Valaki elmagyarázná nekem? Nem volt fürdőszobánk és nem tudom sajnos!
20 éves lány vagyok nekünk nem volt fürdőszobánk és érdekelne hogy milyen bojlerrel lehet melegíteni a vizet?!
Hallottam a fa tüzelésű bojlerről, meg a sima bojlerről ami állandóan melegítené a vizet stb!
De nem értem pl a fa tüzeléses bojler működését, hogyan működik télen nyáron? El magyaráznátok? van még más milyen is? Melyik beépítése a drágább, de a víz melegítés céljábl melyik a gazdaságosabb?
Köszönöm szépen nektek!
Mondjuk ilyenről sem hallottam sajnos, de ez nagyszerű! Mi csak ketten lennénk, na meg leginkább egyedül :)
Az éjszakai áramra kötött bojler hátránya, hogy csak nappal 1-2 óra, éjszaka meg 6-7 óra időtartamra van áram. Szóval ha kifogy a meleg víz, akkor addig nem lesz megint, amíg nem kap áramot a bojler. 1-2 embernek elég a kicsi, 90 literes bojler, de háromnak már nem.
A gázos "átfolyós" elven működik, ha megnyitod a meleg vizet, akkor rajta átfolyó vizet melegíti fel, bármikor, bármennyit. De ha nincs bent a gázcső a fürdőszobában, akkor az engedélyezés és a kiépítés nagy költség és nagy munka.
5-ös vagyok
4-essel nem teljesen értek egyet, pont az a hátránya az elektromos bojlernek, hogy ha elfogy a meleg víz, akkor nem tud bármikor melegíteni, ha éjszakai áramra van kötve. A "Van melegvíz mindig." csak akkor igaz, ha nappali áramról használod kétszeres vagy háromszoros áron, vagy ha nagyobb a bojler, mint amennyi meleg vizet elhasználtok napközben.
Ezzel együtt is én jobban szeretem az elektromosat, nekünk is az van.
-Van villanybojler ami felmelegíti a vizez, és utána melegen tartja.
-Van átfolyós vízmelegítő (ez is árammal megy) ami akkor melegíti a vizet amikor használod.
-Mehet a cirkó fűtéssel együtt a víz melegítése úgy hogy a cirkó kazán adja a meleg vizet átfolyással vagy egy puffer tartályon keresztűl (ez gázzal megy)
-Lehet felszerelni a tetőre napkollektort, napelemeket, szélkereket ezek drágák, de utána nincs költsége a víz melegítésének.
-A fatüzelésű bojlert nem ismerem, de valószínűnek tartom hogy egy kazánt fűtesz aminek van egy tartálya tele vizzel. Egyszer megrakod a kazánt mire leég van 200-300 liter 50-70c°-os vized.
A tüzelésű bojler pont az, aminek hangzik.
Alul beteszed a fadarabokat, gyújtóst, és papírt, és begyújtod, mint egy kályhát. Felette van a víztartály, amiben melegszik a víz.
Már csak nagyon ritkán találkozni vele, mi örököltük, de működik.
Előnye, hogy gyakorlatilag bármivel használható, a száraz bodzaágtól a papírbrikettig, így talán ez a legolcsóbb.
A hátránya, hogy baromi koszt csinál, és időben be kell gyújtani, hogy legyen meleg víz. A tartálya kicsi, így onnan pl. konyhába mosogatáshoz nem tudsz vizet elvezetni, és nem is érdemes.
Mosogatáshoz a kis, átfolyós vízmelegítő is tökéletesen megfelel.
Kedves 7.-es
Van átfolyós vízmelegítő (ez is árammal megy) ami akkor melegíti a vizet amikor használod.
Meg van a gázos átfolyós is.... nekünk gázos van és őrláng nélküli.
A mai fatüzelésű bojlerek többsége villannyal is működik. Amúgy a fatüzelésűnek értelem szerűen kémény kell...a gázosnak szintén habár vannak már parapetes stb kivitelbe is ha jól tudom.Ha ezek nem adottak akkor marad a villany aminek értelem szerűen nem kell kémény és a kivezetés miatt a falat se szétfúrni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!