el kell fogadni.
Én pont egy ilyen mini földterületre építkezek. 580 m2-es telek bőven elég lesz nekem, ebből kb 300 m2 lesz a füves területem. Nem akarok gyümölcs fákat, meg konyha kertet stb. Szép dús füvet akarok, néhány disznövénnyel, dísz fával.
És bizony nekem is 2 méter magas beton kerítésem épül majd körbe, én nem akarom, hogy azt nézzék mit csinálok, biztoson fogok zörögni, de nem zavar ha a többi szomszéd zörög.
20 méteres utca frontja van az utcában mindenkinek, így nem vagyunk egymás nyakán. Nincsenek iker házak, 1 telek 1 ház. Viszont tiszta a levegő, nincs átmenő forgalom az utcában, de mégis a falu központba van, kb 1000 fős település 12 km-re Győrtől. Jó a közlekedés, jók az utak, van bolt, kocsma, fogorvos, orvos, buszmegálló 100 méteren belül, 500 méterre van posta és bölcsöde, óvoda. Iskola nincs, de van iskola busz ami a gyerekeket célirányosan összeszedi, és 2 faluval arrébb leteszi az iskolában, majd nap végén ugyan ez visszafelé.
Szívesen vettem volna telket Győr kert városi részén, de csak a telek ott többe kerül, mint itt kulcsrakészen a ház.
Ez sokkal nyugodtabb szerintem mint egy társasházi tégla lakás, jóval csendesebb, és egy kutyát is normális körülmények között lehet tartani.
Persze az is tény bármit szeretnék szinte biztosan Győrbe kell érte menni, de kocsival 15-20 perc alatt célba érek. Városi busszal sokszor tovább tart pl Adyvárosból bemenni a Belvárosba.
Én város külső részén falusi környezetben laktam, de soha az életben nem szerettem. Sokkal jobban tetszik a mai formája, ahol kertvárosias a hangulat.
Amúgy pont nem muszáj tágas hatalma kert. Nekünk ott áll otthon, termelni semmit nem éri meg rajta, foglalkozni nem éri meg vele mert ahhoz rohadt nagy. Sokkal praktikusabb lenne egy kisebb udvar, ahol csak díszkert van, meg annyi hely, hogy adott esetben egy kisebb összejövetel megtartható legyen.
Vagy az utcán parkolás meg panel parkolók után megváltás beállni az udvarba ahol elfér 2-3 kocsi, a ház előtt még 1-2 ha jönne valaki, nem mennek neki, nem törik fel, lehet szerelni, lemosni, stb.
Amúgy a népsűrűség tényleg nem mindegy.
Itt egy összehasonlító ábra, az utcánkban 3 új építésű családi ház minimális oldalkerttel, oldalhatáron álló házak, hátsó kert viszonylag tűrhető méretű. Mellette egy 10 emeletes panel amiben éltem.
A 3 ház alapterülete gyakorlatilag teljesen egyezik a panelház alapterületével.
Csak a 3 lakásban él 3 család, gyerekestül 10-15 ember. A panelban pedig van 100 darab lakás, alsó hangon él benne 150 ember. Ugyanakkora földterületen van összezsúfolva egy utcányi ember.
580 nm az mininek számít?
Az unokatesómék 4-en laktak 34 nm-en a várban gyerekként...:)
Na, ez is, falusi fogalmak mások a méretekről, mint a nagyvárosiak.
Tehát ami neked mini, az egy városinak óriási.
Szerintem sokan aki kiköltöznek, azok az ingatlanért kapott pénz egy részét felélik. És a maradékből vásárolnak nagyobbat de kintebb, olcsóbbat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!