Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Manapság már alapfelszereltség...

Manapság már alapfelszereltség lett a klíma, ha túl akarjuk élni a magyar nyarat?

Figyelt kérdés

Mára 32 fokot mondtak, holnapra 34-et, a jövő héten pedig akár 38-39 fok is lehet. Éjjel sem lesz 20 foknál hűvösebb, főleg a városokban. És még csak július eleje van, hol van még a nyár vége.

Jelenleg egy olyan viszonylag új építésű lakásban lakok, amely nem tetőtéri, viszont déli tájolású, így hamar felmelegszik.

Szerencsére van klímám, így könnyen átvészelem a modern magyar nyarakat, viszont emlékeim szerint a 80-as, 90-es években még nem kellett klíma, mert nem voltak olyan meleg nyarak.

Ti mit tapasztaltok, a klíma, légkondi már elengedhetetlen a komfortérzet növeléséhez ebben a nyári melegben? Tehát olyan alapvető felszereltség lett, mint a télen a fűtőeszközök?

2024. júl. 6. 12:49
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%

A szigetelés nem megoldás a tartós kánikulára. Napközben csukott ablakokkal végig? Életszerűtlen és egészségtelen. És gondolom főzés sincs és az elektronikai eszközök sem mennek. Oké, akkor majd éjszaka szellőztet az ember. Ja hogy egymást követik a trópusi éjszakák? A legjobb amit ilyenkor kaphatunk a párás 20 fokos levegő:D

Ahol nyaranta klíma nélkül is jó időt tapasztaltam, azok kivétel nélkül az ősfás árnyékos telkek épületei. Nagyszüleim házát szinte minden oldalról lombkoronájú árnyék borította. Hűsölni lehetett a legnagyobb kánikulában is. Na, ilyen manapság nincs. Mára már szegények telke is le lett csupaszítva.

Rövidre fogva: természetesen elengedhetetlen a klíma a komfortos otthoni léthez, a pihentető alváshoz. 26-27 fokban aludni minden csak nem pihentető és egészséges.

2024. júl. 9. 20:07
 22/35 anonim ***** válasza:
100%
21 hát de miért ültetnél fákat, gyümölcsöket, zöldségeket, HA LEHET TÉRKŐ?
2024. júl. 9. 22:26
 23/35 anonim válasza:
100%
Nálunk nincs klíma, és elviselhetetlen a meleg. Egész nap megy a ventinlátor de sz@rt se ér, csak éjszaka lehet szellőztetéssel minimálisan lehűteni a lakást viszont akkor ellepnek minket a szúnyogok.
2024. júl. 11. 13:15
 24/35 anonim ***** válasza:
23 én Budapesten albiban betondzsungelben egész nap süti a nap a lakást, ablak állandóan nyitva, redőny lehúzva a nappaliban, és megy a ventilátor. Teljesen elviselhető. Magadra kell irányítani a ventilátort és huzattal aludni csak.
2024. júl. 11. 17:30
 25/35 anonim ***** válasza:
15%

El vannak az emberek kényelmesedve. Mikor barátnőm volt és esküvőre mentünk az ország másik felébe valami barátnőjéhez az első kérdése az volt, van klíma az autoban? Én ettől rosszul vagyok.

Munkahelyen is van, mindenki szenved tőle, de azért nyomják. Ajtót ablakot becsukják.

Tudtommal a klíma nem termel levegőt, csak lehűti a helyiséget.

Nem szeretem a klímát, régen is volt 35 fok nyáron, lehet jönni a klímaváltozással, globális felmelegedéssel, stb, de akkor is jobb nélküle. Egészségtelen dolognak tartom.

2024. júl. 11. 23:03
 26/35 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó. A klíma pár szabályt betartva nem egészségtelen. Nem szabad extrém magas különbséget a kinti hőmérséklet és a benti között, rendszeresen (alapos, mosózsákos!) klímatisztítás, a lakásnak vagy a szobának megfelelő teljesítményű klíma kiválasztása, valamint a hagyományos praktikákkal való rásegítés. Értem ezalatt, hogy használjunk sötételőt, redőnyt, ha kehet ültessünk a falakra árnyékot borító fát stb Mindezekre odafigyelve nem kell olyan brutális hatásfokkal működtetni a klímát.

Régebben egyáltalán nem ilyen nyarak voltak. Nézz utána a trendeknek és a statisztikáknak. Főleg a trópusi éjszakák számát illetően.

Ugyanis tudod mi az igazán egészségtelen? A kialvatlanság. Mégpedig 30 fokos lakásban nem fogsz pihentető módon aludni. De alapból a tartósan magas hőmérséklet megviseli a szervezetet ráadásul enervált lesz tőle az ember. Aminek számos hátulütője lehet a hétköznapokban. A klíma nem ördögtől való…

„ Tudtommal a klíma nem termel levegőt, csak lehűti a helyiséget.”

Ez ebben a formában kiegészítést igényel. Mindegyik készülék manapság elég jó szűrőrendszerrel rendelkezik, ezek jótékony hatással vannak a belélegzett levegőre. Akár komoly allergéneket is képesek kiszűrni. De manapság egyre több modell rendelkezik külső levegő befúvással. Nekem is ilyenem van. Praktikus tud lenni. Nyilván ezek nem váltják ki a szellőztetést(!), de nagyon hasznos dolgok. Nyiss kicsit a modern világra.

2024. júl. 12. 02:49
 27/35 anonim ***** válasza:
52%

Utolsó. Értelek jó dolgokat írsz. Nyilván hasznos, de sok helyen leveszi. 17re meg 23 ra pl, amikor kint 30 fok van.

A szürőben megül a por. Valahányszor elmentem szabadságra a túlnyomott klimás helyiség után kapart a torkom mint a fene.

Az a baj a modern világgal hogy ez már egyáltalán nem embernek való.

Az emberek nem használják rendeltetésszerűen az eszközöket, lásd még okostelefon.

2024. júl. 12. 07:18
 28/35 anonim ***** válasza:
85%

27-es, én az Alföldön élek, ahol most pl. két hétig 35+ fok van. Nem, ilyen régen egyáltalán nem volt.

Próbáld ki ezt klíma nélkül.

2024. júl. 12. 07:21
 29/35 anonim ***** válasza:
100%
Igen
2024. júl. 12. 07:55
 30/35 anonim ***** válasza:
89%

Az a baj a klímával való hűtés szabályaival, hogy külső hőmérséklet -6-8°C az ideális, csakhogy nálunk napok óta 37-39°C van. Semmi értelmét nem látom 30 fokon üzemeltetni a klímámat itthon, mert 28nál jobban nem melegszik fel a ház.

Ezért 24-re van állítva.

2024. júl. 12. 09:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!