Manapság már alapfelszereltség lett a klíma, ha túl akarjuk élni a magyar nyarat?
Mára 32 fokot mondtak, holnapra 34-et, a jövő héten pedig akár 38-39 fok is lehet. Éjjel sem lesz 20 foknál hűvösebb, főleg a városokban. És még csak július eleje van, hol van még a nyár vége.
Jelenleg egy olyan viszonylag új építésű lakásban lakok, amely nem tetőtéri, viszont déli tájolású, így hamar felmelegszik.
Szerencsére van klímám, így könnyen átvészelem a modern magyar nyarakat, viszont emlékeim szerint a 80-as, 90-es években még nem kellett klíma, mert nem voltak olyan meleg nyarak.
Ti mit tapasztaltok, a klíma, légkondi már elengedhetetlen a komfortérzet növeléséhez ebben a nyári melegben? Tehát olyan alapvető felszereltség lett, mint a télen a fűtőeszközök?
9es vagyok
télen nyáron 24-re. AA energetikás a ház, nagyon sok az üveg felület, ezért a besugárzott hőtől gyorsan melegszik, a D-DNy-i fekvés miatt. A kivitelező mondta, hogy passzív házra való nyílászárók kellenének, mert azokban lévő üvegek vissza verik a hőt. Úgy voltam vele minek fizessek 2-2,5x annyit, hát most már tudom :(. (ha tudom sem fért volna bele a költségvetésbe)
Gondolkodtam az üveg felületek fóliázásán de 1 milliós ajánlatokat kaptam... így marad a klíma. Még nem is problémáznék rajta, ha 10 évente nem kéne újra fóliáztatni...
Ezért megálmodtam, megnöveljük a teraszt, az egész kap cserép tetőt, és a fő probléma megoldva. Jellenleg nincs tető a terasz felett.
Egyébként alapjáraton megy a klíma, mert csak hőnntart. Havi 1500-2000 ft nem pénz. Szerintem a régi házba a ventilátorok többet fogyasztottak.
Ha jól le van szigetelve a ház akkor klíma nélkül is tul lehet vészelni a nyarat. Egyik unokatesómnak ugy le van szigetelve a haza hogy az nyaron sem melegszig fel annyira hogy klimat keljen kapcsolni. Van klímájuk de nem használják.
Vannak akik jobban birják a meleget, ők is ilyenek.
10 éve még luxuscikk volt a klíma de ma már a panelekbe is rakatnak az emberek meg a kis parasztházakba is. A fűtő funkciót is használják sokan mielőtt jönnek a minuszok.
A szüleimnek mai napig nincs klíma, a ház nincs leszigetelve és így nagyon felmelegszik nyáron. Hosszan tarto meleg esetén még este sem hűl le a levegő, így az ablak nyitás is csak annyiban segít hogy mozog a levegő egy kicsit de ugyan úgy meleg van a szobában. Minden nyáron mondják hogy na most már tényleg kell klíma, aztán átvészelik a nyarat anélkül és nem foglalkoznak a témával a következő nyárig.
Évek óta klímás házban lakom és már el sem tudnám képzelni hogy klíma nélkül legyek egész nyáron. Sokszor kint dolgozok vagy olyan helyen ahol nincs klíma és jól esik munka utá a klímás házba hazamenni.
Ha belegondolsz nem is kerül olyan sokba ahoz képest hogy mekkora a komfortbeli különbség.
"Ha jól le van szigetelve a ház akkor klíma nélkül is tul lehet vészelni a nyara"
Ugyan már. Én újépítésű házban lakom, jó szigeteléssel, de itt az Alföldön, ahol nyáron tartósan heteken át 30+ fok van, meg 36-37 fokok, itt bizony felmelegszik ez is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!