Lesz még ennél undorítóbb a magyar albérlet helyzet?
# 9
Az Uberel nem volt semmi baj...a taxizás jövője, több adót is folyt be mint a régimódi Taxiszásból persze a taxisok azt hangoztatták hogy Über nem fizet adót...
Itt is a magyar ember állította meg a fejlődést az országban.
"Az Uberel nem volt semmi baj" - szerintem sem, pont ugyanazon oknal fogva, amiert az Airbnb-vel sincs szerintem. Versenyhelyzetet teremtenek, fellenditik a piacot. Az Airbnb es hasonlo tarsai a legjobb dolog, ami ma Magyarorszagon van. Normalis esetben ezeknek ahogy a magas alberleti araknak is orulni kellene, mert az azt jelenti, hogy viragzik, fejlodik a gazdasag, az orszag. Igen, persze legyenek magasabbak a fizetesek, ez tiszta sor. Remeljuk igy lesz. Ha betiltanak az Airt, pont azzal akadalyoznak meg, hogy tovabb fejlodjunk. Egyszeruen nem ugy kell hozzaallni, hogy eleted vegeig alberletben leszel. Elobb utobb megveszed a sajat lakasod, aminek az ara lehet epp az Airbnb-nek koszonhetoen par ev alatt meg is tobbszorozodhet. Egyszer lehet oda is eljutsz, hogy arra a lakasra mar nem is lesz szukseged, de mivel nem kell feltetlenul eladnod, hogy masikat vegyel, inkabb megtartod - ki tudja mikor jon jol alapon. Amig nem hasznalod, kiadhatod berbe. Na most ha a piac szerint 100 ezret el lehet kerni erte havonta, te mennyit kernel? huszat? Ugye hogy nem? Esetleg egy tizest engednel, mert normalis a jelentkezo vagy ismeros.
Ezek (Air, alberletezes) olyan lehetosegek hazankban, amiket meg kellene becsulnunk, mert bevetelhez juttathatja a kozepreteget, vagy akar teljes idos allasokat helyettesithet. Eleg a fanyalgasbol, tegyel erte, hogy te is oda juthass. Magyar magyarnak farkasa, a nagy lof... A vilegon mindenhol mukodo dolog, es a vilagon mindenhol a piac diktal, csak ezt nehez felfognia egyeseknek
"Magyar embernek magyar ember a farkasa..."
Ilyen alapon az is undorító, amit a kivitelezők, szakemberek művelnek felújításnál, építésnél, ugye? Mert követni merik a piac változásait, és emelik az árakat.
Mindenki szolgálja ki a saját lakásra vágyó csórókat, adjanak ki albérletet ingyen, sőt, ha lehet, még rezsit is a tulaj állja, és örüljön, hogy lakik a lakásában valaki, az építőcég pedig építsen anyagáron. De ha lehet, még abból is vállaljon magára, meg telket sem ártana biztosítania.
Fel kell nőni a világ változásaihoz, meg kell tudni hozni egy döntést, hogy most veszek fel hitelt ingatlanra vagy nem. Ha kivársz, lehet, hogy két év múlva annyira felmennek az árak, hogy mindegy lett volna, ha most vennél. És akkor majd megint előjössz a lakástulajok szidalmazásával, ahelyett, hogy elgondolkodnál, neked kellene elsősorban tenned a helyzeted megváltoztatásáért.
Mi 5 éve vettünk egy kis garzon lakást 6 millióért, igaz, nagyobb kezdőrészletünk volt. Kiadtuk, és szépen kifizette nekünk a lakást a bérlő. És mi erre k.rvára büszkék vagyunk, bármennyire is próbálják meg sokan rossz színben feltüntetni az albérletezőket. Ezt el kellett érni, meg kellett hozni egy komoly döntést.
Ma az a lakás 11 milliót ér alsó hangon, és akkor két hét alatt eladnám. Ha kivárunk, lehet megkapnánk érte 12-őt is.
Tudom, hogy szép és jó lenne, ha mindenki a legszegényebbeket próbálná felzárkóztatni, de nem így megy az élet. Nem csak Magyarországon, mindenhol az egyén az elsődleges. Majd ha összehoztam még két lakást, és biztosnak tűnő havi 250 feletti bevételem származik belőlük, talán fogok tenni szívességeket, addig nem
Nekem nagyon fura itt az emberek mentalitása.
Nézegettem anno az albérleteket a környéken ahol vettem egy lakást. Semmire való kis 28-38 m2-es lakásokat adnak ki 120.000 fölött. Őszintén, aki ennyiért ki meri adni belegondolt, hogy ő adott esetben reálisnak tartaná az összeget fordított helyzetben? Nem hiszem.
Nekem nincs bőr a képemen 80.000 Ft-nál többért kiadni a felújított 38 m2-es lakást, mert még ezt is sokallom.
Nyilván pénzből élünk, de hogy lehet mindenki ennyire pénzéhes?! Emberek életét nyomorítjátok meg ezzel a hozzáállással és nem nyertek rajta annyit, amekkora kárt okoztok...
# 16
Meg jön a duma hogy "miért van ennyi pénztelen proli" :D
Mert a ti hozzáállásotok az tökéletes, mondhatom. Emberek, tekintsetek már úgy erre az egésze, ami, tehát vállalkozásra. Igen, bármennyire hihetetlen, sokan kifejezetten ilyen céllal vesznek ingatlant, hogy utána kiadják. Nem kevés tőkét beleinvesztálva, tegyük hozzá. Tehát nem boltot nyitok 2-3 millióból, hanem lakást veszek 6-7 millióért, és a várható jövedelmem valszeg kevesebb lesz, mintha boltot nyitnék. Eddig okés? Na most, ha te pl. boltot nyitottál, mennyiért fogod adni a 2literes üdítőt, ha nagykerből 100 forintért vetted és ha a boltokban 200ért megy? Persze, mondhatod, hogy te olcsóbban adnád, mert a 200 rablás, oké, add 150-ért. Meg fogja érni neked, fog menni a vállalkozásod, ha 1000 eladott üveg után 100 ezer helyett csak 50 ezer lesz a profitod? Szerintem nem annak van gond a hozzáállásával aki 200-ért adja, mert az életben tartja a vállalkozását, ellenben a másik meg lehet hogy bezárhatja a bizniszt rövid időn belül.
Mindezt átértelmezve a lakáskiadásra gondolom már nem kell részleteznem. És akkor hozhatnék további párhuzamokat, mert mi van, ha a nagyker innentől 120-ért adja üvegjét? A boltosok meg ráteszik, mert persze, hogy ráteszik, miért nekik legyen rosszabb? Ezért őket okolnád? Egy lakás karbantartási költségei évről évre emelkednek, ahogy az építőipari munkaerő és anyagárak is emelkednek. Ez egy természetes folyamat. Az árak megugranak az ingatlanozás minden területén, illetve legyen szó bármilyen piaci változásról, az ugyanúgy fog hatni a különböző területeken. És szerintetek az teszi tönkre a szegény embereket, aki úgy áll hozzá, hogy követi ezeket a változásokat, és a válalkozását is ezekhez igazítja, mert nem akar becsődölni. Ha nekem egy évben hoz 1 milliót a lakáskiadás, de abban az évben cserélni kell a vezetékeket, vagy cserélni kell egy hűtőt, mosógépet (amiknek ára szintén emelkedik), vagy azt követő éven dugulást, beázást elhárítani, esetleg fűtést korszerűsíteni, máris ott vagyunk, hogy a végén mínuszos lesz egy évem. Milyen lehúzásról beszélünk? Gondolkozzatok már, emberek! Arról nem egy szerencsétlen lakáskiadó tehet, hogy mások albérletre kényszerülnek. Ez ellen kellene tenni, de ez ellen én nem tehetek más helyett. Egy piaci rést használok ki, nem az embert. Őt a körülmények használják ki, illetve ő a körülmények áldozata. Ez egy ördögi kör, mert én meg lépést tartok ezekkel, de ha nem tenném, előbb-utóbb ott találnám magam én is az albérlet keresők között. Ettől albérletkereső emberkénknek még egy hangyapötsnyivel sem lesz jobb, sőt, rosszabb lesz. Kevesebb ingatlan kiadó, nagyobb kereslet, tovább emelkedő árak.
A magyar albérletárak a törvénytelenségek miatt emelkedtek/emelkednek:
1. Airbnb: teljes mértékben törvénytelen. Nagyon szigorú szabályok vannak lakáskiadásokkal kapcsolatban, csak embert nem láttam még akit ezek a jogszabályok érdekeltek volna.
2. 99,99%-a egyáltalán nem adózik a lakáskiadásnál, így tiszta haszon.
3. Az albérlőt bármikor kirakhatod. Legrosszabb esetben kihívod rá a rendőrséget, hogy valaki lakik a lakásodban.
4. Nyilván a lakásokat nem a magyar családok veszik tömegével, hanem mindenféle külföldi "üzletember" kétes eredetű pénzekből. Mi is egy orosz befektetőnek adtuk el a lakásunkat. Már vagy 15 lakása volt csak abban a házban. És ha esetleg nem nagyon akarod eladni neki, akkor elég jól megtudnak győzni.
5. A külföldi üzletemberek felvásárolják az összes ingatlant és kartellbe tömörülnek. Politika kapcsolataik alapján megoldják, hogy ne nagyon adjanak ki építési engedélyeket, majd szépen kifosztják a lakosságot.
"2. 99,99%-a egyáltalán nem adózik a lakáskiadásnál, így tiszta haszon."
Hazugság.
"3. Az albérlőt bármikor kirakhatod. Legrosszabb esetben kihívod rá a rendőrséget, hogy valaki lakik a lakásodban."
Hazugság, ez sem így van.
"4. Nyilván a lakásokat nem a magyar családok veszik tömegével, hanem mindenféle külföldi "üzletember" kétes eredetű pénzekből."
Szintén nem igaz.
" Már vagy 15 lakása volt csak abban a házban."
Mindig vannak akik nagyba tolják az üzletet. Nem értem mit kell ezen kiakadni.
"5. A külföldi üzletemberek felvásárolják az összes ingatlant és kartellbe tömörülnek."
Akkor ők most adóznak vagy nem? Akkor ők az a 0,01% amit említettél a kettes pontban?
"Politika kapcsolataik alapján megoldják, hogy ne nagyon adjanak ki építési engedélyeket, majd szépen kifosztják a lakosságot."
Ezt magyarázd el mert nem értem. Meg úgy összességében az egész válaszodat. Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!