Berelni lakast vagy sajat lakast venni?
#9 "A jelenlegi nyugdíjrendszert 2030-35 között módosítani kell! Ezt az okosok régen tudják, mert ekkor "fogy el" a dolgozói réteg."
Az a gond ezzel, hogy amikor én voltam középiskolás már akkor ez a szöveg ment ugyanazoktól az "okosoktól" és közben eltelt 30 év. A nyugdíjrendszer pedig nem változott, nincs gondban és még szerinted is majd csak a következő 30 év az ami miatt változás lesz.
Ha ezeknek az "okosoknak" lehetett volna hinni 30 évvel ezelőtt amikor pontosan ugyanaz volt a meséjük, mint most feléd, akkor most nem lenne normális nyugdíjra lehetősége az embereknek - hiszen már most sokkal kevesebb az aktív dolgozó korú ember a nyugdíjasokhoz képest, mint volt 30 éve.
Ettől függetlenül tökéletesen igazad van a folytatásban - a nyugdíj előtakarékosság egyik legstabilabb, legfontosabb része, hogy van az embernek saját lakása és bármennyi is a nyugdíja, legalább az nem kérdéses, hogy lesz miben laknia.
Mi a megoldás? Az amit 10-es is írt. Hitelre venni lakást.
Tavaly volt egy Bécsben élő emberrel valami riport hasonló témában. Ő mondta el azt, hogy kint nagyon jól, könnyen tudtak lakást bérelni, megfizethetőt, szépet, nagyot. Vagy két évtizeden át kényelmesen elvoltak a családjával, mikor rájött, hogy 2 éven át valaki másnak fizetett a lakásért és most éppen úgy nincsen semmijük, mint amikor kimentek Bécsbe dolgozni. Mivel a lakbér mellett annyi pénzük már nem volt amiből összejött volna egy saját lakásra való, és mivel a bérlakás kényelmes megoldás volt nem is törekedtek rá.
ha megnézed a lakáshitelezést, közel annyiba kerül egy havi törlesztőt kifizetni, mint egy lakbért hasonló lakásra. Azonban ha 30 évig fizeted a banknak a hitelt akkor a 30 év után van egy saját ingatlanos, ha 30 évig fzeted a lakbért a tulajdonosoknak, akkor ebből nekik lesz másik ingatlanjuk, neked meg 30 év fizetés után sem lesz lakásod.
Egyik rokonom és egyik barátom is azt csinálta, hogy vettek először egy pici lakást /egyik garzont a másik egy szobásat) majd amikor nagyobba akartak költözni akkor ahhoz hitelt vettek fel. Nem adták el a kisebb lakást hanem kiadták bérbe és a lakbérből fizették a banknak a hitel törlesztését. Eltartott egy ideig, de mostanra van 2 lakásuk, míg a bérlőiknek egy sem.
Ezt nekem is több ismerősöm csinálja.
Költözésnél nem adták el a saját ingatlant, hanem kiadták, vettek újat részletre, és a bérleti díj üti az új ingatlan részleteit.
Ezt csak példának írtam arra, hogy lakást kiadni jó üzlet, lakást bérelni nem jó üzlet. Csak kényszerből szabad, annak, akinek nincs semmi pénze, csak a meztelen segge.
Ahogy írták többen is, nagy különbség nincs aközt, hogy albérletet fizetsz, vagy ugyanannak a lakásnak a részleteit. És a végén egyik esetben nem lesz semmid, a másik esetben meg lesz egy saját lakásod, amiért a hátralévő életedben már nem kell lakbért fizetned. A nyugdíjadat simán elköltheted orvosságra meg ápolónőre... De ha nem lesz lakásod, akkor esetleg választanod kell, hogy eszel, vagy laksz valahol...
Persze, tudsz ott lakni, de nem ingyen...
Pl. nekik adod a házadat, és ennek fejében fognak gondozni. Egy hajléktalant nem fognak befogadni, aki nem tudja megfizetni a szolgáltatást. Még ahhoz is milliós összegek kellenek, hogy összerakjanak pár harákoló vénséggel, nem hogy saját szobát kapj.
Pl idos otthonban is tudnek lakni, nem?
Eveket kell varni hogy felszabaduljon egy hely a normalisabb otthonokban, es tobbe kerul mint az atlag fizetes. Tapasztalat.
Egy ismerősömet anyja (~75), 2 éve állandó felügyelet igényelt. Emiatt berakták egy olyan otthonba, ahol saját szobája volt, és 24 órás felügyeletet biztosítottak.
142000 ft volt a nyugdíja és a gyerekei még 90000-el megtoldották. Ez fedezte az ellátását, de ekkor még nem volt egy fillérje sem egész hónapban. Tehát fodrász, édesség, gyógyszer, ruházkodás még felár volt. Ha jól emlékszem 20000 körül volt a havi gyógyszer adagja, fodrász 8-10000 ft, mert "házhoz jön". Tehát erre még elment min 40-50000 havi szinten.
Így a 142000 ftos nyugdíjából az otthonba maradása ~280000-be került. 2 hónappal később elhunyt.
Persze, ha az otthonnak átadja a lakását akkor más számok lettek volna.
#14: valahol el kell kezdeni.
én teljesen kinulláztam magam az első lakásvásárlással, vettem fel jó sok hitelt, meg még családbol is kértem kölcsön.
5 év után már röhögve fizettem a törlesztőt, egyszerűen olyan ütemű az infláció, hogy nem érte meg előtörleszteni a 9%-os hitelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!