Elárverezett lakásnál a benne lakó bérlönek hiteles bérleti szerzödéssel a kezében milyen jogai vannak? Az uj tulaj kirakhatja e? Alakásból?
A szerződést X-el kötötted, ami nem érvényes Y-ra.
Ha nem árverezésről lenne szó, hanem X meghalt volna, akkor is az egyik fél halálával a szerződés érvényét veszti és az örökösökkel új szerződést kell kötni, vagy elköltözni.
Az új tulajdonossal új szerződést kell kötni, hogy tovább is ott lakhassatok.
Az más kérdés, hogy merő emberségből mennyi időt ad a kiköltözésre, de egy árverezés nem úgy jön, mint derült égből a villámcsapás, az egy hosszú folyamat, lehetett számítani és felkészülni az esetleges költözésre.
Én nem így tudom, de tényleg nem akarok vitatkozni, mert nem vagyok ügyvéd, csak arról tudok beszélni, amit megtapasztaltam.
A haszonélvezőt most ne keverjük ide, mert az konkrétan az ingatlanra szól, bárki is a tulajdonos.
Ellenben a magántulajdonú ingatlanok esetében az két magánember szerződése, ami érvényét veszti, ha az egyik kikerül a képből.
Nyilván, hogy egy szerződéssel bent lakót senki nem tesz az utcára máról holnapra, ezt még akkor sem tehetné, ha csak szóbeli szerződést kötött volna az előző tulajdonossal. A lakó kiköltöztetésének még a hivataloknál is van egy adminisztrációs ideje, ami általában 30 nap (mint a felmondási idő) utána nincs mese, mennie kell, vagy az új tulajdonossal egy új szerződést kell kötnie.
Ez a hivatalos része, de felmerül a kérdés, hogy egy árverés alatt levő ingatlanban lakó bérlő pl. az árverezés után kinek fizet bérleti díjat? Mert nagy valószínűséggel senkinek. A réginek nem, de ez újnak hogyan tovább, aki nem kötött vele szerződést és be akar költözni?
A másik pedig, ahogy írtam is, míg árverezésig eljut valami, az lehet egy év is vagy több, ha addig nem tudta megoldani a költözést, akkor a 30 napban hogyan fogja?
Nagy felelőtlenség ilyen házban úgy lakni, hogy a csodában reménykedik valaki.
Az adásvétel úgynevezett származékos szerzésmód. A származékos szerzésnél az új tulajdonos a réginek jogutódja, a dologgal kapcsolatos kötelmek tekintetében is. A bérleti szerződés tehát az ingatlan eladása esetén is fennmarad, pusztán az új tulajdonos lép a régi helyébe a bérleti szerződésben.
Ptk. 6:340. § [A bérelt dolog átruházása]
(2) Ha a bérbeadó a bérleti szerződés megkötését követően a bérbe adott dolog tulajdonjogát átruházza, a tulajdonos személyében bekövetkezett változással a bérleti szerződésből fakadó jogok és kötelezettségek tekintetében az új tulajdonos lép a bérbeadó helyébe. A bérbeadó és az új tulajdonos a bérlővel szemben egyetemlegesen kötelesek helytállni a bérbeadót a bérleti szerződés alapján terhelő kötelezettségek teljesítéséért.
úgy van, ahogy az előző írta.
4.-nek: "egy árverés alatt levő ingatlanban lakó bérlő pl. az árverezés után kinek fizet bérleti díjat?" természetesen az új tulajnak. Lehet, hogy árverésnél a rég tulaj elfelejt szólni, hogy mostantól máshova kell utalni a bérleti díjat, de az új tulaj bizonyára be fog jelentkezni.
"A másik pedig, ahogy írtam is, míg árverezésig eljut valami, az lehet egy év is vagy több, ha addig nem tudta megoldani a költözést, akkor a 30 napban hogyan fogja?
Nagy felelőtlenség ilyen házban úgy lakni, hogy a csodában reménykedik valaki." Ha a bérlőnek megfelelő az ingatlan, miért menjen el az árverés miatt? Lehet, hogy az árverési vevő is befektető, kifejezetten örül, hogy már van bérlője. Ha nem, akkor majd felmond, azzal a felmondási idővel, amivel a régi tulaj is bármikor felmondhatna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!