Berelni lakast vagy sajat lakast venni?
Az alberletet eleted vegeig fizeted. Nyugdijas korodban viszont nem lesz sok nyugdijad es a nyugdijemeles sem sok. Az alberlet arat viszont mindig emelik.
Ha most veszel fel hitelt, azt kitudod fizetni nyugdijas korod elott, igy idos korodban nem lesz gond a lakhatasoddal.
Sajat lakast ugy alakitod ahogy neked tetszik, a sajat szabalyaid szerint elsz. Az alberleten nem tudsz valtoztatni, esetleg keresel masikat. A foberlo megmondja hogy mit csinalhatsz bent, kivel lakhatsz ott, lehet e kutyad, macskad, gyereked. A foberlo barmikor mondhatja hogy a szerzodes lejarta utan menned kell mert nem akarja tobbe kiadni a lakast. A bank nem mond ilyet, ha fizeted rendesen a hitelt akkor nem zaklat, nem erdekli hogy kivel laksz ott, cigizel e bent, levan e ontve borral a szonyeg, van e gyereked, kutyad, macskad.
Ugyan en a lakast nem szeretem, ezert vettem kertes hazat, viszont megerte mert a torlesztom kevesebb mint amennyit fizetnek alberletre.
Masreszt ez egy befektetes. Ha eladom , kifizetem a hitelem akkor lesz penz a zsebemben mert a hitel osszege kb fele annyi mint a haz erteke. Az alberletbol ugy koltozol egy hogy jo esetben a kauciot visszakapod.
Amerikaban azt mondjak az emberek hogy ha berelsz akkor mas hiteltorlesztojet fizeted.
Én a építkezés előtt 5% éves inflációval végig számoltam a dolgokat. Az ÉN esetemben arra jött ki, hogy 25-26 évnyi albérlettel éltem volna fel az új ház árát. 2 szobás 60 m2 körüli egyedi fűtéssel rendelkező tégla lakás volt a referencia. Azért ilyen, mert ÉN nem szeretem a panelt.
Jelenleg 25 éves fix hitelt fizetek.
Egy új építésű családi házra 20-25 évig nem igen kell költeni. A telek költségeit, kerítés, térkő stb, nem vettem figyelembe. Mivel az udvar rendezés igény függő, valakinek elegendő a "gaz fű", kerítés és térkő nélkül.
100000 havi törlesztő 5% inflációval:
5 év = 77500 ft
10 év = 60000 ft
15 év = 46500 ft
20 év = 36000 ft
25 év = 28000 ft
Reál értéken eltörpül a törlesztőrészlet. Jelenlegi bérhez kell viszonyítani a csökkenést.
#33 "Egy új építésű családi házra 20-25 évig nem igen kell költeni."
Bár így lenne! :)
A 16. évünkben vagyunk és sorra jönnek a költségek. Tönkrement a garázskapu, elromlott a kerti nagy kapu. Volt elfagyott vezetékünk (saját hibánkból) de volt ázott falunk a burkoló hibájából, mert elfelejtette alászigetelni a zuhanyzó csempéjét. Sorra kell cseréni a vízcsapokat, már cserélni kellett volna a kazánunkat, a vízlágyítót (sikerült karbantartással és a szerelő meg apósom ügyességével ezeket alacsonyabb költséggel megúszni) és félig újra kellett építeni a zuhanyzónkat. Emellé jöttek a külön bevállalt dolgok, napkollektor, napelem, klíma, a villanyóránál a fázisok bővítése stb. stb.
de alapvetően igazad van, ezek az építkezéshez képest kis költségek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!