Berelni lakast vagy sajat lakast venni?
Olyan nincs, hogy az otthonnak adod a lakásodat, mert az otthonok nem kereskedhetnek a lakók ingatlanaival!
Olyan viszont van, hogy eladod a lakásodat, aminek az árából fedezed a bekerülési költségedet és még jó esetben pénzed is marad.
Egyébként van olyan kitétel a szerződésekben, hogyha X időn belül elhunysz, akkor a bekerülési díjad visszafizetésre kerül az örököseidnek.
Tudom, mert most csináltuk végig, lekáderezve az ország szinte összes fizetős, tehát nem szociális otthonát.
Természetesen saját, az indokokat leírták előttem!
Ha hitelképes vagy, akkor ugyanúgy költözhetsz a sajátba, mintha albiba költöznél, nem látom a kifogásod okát.
Ráadásul az albérletnél - az ablakon kidobott pénzen kívül - még kiszolgáltatott helyzetben is vagy, mert egy örökös költözködés, ha változnak a bérbeadó életkörülményei.
- meghal
- az eladás mellett dönt
- ő akar beköltözni valamiért
- gyerekét/rokonát költözteti be
- külföldön kezd új életet
- vagy csak egyszerűen nem értetek egyet fontos kérdésekben
- stb.
Te meg mint egy sátoros cigány, tetszik-nem tetszik, kénytelen vagy továbbállni.
#21: papíron nem az otthonnak adod, hanem ugyanabba a tulajdonosi/befektetői érdekkörbe, ahova az otthon is tartozik. de a gyakorlatban mindenki tisztában van ezzel.
Vannak páran, akik eleve úgy keresik fel az idős tulakokat, hogy házért cserébe idősotthoni ellátást ajánlanak.
Nem tudom. Ki az a mindenki?
Amiről beszélsz az bűncselekmény és mi nem találkoztunk ilyennel, de még másoktól sem hallottam, rajtad kívül. Pedig amikor a téma aktuálissá vált, rengeteg érintett emberrel (otthonban lakókkal, családtagokkal, személyzettel) beszéltünk, szóban is és írásban is.
De ne is offoljunk, mert nem ez a kérdés!
Szintén azt gondolom, hogy "a házért cserébe" semmilyen szolgáltatást nem fogadunk el és ezt az idős rokonaink fejébe kell verni.
Az idősek otthona üzleti alapon működik, nem érdekel senkit miből fizeted az ellátásodat, aláírod a szerződést, ha fizetsz maradhatsz, ha nem, nem. Az tény, hogy nagyon sokan csinálják azt, hogy eladják az ingatlanukat, ebből kifizetik az amúgy elég busás beugrójukat, majd a nyugdíjukat a megmaradt összegből kiegészítgetik a havi ellátási díjra. A nagymamám 5 évig élt egy otthonban, sok sztorit hallottam. Ha világ életemben albérletben laktam, akkor max köteleztethetem majd a gyerekeimet, hogyha nem elég a nyugdíjam, hogy fizessék ki a különbözetet, avagy jobb esetben gond nélkül kicsengetik. Ha gyerekem sincs, az ciki, de lehúzni őket is ciki, szóval hosszútávú terv szempontjából mindenképpen jobb, ha az embernek van valamiféle állandó vagyona.
Én egyébként amondó vagyok, hogyha lenne itthon kultúrája a bérlésnek, akkor megfontolandó lenne. Most nem az.
Mi pl. most vettünk egy ingatlant 74 millió forintért. Valami ilyesmi ingatlan bérleti díja a környéken 200 ezer + rezsi lenne. Ha kiszámolom, kijön, hogy kb. pont 30 évig élhetnék ennyi pénzből albérletben is és még a karbantartással, felújítással sem lenne költségem, ami pénzeket (családi ház esetén) összegyűjtve még lehet nem is járok rosszul. De ugye ezt nem lehet ilyen egyszerűen lesarkítani.
Megjegyzem azért az sem általános, hogy valaki az ingatlana eladása nélkül vegyen egy másikat. Nekünk pl. azt a 42 millió pluszt nem lett volna honnan előrángatni, ami a lakáseladásból jött és az életben nem tudnám annyiért kiadni, hogy ez fedezze a hitelem havi törlesztőjét, szóval ez is sarkítás némileg, utána kell számolni, minden eset egyedi. Nem mellesleg sokszor ezekből lesz az "érzelmi alapú" kiadó, aki egy szöget nem enged beverni a falra, de jó közelítéssel Pitike falfirkáit sem hajlandó átfesteni a konyhában, mert hát Pistike oda született és annak eszmei értéke van (költői túlzás).
Azzal jársz a legjobban, ha találsz egy kis és jutányos árú lakást. A kp-dat bedobod önerőnek, hitelt veszel fel és azt fizeted. Árban úgy keresgélnék, hogy kb. annyi hitelt kelljen max felvenni amennyibe a bérlés kerülne most. Idővel ez inflálódik, míg a bérleti díjak emelkedni fognak, így hosszútávon nyilvánvalóan ezzel jársz jobban.
"Ha kiszámolom, kijön, hogy kb. pont 30 évig élhetnék ennyi pénzből albérletben is..."
Na persze, már amennyiben 10-20-30 év múlva is ennyi lenne a bérleti díj.
Ami valljuk be, nem valószínű!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!