Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Kicseréltem a lámpát és a...

Kicseréltem a lámpát és a kapcsolót is és nem működnek. Hol lehet a hiba? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Egy fényerőszabályzós kapcsolót cseréltem ki egy biztosíték nélküli nagyon egyszerű típusra és egy spotlámpát egy ugyanolyan márkájúra (ugyanúgy kell bekötni, egy csoki van benne, 3 foglalat). az a helyzet, hogy amikor először bekötöttem mindent, akkor csak az egyik égő világított a 3ból :O aztán a kapcsolót be akartam dugni a falba és nem nagyon fért be, de sztem lazán kötöttem rá a vezetékeket és ilyenkor szikrázott is, majd a végén az lett h a vezeték kijött a helyéből. Ezután újra bekötöttem, most már rendesen meghúztam, reszeltem a falból, így simán befér, minden jó, biztosítékok is fent vannak és most már nem világít semmi... mi lehet a baj? féltesóm is megnézte, ő valamennyire ért hozzá és ő is jónak látta. Mindenhol érintkezik. Ha összeérintjük a két vezetéket (a kapcsolónál, kapcsolót kihagyva), akkor se világít..

hol lehet a hiba?

2012. dec. 25. 03:41
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán milyen kapcsolóról van szó? Nem lehet hogy egy csillárkapcsolót lecseréltetek egy sima kapcsolósra? A 10.-es válaszolónak teljesen igaza van. A kapcsoló felett meg egy kötődoboz van. De én arra lennék kíváncsi, hogy magánál a kapcsolónál benn van-e a doboz? Mert ugye azért van a szerelvénydoboz, hogy a kapcsoló abban legyen. Ha nincs bent doboz, akkor ugye kéne betenni.

Egyáltalán a kapcsoló megszakítja a fázist, és a nullát is? Rengeteg dolog van, amit nem tudunk. Ráadásul abszolút nem értesz hozzá. Hagyd szerelőre a dolgot.

2012. dec. 26. 07:15
 12/36 anonim ***** válasza:

Sikerült már megcsinálni végre? (olyan kiváncsi vagyok)

Mindig az ilyen kérdések miatt szeretek följárni ide!

Na de ha nem sikerült ird meg normálisan mitcsináltál eddig!

-Mennyi vezetékmegy a kapcsolóhoz milyen szinűek

-milyen a vezeték anyaga(alu)

-Milyen szám van az ujj kapcsolóra irva: 102,103, stb

-hány szál vezeték megy a lámpába

-elosztódoboztól mennek a vezetékek a kapcsolóba,oda is mennek vissza tovább a lámpába vagy csak onnan jönnek?

2012. dec. 26. 16:27
 13/36 A kérdező kommentje:

köszi, hogy segítesz! :) még nem sikerült :/ szerelő lesz belőle, ha nem sikerül, de még próbálkoznék ha van ötlet :)

- a kapcsolóhoz 3 db fekete vezeték megy, ebből a földelés le van ragasztva

- a vezeték anyaga szerintem réz, olyan színe van. a kapcsolónál egyben van, a lámpánál meg sok apró szálból van összesodorva

- 101 van ráírva

- a lámpához 3 vezeték megy, a színes földelést a földeléshez középre kötöttem be, barnát a barnához, kéket a kékhez, ahogy a lámpa leírásán is van (itt színesek a vezetékek).

- így néz ki a kapcsoló feletti eloszódoboz: [link]

kapcsoló: [link]

2012. dec. 26. 16:51
 14/36 anonim ***** válasza:

Ha jól értem a kapcsolóhoz 3 fekete szál ment ahogy irtad.

Csillár miatt külön lehetett kapcsolni az egyik majd 2 izzót is szerintem.

Te az egysarku kapcsolóba 2 szálat kötöttél a kérdés szerintem az hogy azt is belekötötted amelyiken mindig jön a fázis vagy épp azt hagytad ki?

réz vezetékeid vannak igy nem valószinű hogy megtört a mozgatástól csak valamit félre köthettél.

kötődobozból kihajtogathatad volna a vezetéket szemből fotózva jobban látszódnának a kötések és a vezeték utja is.

Multiméter hilyán én finoman végigrángatnám a kapcsolódobozból a fekete vezetékeket lényeg hogy találd meg azt ami nem a lámpa felé megy hanem a gerincvezetékről ő lessz a fázis ő legyen a kapcsoló eggyik kivezetésén.

Másik fekete szál meg menjen a lámpáig szedd csak szét a lámpát had lásd melyik vezeték mozog egy kicsit!

2012. dec. 26. 17:28
 15/36 A kérdező kommentje:
A kapcsolot egy sima tekeros kapcsolo helyere kotottem. Az egyik a fazis masik a null. Csak egy lampat kapcsolt eddig is, spotlampanal nem lehet kulon kapcsolni a korteket.
2012. dec. 26. 17:49
 16/36 anonim ***** válasza:

éppenségel lehetne külön is kapcsolni de mindegy egy dimmernél nyilván nem igy volt.

Akkor a kapcsoló dobozába hány száll kábel ment 2fekete 2 kék vagy csak 2 fekete mint a képen is látszik?

2012. dec. 26. 18:22
 17/36 A kérdező kommentje:
Ugyanez a 2 fekete. Most epp nem vagyok otthon, de este meg teszek majd egy utolso probalkozast
2012. dec. 26. 18:45
 18/36 anonim ***** válasza:
100%
Legalább egy fázisceruza már sokat lendítene a dolgon. Ha az a két vezeték van, akkor csak a fázis van megszakítva. Érdemes lenne a spot helyére csak egy sima izzót bekötni. Egy foglalat, egyik vezetéket a fázis, a másikat a nulla csokijába. Ha felkapcsolva a kapcsolót világít, akkor a lámpával lesz gikszer.
2012. dec. 26. 19:07
 19/36 A kérdező kommentje:
Koszi! Csak az a fura h teljesen uj a lampa..
2012. dec. 26. 19:14
 20/36 anonim ***** válasza:
94%
Ha egy villásdugót kötsz a lámpába, és kipróbálod máshol, az is megoldás. Ha nem a lámpa a rossz, és nem is a kapcsoló, akkor sajnos marad a vezeték. Azt pedig már tényleg nem ajánlom, hogy nekiállj megkeresni. Felszerelés nélkül szívás :P
2012. dec. 26. 20:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!