Laknál-e tanyán?
Kedves Válaszadók!
Nem érzem magam elszigetelve. Itt is van TV, internet, igaz, csak mobil. A színházért, uszodáért 15-20 km-t kell autózni, fél óra alatt bármi fontosat elérek.
Az udvaron áll egy gáztartály, ki van építve a központi fűtés, rá lehetne kötni, de jobban szeretjük a kandallót.
Sokan említettétek a havat. Még soha nem okozott gondot:) Ha nagy a hó, felrakjuk a hóláncot, eddig még egyikünk sem akadt el. Idén még hólánc sem kellett. Az olvadás már rosszabb, de még amiatt sem szorultunk be ide az évek alatt.
A gyerekeket kocsival visszük iskolába munkába menet, de ha jó idő van, gyakran hazakerekeznek, max. fél óra alatt.
Most a legkisebb miatt nem dolgozom, de a szomszéd faluban van a munkahelyem, az sem egy nagy távolság.
Én azért szeretem ezt a helyet, mert magam dönthetem el, hogy mennyit akarok látni a külvilágból. Boldog vagyok itt a családommal.
Köszönök minden hozzászólást:)
Én laktam tanyán,faluban,most belvárosban.Mindegyiknek van előnye és hátránya is.
A tanyával csak az volt a gond,hogy nem volt megfelelő a komfortja,de amúgy takaros ház volt.Imádtam a nagy kertet és igazi nyugalmat,nagy szabadságot.Ha hálóingben rohangáltam reggel a kertben,viháncolva,azt sem látta senki.Na,ha itt a városban próbálnám ezt megcsinálni...
Nem kellett borsos áron strandbelépőt fizetni,ha napozni akartam.
A városban minden közel van,kényelem,tisztaság.De itt viszont nincs meg az a nagy szabad terület,ami csak az enyém.Ha kilépek a lakásból,már idegenekbe ütközöm,mindenki mindent lát,hall,figyel,és ez borzasztó.
Igen,szerettem volna régen is,de nem mertem eleinte.
Már tanyán lakok.Közvetlen főút mellett(kb 100méter)
3 szobás,fürdőszobás ház,90 négyzetméter,a tetőtér beépítés alatt.Buszmegálló 6 perc az egyik 17 perc a másik.
Falu illetve városok távolsága: a legközelebbi falu 3 kilométer,a legközelebbi kisváros 7 kilométer, egy nagyobb város 18 kilométer.
Internetem,kábeltévém van,mosógépem,mosogató gépem,hideg,meleg vizem(villanybojler)is van.
Mi is kandallóval fűtünk,gázfűtésre nem telik egyenlőre.
De a központi fűtést szeretném megcsinálni jövőre.
A legjobb pedig: a rezsim a két autóval(biztosítások)a tv-vel,villanyszámlával,internettel együtt kb havi 13 ezer forint és nem spórolunk semmivel...
És az ENYÉM :-) ez a legjobb az egészben
Hozzá teszem,ha nem kel el a hiteles házam(18 évesen vettem hitelre,mert valahol lakni kellett) akkor még most is a hitelt nyögöm(még több,mint 20évig kellett volna)egy 40 négyzetméteres házra,amiben el se fértem!
20/L
18:33as vagyok: és ha hó esik, nálunk hamarabb van eltúrva a hó a kis "szervízúton" mint a főúton.Szóval a hó se okoz gondot.
Sár nincs,most a belvizes helyzetben is szárazon vagyunk.De "fosó homok"sincs soha erre.
Közvetlen szomszédom kettő van(egy mellettem,egy szemben)
Többi szomszéd egy-egy üres telekkel arrébb,ez kb 100-150 métert jelent.
Kedves tegnapi 18:57!
Nagyon köszönöm a történetedet, sok hasonlóságot mutat a miénkkel:)
A kapálással mi is jól megjártuk az első évben. Márciusban vettük a tanyát, júliusban költöztünk ki. Az előző tulaj mondta, hogy ne hagyjuk parlagon a földet, hát tavasszal be is vetettük mindenféle jóval. Mire azonban kiköltöztünk, magasabb volt benne a gaz, mint én magam. Mint írtam a férjem hétköznap dolgozni, hétvégén iskolába járt, így én estem neki. Annyi eszem ugyanis nem volt, hogy ekkora gazban már rég befulladt minden, és nem lesz belőle termés:) Mire ezzel végeztem, az udvart verte fel a gaz, de annyira, hogy a disznóparéjban metszőollóval vágtam utat a szerszámoskamráig. Annyi víz és vérhólyagom életemben nem volt. Mindez nehezítve egy 4, egy 5 és egy 8 éves gyerekkel.
A tél nekünk is nagy meglepetést hozott - nem találtuk sehol sem a termosztátot:) A vásárolt fát 3 hét alatt megetettük a kazánnal, aztán az erdész engedélyével irány fát gyűjteni. Ami ugye meglehetősen vizes volt. Soha nem volt meleg, ugyanis kiderült, hogy a központi fűtésünkben majdhogynem visszafelé folyik a víz. Később ezt is kijavítottuk nem kevés pénzért. Mire kész lett, rájöttünk, hogy a kandalló jobban fűt és gazdaságosabb is. Azóta áll a központi.
Le kellett bontanunk a fél tetőt, mert ritkára rakták a cserepeket, és beázott.
A szennyvízzel volt a legtöbb bajunk. 2 köbméteres volt az emésztő. Állandóan szivattyúzni kellett ennyi ember után. Ha meg kint hagytuk a csövet, belefagyott az anyag. Jött az ötlet, árokásás, hadd menjen a trutyi a föld alatt a szántóra. De addigra kisezerszer cipeltem be a kakás slagot a kazánházba.
Az állattartással is voltak gondjaink. Vettünk egy rakat csirkét, felneveltük, bekerültek a fagyasztóba, aztán nem tudtuk jóízűen megenni, mert úgy kézhez szoktattuk őket.
Végül mégis a helyére került minden. Most már 7 éve élünk itt, és soha nem jutott eszembe, hogy feladjam. Pedig sokat röhögtek rajtunk az erdőlakók, annyi hülyeséget csináltunk. Még mindig vannak megoldásra váró problémák, valahogy az erdei levegő termeli őket, de már megszoktuk.
Most várjuk az 5. gyerekünket, és én úgy érzem, hogy ennél szebb helyre nem is születhetne.
Még egyszer köszönöm, hogy írtál!
Tanyáról is be lehet járni magas sarkúban a városba,igaz,csak akkor,ha nem sáros az út,vagy van autó.
A bolt boltba sem lehet 2 perc alatt eljutni,viszont munkából,suliból jövet be lehet vásárolni,vagy ki lehet sétálni a boltig,friss,tiszta levegőben,vagy kibiciklizni abban a boldog tudatban,hogy nem kell folyton azt lesni,mikor gázol el egy idióta és száguldozhatsz,ahogy akarsz.
Én tanyán is éltem,de ott nagyobb tisztaság volt,mint itt,a városi lakásunkban,ugyanis elég volt havonta egyszer port törölni,porszívózni,itt viszont kétnaponta kell,a sáros cipő sem okozott gondot,mert azt mindig az előszobában hagytuk.Amúgy a cipő a városban is ugyanúgy besározódik,ha esik az eső.
Bogarak?Hát,semmivel sem volt több ,mint amennyi itt jön be,a városban.
Szóval,az ilyesmi csak a lakóktól függ,egy tanya is lehet nagyon tiszta és egy városi lakás is lehet koszos,bogaras.
Én 20 éve lakom városban,de sokszor már nagyon unom,hogy folyton zúg odakint a sok kocsi,ilyen-olyan zaj,szagok a szomszédból,az utcán meg egymást tapossa a tömeg.
Már nem laknék állandó jelleggel tanyán,megszoktam az itteni kényelmesebb életet,és az állattartáshoz,földműveléshez sem értek,ami nélkül a tanyának nem sok értelme van.De néha szívesen kimennék egy hétvégére,hogy kirohangáljam magam a nagy prérin és madárcsipogást halljak autózúgás helyett.
Kedves Utolsó!
Sok igazság van abban, amit mondasz. A tanya sok ember számára a mai napig a döngölt földpadlót, a petróleumlámpát, a koszt, a szegénységet, az elmaradottságot jelenti. Nem mondom, vannak ilyen tanyák és ilyen emberek is. És bár nálunk napi szinten kell takarítani - 4 gyerek az 4 gyerek -, de ezt máshol is meg kellene tennem.
A gyerekek jó tanuló, közösségi emberek, rengeteg barátjuk van a faluban, akik szívesen jönnek ki hozzánk.
És bizony eljárunk olykor színházba, moziba, vacsorázni is, hiszen mindez 1/2 óra út. Budapesten nagyobbak a távolságok, én például itt hamarabb beértem a munkahelyemre, mint annak idején ott.
Sajnálom, hogy már nem ilyen helyen élsz, mert a hangvételed alapján Te is nagyon szeretted ezt a kissé nomád, de mindent megérő életmódot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!