Tovább emelhetek a bérleti díjakon? Mennyivel? 13,5%kal?
Már tavaly és tavaly előtt is sokat emeltem, de a mostani 13,5%-os állagos fizetésemelkedés miatt tovább emelhetem a bérleti díjakat? Budapest széle, kis lakások.
Nagy részben a kereslet határozza meg az árakat és a fizetőképesség. Mind a kettő intenzíven nő. Szerintetek is 13,5%kal emeljek?
kereslet-kínálat
addig emelsz, ameddig akarsz, max nem lesz bérlőd.
Megsúgom halkan én nem kaptam béremelést, emiatt ne emelj.
Az árérzékenységére voltam kíváncsi. :) Megy ám a hiszti rendesen, van sírásrívás.
A # 6/-os tanácsát részben megfogadom, így félévente emelek 7%-ot és meg is van. Köszönöm. Jó ötlet.
# 7 A szerződésben nincs benne konkrétan, hogy emelhetek, de van felmondási idő. Határozatlan idő és már letelt az egy év az összes bérlőnél. Ha egy hónappal előtte szólok, és nem fogadja el, akkor menjen le és kiadom annak, aki kiveszi az emelt áron. Eddig is így csináltam.
A bérlőknél is megy a hiszti, majd rájönnek, miután körülnéznek a piacon, hogy nincs olcsóbb és kifizetik.
A piac dönti el az árakat és nem én. Ha emelhetek emelek, mert nem vagyok hülye, hogy ne. Ha a piac megengedi megtehetem. Nem kényszerítek rá senkit sem, hogy itt lakjon magasabb áron. Elmehet. Mint ahogy most a dolgozók állnak a munkaadókhoz. Sokan kimentek külföldre, mert a tulajdonos nem adott magasabb bért. Sokan kiharcolták a béremelést. Ha valaki nem az az ő hibája.
# 13 És neki van igaza. Hitelt is lehet felvenni. Én is fizetem, de így is bőven megéri.
Köszönöm a válaszokat és a reakciókat.
"# 7 A szerződésben nincs benne konkrétan, hogy emelhetek, de van felmondási idő. Határozatlan idő és már letelt az egy év az összes bérlőnél. Ha egy hónappal előtte szólok, és nem fogadja el, akkor menjen le és kiadom annak, aki kiveszi az emelt áron. Eddig is így csináltam. "
Ha szólsz neki és adsz neki 1 hónap felmondást, majd nem fogadja el akkor innen indul a felmondási idő!
A 13.5%-ot a minimálbérre érti. 181ezer lesz. Az kb. pont annyi.
Egyszer ezeket visszakapja az ember. Lehet nem a közeljövőben. De akkor is vissza. Ígyis az utolsó bőrt is lehúzzák az emberről. Így önerőre sem tud gyűjteni...
"Megy ám a sírás-rívás?" Nyilván megy, szerinted mi örülünk neki, hogy elveszitek az összes fizetésünket? Unokatesóm minimálbéren dolgozik, és az egész fizetése rámegy a bérleti díjra+rezsire.. Marhára ösztönözne engem is a munkában, hogy a hónap végén az, amiért megdolgoztam, megy is a tulajnak, csak mert hűha, van egy lakása amit kiad, mellette meg semmit nem tesz csak otthon lóbálja a lábát..
"Ha megteheted emelsz az áron?" Szégyen, hogy megteheted.. és az a baj, hogy minden tulaj így gondolkodik, így nyilván minden albérlet ára emelkedik, és nem lesz már lehetőség olcsóbba költözni. Gondolj már bele egy kicsit a mi helyzetünkbe is, szerinted annyira boldogok vagyunk, hogy elveszitek az összes pénzünket? Úgy, hogy mellette te az egész fizetésedet félre tudod rakni? Nem elég 100 ezer forint egy albérletért, emeld meg 200-ra.. Remélem leég a házad és lesz mire költeni azt a sok pénzt.. :) Pontozzatok le, leszarom.
Pedig a kérdés teljesen logikus. Annyi,hogy idén nem volt 15%-os emelés. Csak 7-8%. És igazából az is csak a minimálbéreseknek garantált. Nekünk tavaly például kemény 3 %-ot emeltek. Most meg ott vagyunk,hogy idén kitudja lesz-e emelés, mert a jelenlegi minimálbér felett vagyunk így is bruttó 8e Ft-al.
Mindenesetre a feltevésed reális. Az,hogy most feleannyival, vagy pont annyival emeled, hát azt majd a kereslet kínálat megoldja. Kérdés,hogy megéri-e kockáztatni egy esetleg problémásabb új albérlőt. Bár aki nem mer, az nem nyer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!