Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Haszonélvező átadhatja nekem...

Haszonélvező átadhatja nekem a haszonélvezeti jogát?

Figyelt kérdés
Azt hallottam, hogy örökölni nem lehet haszonélvezeti jogot, de azt meg lehet oldani, hogy anyukám átadja nekem a haszonélvezeti jogát, amikor még életben van?

2023. okt. 11. 14:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
79%

Nem!

Csak tulajdont, ha van neki.

2023. okt. 11. 15:03
 2/12 anonim ***** válasza:
74%
A haszonélvezeti jog személyre szóló és csak az illetö élete végéig él. Másra átruházni nem lehet.
2023. okt. 11. 15:53
 3/12 mindentudó99 ***** válasza:
40%
Ilyen könnyen azért nem lehet ingatlanhoz jutni
2023. okt. 11. 18:13
 4/12 anonim ***** válasza:
63%
3-as: a haszonélvezönek NINCS ingatlanja, nem "jutott hozzá", csak használati joga van!
2023. okt. 11. 18:20
 5/12 A kérdező kommentje:
De nem azt értem, hogy örökölni nem lehet, de azt miért nem lehet, hogy amíg él átadja nekem, átruházza rám... ő lemond róla a javamra
2023. okt. 11. 19:23
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Mert ez CSAK rá vonatkozó jog, ami csak rá érvényes és csak addig, amíg él. Ez olyan, mintha anyukádnak lenne egy férje és lemond róla a javadra...Ez sem lehetséges.

Habár nem egész világos, mit akarsz megtudni, szerintem valamit nem jól értesz.

Az adott ingatlant az használhatja, akinek a haszonélvezö megengedi, tehát ha azt mondja, mától kezdve te lakhatsz ott, minden fizetség nélkül, megteheti, te használhatod azt. A haszonélvezeti jog ugyanis nem azt jelenti, hoyg a haszonélvezönek ott kell élnie, bárkit odaengedhet.

Ez azonban csak addig érvényes, amíg a haszonélvezö él, ha meghal, minden általa történt engedély semmis lesz.

2023. okt. 11. 20:07
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Haszonélvezetet nem lehet átadni de ha azt mondja a haszonélvező, hogy nem lakik benne hanem kiadja neked albérletbe az is a haszon élvezése.

Abban az esetben az általad fizetett havidíj a haszon.

2023. okt. 11. 22:51
 8/12 anonim ***** válasza:
Söt akkor is átengetheti neked, ha "szivességi lakáshasználó" vagy, az azt jelenti, hogy lakbér fizetése nélkül élhetsz ott
2023. okt. 12. 08:31
 9/12 anonim ***** válasza:
Nem adhatja át. Ha anyukád már nem él (vagy lemond a jogáról, vagyis nem lesz haszonélvező), akkor majd max. a tulajdonos tehet téged haszonélvezővé, már ha akar. De amíg él, addig elég, ha ő megengedi neked, hogy ott lakj, nem kell hozzá semmi, csak hogy beengedjen és ne akarjon kirakni.
2023. okt. 12. 11:41
 10/12 A kérdező kommentje:
Elég logikátlan, hogy tulajdonjogot át lehet adni, haszonélvezeti jogot viszont nem.
2023. okt. 12. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!