Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Miért adja ki valaki a lakását...

Miért adja ki valaki a lakását piaci ár alatt?

Figyelt kérdés

Ritkán, de felbukkan hirdetésekben, hogy 30-50 ezerrel kevesebbért adnak ki ingatlant. (Nem a környék vagy az állapota miatt)

De kapásból tudok három ismerőst is mondani, aki szinte féláron bérel és nem is rokontól.

okt. 28. 14:04
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

Igazából nem értem, hogy miért kötözködsz, amikor totál technikai jellegű kérdéseid vannak.

"Mi számít lakatlan lakásnak?"

Ez elég egyszerű: ha nincs bejelentve senki és egy lakóingatlanról beszélünk. Garázs, fészer, nyaraló, iroda nem számít nyilván.

"Hogy igazolom?"

Neked nem kell igazolni semmit, ezt most is látják a Földhivatalban.

"(Bejelentkezhet minden családtag más-más lakásba és akkor lakott papíron.)"

Persze. Nyilván az első dolog amit kikötnének a törvényben, hogy a házastárs csak úgy nem jelentkezhet át és 18 éves aluli gyermek sem.

"Ha elmegyek külföldre dolgozni mondjuk síszezonban, akkor fél évig lakatlan a lakásom?"

Nyilván nem, de ezt te is tudod.

"Tulajdonképpen miért nem államosítod egyből más vagyonát és osztod szét azok között akinek nincs?"

Nem államosítom, nem változik a tulajdonjogod. Én azt mondom, hogy EZEREGY más dologhoz teljesen hasonlóan ezt is lehetne adóztatni. Mégiscsak nevetséges, hogy az ország lakosságának felső pár százaléka mást nem csinál, csak halmozza az ingatlanokat, mindezt úgy, hogy rengetegen sehogy sem hasznosítják. Újépítésű lakások ezrei állnak tök üresen, mert a befektető (aki sokszor arab, orosz, kínai, stb) cseszik kiadni vagy bármit kezdeni vele. Erre továbbra is meglenne a lehetőség, csak épp meg lenne adóztatva, mint mondjuk a kifli a boltban, vagy a garázsok, a banki kamat, az autód vagy akármi más. Ráadásul ez az adó nem is igazi adó lenne, mert mint említettem: ha kiadod, akkor az adóalapból ez lejön + csak kiemelt helyeken kellene bevezetni. Alsó-bivalydűlőn ahol ingyen se lehet eladni egy ingatlant nyilván nincs ennek értelme, Budapesten viszont igenis lenne.

"De azért sem adóztatják, mert a legtöbb lakóingatlan befektetése pont a szuper gazdagoknak van, a vagyonportfólió kötelező eleme az ingatlan felhalmozás"

Igen. Az a baj, hogy az ingatlan (vagy hát főleg az ingatlan helye) egy véges erőforrás. Nem igazán igazságos az társadalmilag, hogy a gazdag pár százalék a lakhatási lehetőséget veszi el a társadalom döntő többségétől. És még csak nem is produktív. Mi értelme van üresen nézegetni egy belvárosi lakást?

"Átlag családok egy-két plusz lakásai, nem lakatlanok papíron, ezért a nagybefektetőket érintené igazán az ilyen adó."

A nagybefektetők nem 5. kerületi lakásokat vesznek, kicsit el vagy tévedve. :) Illetve ha vesznek, akkor ők nyilván nem olyan hülyék, mint mondjuk te, hogy üresen nézegetik. Egy egyszerű lakáson MILLIÓKAT lehet bukni évente, hogy nem adod ki vagy nem hasznosítod egyéb módon. Ha nagyon félsz az amortizációtól, akkor add ki teljesen bútorozatlanul. Baromi nagy "luxus" (vagy inkább hülyeség) tízmilliókat parlagon heverni.

nov. 4. 19:10
 22/34 anonim ***** válasza:
Ja és még valami, mielőtt nekiállsz szőrszálhasogatni: nem én találtam ezt ki, én most csak hasra csaptam és leírtam józan paraszti ésszel az alapjait. Nyilván mindent ki lehet játszani, ezt is ki lehet. De ez tipikusan olyan téma, hogy MINDENKI nyerne vele. A lakását nem kiadó "okos" évente több millió forintot, a társadalom pedig azt, hogy bővül a lakáskínálat. Így mondjuk az a szerencsétlen tanár sem kerül az utcára, aki a kölködet tanítja az iskolában, de nem engedheti meg magának a lakhatást a béréből, mert az emberi hülyeség és a rossz szabályozás az égben tartja az árakat.
nov. 4. 19:12
 23/34 anonim ***** válasza:
0%
A földhivatal nem tartja nyilván hogy melyik ingatlanban van bejelentkezve valaki. Az SZNY rendszer a lakcímeket tartja nyilván, de a tulajdont nem. Nem összekapcsolható a két rendszer. Mi van a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlannal (nem azt jelenti hogy lakik is benne valaki csak haszonélvezettel terhelt)? Kockázatos üzlet alacsony hozammal, de kívánom hogy legyen plusz ingatlanod is, akkor megérted. Az nagyon vicces, hogy férj és feleség csak egy lakcímen lakhatna. Nem minden házaspár lakik egy közös lakásban folyamatosan. (vannak élettársak is van rossz házasság is, van hogy máshol találsz munkát és menned kell, de a párod meg nem tud vagy nem akar) A nyaraló vagy irodaként használt ingatlan jogilag lehet lakás. Nekünk 5 lakásunk van, és mindet használjuk, ketten vagyunk. Igaz egyet nyaralóként használunk, de ingatlan nyilvántartásban lakás. Kiadható lenne, mert van olyan aki bérlőként lakik a társasházban, csak éppen mi azért vettük hogy bármikor nyáron vagy hosszú hétvégén a rendelkezésre álljon, nem azért hogy bérbe adjuk (Balaton). Meg sem tudnám oldani. Férjem egyik megyeszékhelyen dolgozik ott van a székhely irodája a nagy lakásunkban. De ha több ügyfeles az adott ügye, akkor pár utcával arrébb van egy másik lakásunk, és ott fogadja őket. Akkor az iroda vagy sem? A iroda székhely nem áttehető, itt nem részletezhető okból. Nekem van egy Pesti lakásom, még lánykoromban vettem, amit a férjem használ, mert rendszeresen heti 2 napot oda is köti a munkája. Szálloda sokkal többe kerülne havi 8 éjszakára, mint a lakáskiadás után leadózott nyereség (csak egy garzon). Én jelenleg a megyeszékhelyi lakásunktól 100 km-re találtam jó állást, itt is van egy lakásom amit a munka miatt vettem meg, betegség, szabi vagy HO alatt vagy hétvégente nem itt vagyok, ez olyan "munkalakás". Kisebb város, de itt is van igény a bérelhető lakásokra, de erre a lakásra nekem van szükségem nem adhatom ki heti 4 éjszakát itt töltök. Melyikért kellene még az ingatlan adó mellett további "üres lakás" adót is fizetnünk?
nov. 5. 01:04
 24/34 anonim ***** válasza:

Sokan nincsenek tisztában a piaccal.

Azt hiszik még mindig az 5-10 évvel ezelőtti árak vannak.

Elmegy a bérlő, aki évekig volt, rátesz egy kicsit, egy nap alatt kiadja, nem is foglalkozik vele, hogy lehetne máshogy is.

nov. 5. 07:59
 25/34 anonim ***** válasza:
53%

"A földhivatal nem tartja nyilván hogy melyik ingatlanban van bejelentkezve valaki."

Én azt nem értem, hogy 1. miért állsz neki szőrözni egy komment alapján felvázolt megoldást, ami már máshol működik. 2. Minek írsz egy oldalnyi szöveget a semmiről, amit úgysem olvas el senki?

Ameddig olvastam a kommentedet, az nettó ökörség, már bocsánat. Szerinted egész egyszerűen itthon megvalósíthatatlan az egész, mert nem bírja el a papír és az adóhatóság nem lát rá a lakcímedre (wtf)?

nov. 5. 10:06
 26/34 anonim ***** válasza:
0%
Működik? És pontosan mégis hol? Ja, hogy Németországban ahol az ingatlanos cégek 1000 számra tulajdonolnak lakásokat, és a vállalkozásuk tevékenysége és engedélyük az ingatlan bérbeadásra szól? Megfoghatóak az +adóval, hogy minden lakásuk hasznosítva legyen, és ne az áru visszatartással érjenek el magas bevételt? Csupán a rendszer egyik elemét átvenni egy teljesen más gazdasági környezetben már baromság. wtf??? Adóhatóság? Erről egy sor sem írtam, valami nagyon benéztél! Azért sem megvalósítható mert heterogén a tulajdonosi szerkezet, mert bőven kijátszható. Erős a lobbi ellene. Aki nem akar vagy nem tud kiadni, az + adóval sem fogja kiadni.
nov. 5. 12:25
 27/34 anonim ***** válasza:
53%
Neked valami komoly bajod van az életedben esküszöm. :D
nov. 5. 12:56
 28/34 anonim ***** válasza:
0%
Csodálod? A szoc. problémát az én pénzemből(is) akarják megoldani rendszerszinten? Még tapsoljak is neki, hogy milyen jó ötlet, mekkora ász vagy. Véletlenül sem a szüleid nagyszüleid által vagy saját szorgalmad, teherbírásoddal, + állással, még további tanulással akarsz jobb anyagi helyzetbe jutni hanem mást kényszeríteni valamire amit nem akar? Gratula. Ez tényleg bajom az életben hogy merülhet fel valakiben.
nov. 5. 15:59
 29/34 anonim ***** válasza:
Neked nincs valami jobb dolgod? A világon senki sem akar a pénzedtől semmit. Kb. kategóriákkal több SZJA-t, TB-t, szochót és ÁFA-t fizetsz, mint ami ez az adó lenne. Azzal nincs bajod? Ez az elferdült idióta szemlélet vezetett oda, hogy ma Magyarországon az adónemek egy komplett ága hiányzik, cserébe a másik kettő túlméretes.
nov. 5. 16:29
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

#18: "Megtehetem hogy bezárom a lakást, és üresen hagyom (dolgozom nem ebből élek vállalkozóként)."

Sajnos meg és ezzel van a probléma, nem az AirBnB-vel.

Mert az istennek nem akarja a kormány bevezetni az ingatlanadót az ÜRESEN ÁLLÓ ingatlanokra és olyan szigorúan büntetni a visszaéléseket, mint ami bevett gyakorlat a kisvállalkozások és az autósok esetében.

Azt kéne felfogni, hogy magántulajdon ide vagy oda, az ingatlan azért egy eléggé speciális dolog.

Akkor ne b...a már meg az élet, hogy tömegek azért nem tudnak egyről a kettőre jutni, talpra állni, kezdeni valamit az életükkel, mert azért dolgoznak, hogy valakinek odaadják a fizetésüket.

Ez ugyanaz, mint régen volt a jobbágyság, cselédség, rabszolgaság. Csak itt külön entitás a főbérlő (aki piaci áron akarja kiadni és még válogat is) meg külön entitás a munkáltató (aki szintén piaci bért akar fizetni és még válogat is).

Ez egy TÁRSADALMI PROBLÉMA.

nov. 5. 23:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!