Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Berelni lakast vagy sajat...

Berelni lakast vagy sajat lakast venni?

Figyelt kérdés
Melyik a jobb?
2023. febr. 25. 06:18
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
66%

#9 "A jelenlegi nyugdíjrendszert 2030-35 között módosítani kell! Ezt az okosok régen tudják, mert ekkor "fogy el" a dolgozói réteg."

Az a gond ezzel, hogy amikor én voltam középiskolás már akkor ez a szöveg ment ugyanazoktól az "okosoktól" és közben eltelt 30 év. A nyugdíjrendszer pedig nem változott, nincs gondban és még szerinted is majd csak a következő 30 év az ami miatt változás lesz.

Ha ezeknek az "okosoknak" lehetett volna hinni 30 évvel ezelőtt amikor pontosan ugyanaz volt a meséjük, mint most feléd, akkor most nem lenne normális nyugdíjra lehetősége az embereknek - hiszen már most sokkal kevesebb az aktív dolgozó korú ember a nyugdíjasokhoz képest, mint volt 30 éve.

Ettől függetlenül tökéletesen igazad van a folytatásban - a nyugdíj előtakarékosság egyik legstabilabb, legfontosabb része, hogy van az embernek saját lakása és bármennyi is a nyugdíja, legalább az nem kérdéses, hogy lesz miben laknia.

2023. febr. 25. 10:05
 12/34 anonim ***** válasza:
82%

Mi a megoldás? Az amit 10-es is írt. Hitelre venni lakást.

Tavaly volt egy Bécsben élő emberrel valami riport hasonló témában. Ő mondta el azt, hogy kint nagyon jól, könnyen tudtak lakást bérelni, megfizethetőt, szépet, nagyot. Vagy két évtizeden át kényelmesen elvoltak a családjával, mikor rájött, hogy 2 éven át valaki másnak fizetett a lakásért és most éppen úgy nincsen semmijük, mint amikor kimentek Bécsbe dolgozni. Mivel a lakbér mellett annyi pénzük már nem volt amiből összejött volna egy saját lakásra való, és mivel a bérlakás kényelmes megoldás volt nem is törekedtek rá.

ha megnézed a lakáshitelezést, közel annyiba kerül egy havi törlesztőt kifizetni, mint egy lakbért hasonló lakásra. Azonban ha 30 évig fizeted a banknak a hitelt akkor a 30 év után van egy saját ingatlanos, ha 30 évig fzeted a lakbért a tulajdonosoknak, akkor ebből nekik lesz másik ingatlanjuk, neked meg 30 év fizetés után sem lesz lakásod.

Egyik rokonom és egyik barátom is azt csinálta, hogy vettek először egy pici lakást /egyik garzont a másik egy szobásat) majd amikor nagyobba akartak költözni akkor ahhoz hitelt vettek fel. Nem adták el a kisebb lakást hanem kiadták bérbe és a lakbérből fizették a banknak a hitel törlesztését. Eltartott egy ideig, de mostanra van 2 lakásuk, míg a bérlőiknek egy sem.

2023. febr. 25. 10:11
 13/34 anonim ***** válasza:
100%

Ezt nekem is több ismerősöm csinálja.

Költözésnél nem adták el a saját ingatlant, hanem kiadták, vettek újat részletre, és a bérleti díj üti az új ingatlan részleteit.

2023. febr. 25. 10:22
 14/34 A kérdező kommentje:
Nekem nem ilyen egyszeru... hogy en kuadom alberletbe es a berleti dijbol fizetem a hitelt... mert en szuloi hazbol mennek el. Es ha kiadnam alberletbe, akkor olyan mint ha nem csinaltam volna semmit...
2023. febr. 25. 10:37
 15/34 anonim ***** válasza:
100%

Ezt csak példának írtam arra, hogy lakást kiadni jó üzlet, lakást bérelni nem jó üzlet. Csak kényszerből szabad, annak, akinek nincs semmi pénze, csak a meztelen segge.

Ahogy írták többen is, nagy különbség nincs aközt, hogy albérletet fizetsz, vagy ugyanannak a lakásnak a részleteit. És a végén egyik esetben nem lesz semmid, a másik esetben meg lesz egy saját lakásod, amiért a hátralévő életedben már nem kell lakbért fizetned. A nyugdíjadat simán elköltheted orvosságra meg ápolónőre... De ha nem lesz lakásod, akkor esetleg választanod kell, hogy eszel, vagy laksz valahol...

2023. febr. 25. 10:52
 16/34 A kérdező kommentje:
Pl idos otthonban is tudnek lakni, nem? Egy csak egy pelda, hiszen ez is egy megoldas lehet....
2023. febr. 25. 11:24
 17/34 anonim ***** válasza:
87%

Persze, tudsz ott lakni, de nem ingyen...

Pl. nekik adod a házadat, és ennek fejében fognak gondozni. Egy hajléktalant nem fognak befogadni, aki nem tudja megfizetni a szolgáltatást. Még ahhoz is milliós összegek kellenek, hogy összerakjanak pár harákoló vénséggel, nem hogy saját szobát kapj.

2023. febr. 25. 11:29
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

Pl idos otthonban is tudnek lakni, nem?

Eveket kell varni hogy felszabaduljon egy hely a normalisabb otthonokban, es tobbe kerul mint az atlag fizetes. Tapasztalat.

2023. febr. 25. 11:36
 19/34 anonim ***** válasza:
84%

Egy ismerősömet anyja (~75), 2 éve állandó felügyelet igényelt. Emiatt berakták egy olyan otthonba, ahol saját szobája volt, és 24 órás felügyeletet biztosítottak.

142000 ft volt a nyugdíja és a gyerekei még 90000-el megtoldották. Ez fedezte az ellátását, de ekkor még nem volt egy fillérje sem egész hónapban. Tehát fodrász, édesség, gyógyszer, ruházkodás még felár volt. Ha jól emlékszem 20000 körül volt a havi gyógyszer adagja, fodrász 8-10000 ft, mert "házhoz jön". Tehát erre még elment min 40-50000 havi szinten.

Így a 142000 ftos nyugdíjából az otthonba maradása ~280000-be került. 2 hónappal később elhunyt.

Persze, ha az otthonnak átadja a lakását akkor más számok lettek volna.

2023. febr. 25. 11:51
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

#14: valahol el kell kezdeni.

én teljesen kinulláztam magam az első lakásvásárlással, vettem fel jó sok hitelt, meg még családbol is kértem kölcsön.

5 év után már röhögve fizettem a törlesztőt, egyszerűen olyan ütemű az infláció, hogy nem érte meg előtörleszteni a 9%-os hitelt.

2023. febr. 25. 12:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!