Kicseréltem a lámpát és a kapcsolót is és nem működnek. Hol lehet a hiba? (bővebben lent)
Egy fényerőszabályzós kapcsolót cseréltem ki egy biztosíték nélküli nagyon egyszerű típusra és egy spotlámpát egy ugyanolyan márkájúra (ugyanúgy kell bekötni, egy csoki van benne, 3 foglalat). az a helyzet, hogy amikor először bekötöttem mindent, akkor csak az egyik égő világított a 3ból :O aztán a kapcsolót be akartam dugni a falba és nem nagyon fért be, de sztem lazán kötöttem rá a vezetékeket és ilyenkor szikrázott is, majd a végén az lett h a vezeték kijött a helyéből. Ezután újra bekötöttem, most már rendesen meghúztam, reszeltem a falból, így simán befér, minden jó, biztosítékok is fent vannak és most már nem világít semmi... mi lehet a baj? féltesóm is megnézte, ő valamennyire ért hozzá és ő is jónak látta. Mindenhol érintkezik. Ha összeérintjük a két vezetéket (a kapcsolónál, kapcsolót kihagyva), akkor se világít..
hol lehet a hiba?
Egyáltalán milyen kapcsolóról van szó? Nem lehet hogy egy csillárkapcsolót lecseréltetek egy sima kapcsolósra? A 10.-es válaszolónak teljesen igaza van. A kapcsoló felett meg egy kötődoboz van. De én arra lennék kíváncsi, hogy magánál a kapcsolónál benn van-e a doboz? Mert ugye azért van a szerelvénydoboz, hogy a kapcsoló abban legyen. Ha nincs bent doboz, akkor ugye kéne betenni.
Egyáltalán a kapcsoló megszakítja a fázist, és a nullát is? Rengeteg dolog van, amit nem tudunk. Ráadásul abszolút nem értesz hozzá. Hagyd szerelőre a dolgot.
Sikerült már megcsinálni végre? (olyan kiváncsi vagyok)
Mindig az ilyen kérdések miatt szeretek följárni ide!
Na de ha nem sikerült ird meg normálisan mitcsináltál eddig!
-Mennyi vezetékmegy a kapcsolóhoz milyen szinűek
-milyen a vezeték anyaga(alu)
-Milyen szám van az ujj kapcsolóra irva: 102,103, stb
-hány szál vezeték megy a lámpába
-elosztódoboztól mennek a vezetékek a kapcsolóba,oda is mennek vissza tovább a lámpába vagy csak onnan jönnek?
köszi, hogy segítesz! :) még nem sikerült :/ szerelő lesz belőle, ha nem sikerül, de még próbálkoznék ha van ötlet :)
- a kapcsolóhoz 3 db fekete vezeték megy, ebből a földelés le van ragasztva
- a vezeték anyaga szerintem réz, olyan színe van. a kapcsolónál egyben van, a lámpánál meg sok apró szálból van összesodorva
- 101 van ráírva
- a lámpához 3 vezeték megy, a színes földelést a földeléshez középre kötöttem be, barnát a barnához, kéket a kékhez, ahogy a lámpa leírásán is van (itt színesek a vezetékek).
- így néz ki a kapcsoló feletti eloszódoboz: [link]
kapcsoló: [link]
Ha jól értem a kapcsolóhoz 3 fekete szál ment ahogy irtad.
Csillár miatt külön lehetett kapcsolni az egyik majd 2 izzót is szerintem.
Te az egysarku kapcsolóba 2 szálat kötöttél a kérdés szerintem az hogy azt is belekötötted amelyiken mindig jön a fázis vagy épp azt hagytad ki?
réz vezetékeid vannak igy nem valószinű hogy megtört a mozgatástól csak valamit félre köthettél.
kötődobozból kihajtogathatad volna a vezetéket szemből fotózva jobban látszódnának a kötések és a vezeték utja is.
Multiméter hilyán én finoman végigrángatnám a kapcsolódobozból a fekete vezetékeket lényeg hogy találd meg azt ami nem a lámpa felé megy hanem a gerincvezetékről ő lessz a fázis ő legyen a kapcsoló eggyik kivezetésén.
Másik fekete szál meg menjen a lámpáig szedd csak szét a lámpát had lásd melyik vezeték mozog egy kicsit!
éppenségel lehetne külön is kapcsolni de mindegy egy dimmernél nyilván nem igy volt.
Akkor a kapcsoló dobozába hány száll kábel ment 2fekete 2 kék vagy csak 2 fekete mint a képen is látszik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!