Mennyivel emelhetik fel a bérleti díj árát?
Sziasztok...
Egy dologban kérném a segítségedet mégpedig:
Jelenleg Ukrajnában bérelünk egy irodahelyiséget a bérleti szerződésben van egy olyan pont hogyha az infláció magasabb mint 5% akkor megemelhetik a bérleti díj árát...
Na most utánanéztem a neten (remélem jó helyen) [link] miszerint májusra az előrejelzés szerint 6.62%-os inflációt írnak...
Na most a könyvelő a várható áremelést a dollár árfolyamával magyarázta, ami 20%-kal erősödött az ukrán hrivnyával szemben...
A kérdésem tehát az lenne vagy javítsatok ki kérlek ha most butaságokat írtam hogy mennyivel emelheti fel a bérleti díjat ha a bérleti szerződésben az inflációról van szó, nem pedig a dollár és hrivnya árfolyamáról???
Mivel a szerződésben nem tértetek ki arra, hogy ilyen esetben mennyivel emelkedhet a bérleti díj, ezért azt mondom, hogy akármennyivel. Plafon a csillagos ég...:(
Bele kellett volna foglalni a szerződésbe például, hogy 5 % feletti infláció esetén a tényleges és az 5 % közötti résszel emelkedhet a bérleti díj. Vagy bármilyen más kikötést. Tehát egy kicsit konkrétabbá téve ezt a dolgot.
Nem tudom, hogy Ukrajnában mi a "népszokás", de Mo-on a jó erkölcsbe nem ütközhet az "emelkedés" mértéke még akkor sem, ha nem volt konkrétan meghatározva a szerződésben.
...ez szuper érv, de mivel nincs pontosítva a szerződésetek, így hivatkozni bármire lehet :)
Viszont a szerződésmódosítás kétoldalú dolog- esetleg nézz szét, hogy van-e a közelben kedvezőbb bérleti díjú ingatlan (már csak ijesztgetésnek is... én bizonyára érvelnél a jelenlegi aktuálipolitikai helyzettel- hogy ugye nem gondolkodnak emelésben ebben a helyzetben...)- nem kötelező a bérbeadó feltételeit egy az egyben elfogadni, ez is egy alku tárgya lehet.
Fizess dollárban és a következő időszak szerződésében kössetek ki konkrétabb feltételeket (akár a figyelembe vehető bank nevét, árfolyamának típusát stb. is)
Ha a szerződésben infláció van, akkor nem beszélhetünk árfolyamról!!!!
Valószínűleg bepróbálkoztak Nálad, hátha hülyére vehetnek, de ne hagyd magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!